ION STURZA: R. Moldova e un stat eşuat. Are dreptul la existență un popor mancurt?

Sturza

E timpul să ne lăsăm de iluzii

Trebuie să recunosc că ultimele evenimente din spațiul public mi-au stârnit un profund dezgust. Lideri politici de prim rang asociați cu mafia asasinilor, persoane publice umilite prin secvențe XXX, popi în slujba banului, limbaj suburban și paranoic, manipulare vulgară.
Tot mai mulți rămași se „conformă”, tot mai mulți plecați nu se vor mai întoarce… Moldova, țara noastră, a devenit „a lor”, a veneticilor și perfizilor.
Eu ca și mulți alții „plecați” am avut o iluzie că lucrurile se vor redresa, „new”-bolșevicii vor pleca, iar „ai noștri” vor munci pentru binele țării. Greșit! Mai răi ca tătarii din sec. al XII-lea! Lasă pârjol în casele și în mințile moldovenilor. Ce mai e de furat? Ce mai e de vulgarizat? Are dreptul la existență un popor mancurt și indiferent la tot ce i se întâmplă?
Am un îndemn către cei plecați din țara asta amărâtă. Haideți să ne căutăm de treabă! Să renunțăm la iluzii! Ajunge cu statutul și mentalitatea noastră de imigranți temporari în țările de adopție. Să ne integrăm, să învățăm bine limba și obiceiurile localnicilor, să fim cetățeni recunoscători, loiali.
Viața e scurtă, provocările-s majore. Eu, personal, nu mai doresc să mă risipesc în emoții și acțiuni inutile. Am o vârstă.
Istoria arată că Moldova poate fi schimbată doar prin cotropire sau unire. Moldovenii nu sunt capabili de autoguvernare. Trist, dar asta e…
Aveți grijă de voi!