Scandal-bombă: Filmul lui Dodon ” Istoria Moldovei” acuzat de furt. Ce va spune Procuratura Generală a R. Moldova?

Dodon film

Recent lansatul documentar, pompos intitulat „Istoria Moldovei”, făcut sub patronajul președintelui Igor Dodon, a stârnit controverse nu doar în societatea moldovenească, dar și printre specialiști în istorie. Un demers jurnalistic al redacției Deschide.MD a scos la iveală faptul că imaginile folosite în film sunt realizate la Festivalul Roman Apullum de la Alba Iulia, derulat în perioada 28aprilie – 1 mai 2017. Asociațiile Terra Dacica Aeterna din Cluj Napoca și Asociația Culturală Geto-Dacii din Moldova, cu sediul la Iași, care au participat la eveniment, s-au arătat consternate de utilizarea imaginilor cu membrii și copiii acestora fără a li se cere acordul și folosirea imaginilor într-un film propagandistic, cu tentă politică. În declarațiile date către redacția Deschide.MD, se specifică că se va cere ca autorii filmului să scoată imaginile în care apar copii. De asemenea, și celelalte organizații ale căror membrii și voluntari apar în film, se gândesc la demersuri asemănătoare, Și cum toate astea nu erau suficiente, multe cadre din film au fost filmate la Alba Iulia, oraș aflat în inima Ardealului și unde, la 1 Decembrie 1918, s-a proclamat Unirea Transilvaniei cu România, transmite Deschide.md.

1 „Istoria Moldovei”, film în care apar minori fără ca părinții să fie întrebați

Multe imagini din „Istoria Moldovei”, filmate la Festivalul Roman Apullum de la Alba Iulia, derulat în perioada 28aprilie – 1 mai 2017au copii în prim plan, fără ca părinților acestora să accepte acest lucru.

„Copiii mei au apărut în filmul  Istoria Moldovei fără permisiunea mea”, a declarat  Iakob Daniel-Ștefan pentru Deschide.md. Iakob Daniel-Ștefan este membru al Asociației Terra Dacica Aeterna din Cluj Napoca.

Acesta mai specificat că fata minoră, Rebecca Ana-Maria Iakob, apare chiar de la începutul documentarului ( secunda 20 ), iar băiatul, Eduard Traian Iakob, minor la rândul lui, apare într-o imagine din minutul 41: 46 sec.

Iakob Daniel-Ștefan ne-a precizat că, deși copiii lui sunt destul de cunoscuți,  nu i s-a mai întâmplat până acum ca vreo instituție media să preia imagini cu ei fără a i se cere acordul. Deranjat de situația apărută în „Istoria Moldovei”, acesta  ne-a specificat că va face toate demersurile necesare pentru ca imaginile cu copiii lui să fie scoase din documentar. De asemenea, se va adresa către youtube și alte canale video-hosting unde apare filmul, pentru ca acesta să fie blocat.

2 „Istoria Moldovei” cu imagini utilizate fraudulos și folosite ca material de propagandă politică

Situația este asemănătoare și în ce privește imaginile cu persoane mature.

Filmul lui Dodon, acuzat de furt: „Copiii mei au apărut în film fără permisiunea mea”