De ce documentarul „Istoria Moldovei” este o ofensă la adresa poporului român ?

Dodon film

PLDM atenţionează opinia publică asupra unui atac mediatic la adresa Moldovei, după lansarea filmului „Istoria Moldovei” sub patronajul lui Igor Dodon

Conducerea Partidului Liberal Democrat atenţionează opinia publică asupra unui atac mediatic la adresa Republicii Moldova, purtat de către Federaţia Rusă şi ghidat de către preşedintele Igor Dodon. Potrivit liberal-democraţilor, printr-un pretins film documentar – „Istoria Moldovei” se încearcă inocularea ideii unei lipse de identitate a populaţiei majoritate şi a oricărui drept de continuitate istorică pe teritoriul Moldovei.

Într-o conferinţă de presă la IPN, preşedintele PLDM, Viorel Cibotaru, a spus că preşedintele Igor Dodon şi-a consacrat primul an de mandat unui proiect cinematografic foarte dubios, astfel transformând instituţia prezidenţială într-o anexă a Kremlinului, care reflectă mai mult interesele statului rus decât pe cele ale cetăţenilor Republicii Moldova. Deputatul Tudor Deliu, preşedintele fracţiunii parlamentare a PLDM, a cerut şefului statului să facă publice datele despre provenienţa banilor pentru reparaţia clădirii Preşedinţiei şi a reşedinţei de la Condriţa, să anunţe care sunt sursele fundaţiei de binefacere patronate de soţia sa, cât şi sursa de finanţare a filmului „Istoria Moldovei”. Potrivit parlamentarului, atât timp cât sursa banilor este incertă, fenomenul capătă denumirea de abuz de putere, delapidare de fonduri şi corupere pasivă. „Poporul vrea să cunoască sursa documentarului care distorsionează istoria acestui neam, şi se simte de departe izul de propaganda. Ce va urma? Urmează o a doua parte unde ne veţi povesti că Transnistria trebuie să aibă propriul Guvern”, a remarcat Tudor Deliu, spunând că „păstrarea integrităţii” pe care o invocă Igor Dodon duce la dezbinare. Ion Terguţă, membru al Biroului Politic PLDM, a remarcat că filmul vrea să sugereze că pe teritoriul Republicii Moldova nu există o continuitate istorică. Periculos este faptul că filmul va fi distribuit copiilor în şcoli, după cum a spus şi Igor Dodon. Este grav că Igor Dodon a folosit în calitate de autori ai filmului un fost consilier de imagine al pretinsului preşedinte şi lider separatist Evgheni Şefciuk, precum şi persoane implicate în producţia filmului îndreptat împotriva României, făcut în aprilie 2009. PLDM cere Serviciului de Informaţii şi Securitate să stabilească sursa de finanţare a producţiei. Academiei de Ştiinţe i se solicită o expertiză a conţinutului filmului, iar Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării – să întreprindă măsuri pentru ca respectivul produs mediatic să nu ajungă în şcoli în calitate de material didactic alternativ.

adevarul.md

Documentarul „Istoria Moldovei” – o istorie fabricată a Republicii Moldova – lansat la Chișinău

Premiera filmului a avut loc la cinematograful ‘Patria-Loteanu’ din Chișinău și, deși organizatorii anunțaseră că intrarea va fi liberă, ‘unioniștilor’ le-a fost interzis accesul în sală, potrivit Deschide.md. Însuși purtătorul de cuvânt al președintelui moldovean, Ion Ceban, a blocat accesul reprezentanților organizației prounioniste ODIP (‘Onoare, Demnitate și Patrie’) în cinematograf.

La lansare a participat și Igor Dodon, care tocmai revenise dintr-o vizită de la Moscova și a rostit un discurs înaintea proiectării filmului, de fapt, conform experților, o ‘istorie fabricată’ a Republicii Moldova.

Printre scenariștii filmului figurează fostul redactor-șef al televiziunii de la Tiraspol, care actualmente lucrează la postul de televiziune NTV Moldova, Elena Pahomova. Recent, aceasta a fost inclusă în Consiliul societății civile de pe lângă președinția Republicii Moldova în calitate de șefă a Comisiei pentru mass-media și comunicare.

Într-o postare pe Facebook, Igor Dodon a anunțat încă de vineri lansarea acestui documentar din trei episoade, în care „care vor fi expuse evenimente din istoria multiseculară a ținutului nostru”. Potrivit acestuia, „spectatorului îi vor fi prezentate primele așezări umane și relatări despre specificul civilizației Cucuteni-Tripolie, sciți, sarmați, geți, evoluția Țării Moldovei în perioada Evului Mediu, istoria contemporană a țării noastre”.

‘Eu și echipa mea vom depune eforturile necesare pentru ca pelicula ‘Istoria Moldovei’ să poată fi vizionată de toți locuitorii țării noastre. Pentru mine, este mai mult decât un simplu proiect televizat. Este prima încercare de a povesti tuturor și fiecăruia în parte care anume este istoria noastră adevărată’, scrie președintele Dodon în postarea sa pe Facebook, care anunță că filmul va fi difuzat și de televiziunile locale.

Dodon anunțase încă din martie realizarea acestui film cu ocazia unei conferințe internaționale pe tema ‘Statalitatea Moldovei: continuitatea istorică și perspectiva dezvoltării’ și declarase atunci că lansarea producției va avea loc în toamnă, ‘ înaintea centenarului de la fondarea Republicii Democratice Moldovenești la 2 decembrie 1917’.

După document ar urma să apară și un desen animat pe aceeași temă, destinat celor mici. Potrivit președintelui Dodon, filmulețul va promova ‘mândria față de țară și conștiința de moldovean’, potrivit Agora.md.

Dodon s-a declarat adeptul ideii că statalitatea moldovenească are o istorie de secole, a cărei bază a fost pusă în secolul XIV. ‘Noi de mai multe ori am pierdut suveranitatea, dar am păstrat memoria conviețuirii într-un propriu stat, independent, moldovenesc’, a spus el în cadrul conferinței menționate.

Anterior, Igor Dodon a propus ca ziua de 2 februarie să fie sărbătorită oficial ‘ca zi de importanță majoră în constituirea statalității moldovenești, care amintește de eliberarea Moldovei de sub dominația străină în 1365’. În această zi, președintele Dodon a spus că va decerna anual ordinul ‘Bogdan Întemeietorul’ unor persoane marcante.

Conform istoricilor, statul Moldova a dispărut în anul 1859, atunci când s-a unit cu statul Valahia. Republica Moldova nu este continuatoarea statului medieval Moldova, iar istoria sa începe cu data de 27 august 1991, la declararea independenței după desprinderea de URSS.

AGERPRES/(AS — autor: Lilia Traci, editor: Mihaela Toth, editor online: Ada Vîlceanu)

”Documentarul ”Istoria Moldovei” al lui Igor Dodon, finanțat și realizat de agentura rusească”

În Republica Moldova, la un an de la alegerea lui Igor Dodon în funcția de președinte, a fost lansat primul episod al documentarului ”Istoria Moldovei”, realizat sub patronajul șefului statului.

Filmul, în trei episoade, prezintă versiunea ”socialiștilor” sau a ”moldoveniștilor” privind evoluția istoriei în Moldova, ”o viziune amplă asupra trecutului țării noastre”. Documentarul a fost prezentat zilele trecute, când Dodon a revenit de la Moscova.

”În spatele acestui documentar se ascund scenariile rusești. Filmul a fost finanțat și realizat de agentura rusească. De fapt, vorbim aici despre scenarii de lungă durată, promovate de regimul lui Putin, în cazul R.Moldova, dar cu bătaie lungă împotriva României, țară membră NATO. În opinia mea, nu întâmplător, prima vizită oficială a lui Igor Dodon în Rusia a coincis cu mai multe declarații dure, lansate la adresa României, inclusiv din partea unor oficiali din Federația Rusă”, declară într-un interviu la RFI, politologul moldovean, Oazu Nantoi, director de programe la Institutul de Politici Publice de la Chișinău.

”S-a promis că acest film va fi văzut de toți cetățenii R.Moldova, este un serial. Uitați-vă cine a finanțat filmul și care este grupul de creație – agentura rusească. Dacă ne uităm la comportamentul lui Igor Dodon în calitate de candidat la funcția de președinte, dacă ne uităm la comportamentul Partidului Socialiștilor, care este o unealtă a lui Igor Dodon, în pofida faptului că el s-a retras din funcția de președinte, ei încearcă să exploateze acel moldovenism de sorginte stalinistă pentru a consolida relațiile mentale cu spațiul rus. De partea sa, Rusia vine cu ideologia de compatrioți”.

Potrivit lui Nantoi, ”regimul lui Putin încearcă să-l folosească pe Igor Dodon, în calitate de unealtă pentru ca R.Moldova să devină o unealtă împotriva României și a Ucrainei. ”Deci, este o linie strategică, nu neapărat se va realiza acest scenariu, dar oricum Rusia, promovând politici anti-românești, încearcă să reanimeze moldovenismul, în versiunea lui stalinistă. Acest lucru poate fi tratat ironic, dar noi vedem că nu întotdeauna ironia este la locul său, dacă ne amintim de anexarea Crimeei de către ruși, invocând argumente pretins istorice. Trebuie să fim vigilenți, să estimăm riscurile”, consideră Oazu Nantoi.

La lansarea primului episod al filmului ”Istoria Moldovei”, președintele pro-rus, Igor Dodon a menționat că ”documentarul trebuie văzut de către fiecare cetățean, deoarece arată adevărata istorie a țării noastre. Este prima lucrare în care sunt aduse mai multe detalii privind ”Istoria Moldovei”. Ne-am pus ca scop să începem cu cele mai străvechi timpuri, câteva mii de ani înaintea erei noastre. Sper foarte mult că va fi un pas important, pentru ca noi, cetățenii Republicii Moldova, să conștientizăm că avem cu ce ne mândri. Avem istoria noastră, Istoria Moldovei, pe care trebuie să o cunoaștem”, a mai spus șeful statului.

Potrivit autorilor, în timpul apropiat, vor fi ecranizate și celelalte două episoade. Printre realizatorii filmului este și Elena Pahomova, fost redactor-șef al televiziunii de la Tiraspol. În prezent, Pahomova face parte și din Consiliul societății civile de pe lângă președinția Republicii Moldova, fiind șefa Comisiei pentru mass-media și comunicare.
În alt context, solicitat să comenteze și declarațiile recente ale ambasadorului Federației Ruse la București, Valeri Kuzmin privind desfășurarea unui eventual referendum pentru unirea R.Moldova cu România, Oazu Nantoi a spus: ”Ambasadorii nu fac declarații întâmplătoare. De ce tocmai acum a avut loc vizita Patriarhului Kiril la București și de ce tocmai pe 17 noiembrie vine în România Ansamblul Armatei Roșii. Nu înțeleg, de unde această deschidere?”, se întreabă comentatorul de la Chișinău.

Recent, aflat la Suceava, ambasadorul rus, Valeri Kuzmin, a afirmat că România și Republica Moldova pot alege calea referendumului, după modelul din Crimeea, dacă vor unire. „În România, nu de puține ori am auzit care ar fi partea legala sau cum ar trebui să se unească România cu Republica Moldova: în baza dreptului istoric sau cu ajutorul referendumului. (…) Eu v-aș propune să mergeți pe ideea referendumului, ținând cont că o astfel de situație s-a întâmplat în Crimeea”, a declarat diplomatul rus.

http://www.rfi.ro/politica-99350-analist-documentarul-istoria-moldovei-al-lui-igor-dodon-finantat-si-realizat-de