Forumul Mass-Media 2017 de la Chşinău

Mediaforum

 

Sesiunea de deschidere și dezbaterea „Știrile false, manipularea informației și încrederea în mass-media”

Forumul Mass-Media se convoacă al treilea an (prima ediţie a avut loc la 27-28 octombrie 2015, ediția a doua a avut loc la 2-3 decembrie 2016) pentru a dezbate principalele probleme de care se ciocneşte comunitatea jurnalistică moldovenească, a consulta cu jurnaliştii şi editorii potenţialele soluţii şi a elabora solicitări pentru autorităţi în scopul creării şi consolidării unui climat de concurenţă loială şi independenţă editorială a instituţiilor mass-media din Republica Moldova.

Peste 150 de jurnaliști, editori, manageri media și alți reprezentanți ai instituțiilor de presă din R. Moldova s-au întâlnit astăzi astăzi și se vor întâlni mâine pentru a discuta problemele existente pe piața mediatică autohtonă și pentru a formula mai multe soluții pentru rezolvarea acestor probleme. Timp de două zile, participanții la ediția a III-a Forumului Mass-Media vor identifica lacunele legislative, factorii de influență în dezvoltarea audiovizualului, aspectele de reglementare și concurență în contextul pieții publicității media, ce înseamnă de fapt știri false și de cine și cum sunt răspândite acestea.

Chiar la începutul Forumului s-a semnalat fenomenul „manipulării” în interese politice, dar și pericolul presei online sub aspectul tendinței de creștere a vizualizărilor în detrimentul informării oneste și responsabile. „Uneori presa modernă poate deveni și periculoasă prin titlurile și informația pe care o pot transmite, mai ales dacă este folosită de anumite persoane”, a declarat Vasile Botnaru, directorul Radio Europa Liberă Chișinău, la deschiderea Forumului Mass-Media, ediția a III-a.

În același timp, Peter Michalko, Ambasador, șeful Delegației Uniunii Europene, a subliniat că Uniunea Europeană observă cât de des este folosită mass-media pentru manipularea opiniei publice. „Una dintre problemele de bază cu care ne confruntăm este monopolizarea pieții mediatice, ceea ce sufocă existența pluralismului de opinie și informarea corectă a populației. Consider că acest lucru trebuie să fie asigurat de Legislația fiecărei țări. Sigur, problemele nu sunt noi, dar ele lasă amprente tot mai adânci și trebuie soluționate. Trebuie să acceptăm rolul și locul presei în societate și să le oferim acces la informație de interes public, ca ulterior, jurnaliștii să ne poată informa corect”, a menționat șeful Delegaței UE.

„Hai să lăsăm mass-media să-și facă lucrul, fără a face presiuni asupra ei. Misiunea guvernării este să apere jurnaliștii și să tragă la răspundere pe cei care fac presiuni și le pun piedici jurnaliștilor ca să funcționeze corect”, a atenționat Julia Monar, Ambasadoarea Republicii Federale Germane în R. Moldova.

Andrian Candu, președintele Parlamentului, a declarat: „Cred că presa nu trebuie să servească pe cineva, ci să servească adevărul și să fie în serviciul societății”.

În prima zi a Forumului mass-media 2017  va avea loc o dezbatere la tema „Ştirile false, manipularea informaţiei şi încrederea în mass-media” cu participarea unor experţi şi oficiali din ţară şi de peste hotare.

Tot în cadrul Forumului, jurnaliștii din R. Moldova vor participa la o serie de master-classuri cu participarea experților internaționali: Andrey Gurkov, redactor Deutsche Welle, Germania; Mirko Lorenz, Innovation Manager Deutsche Welle, Germania; Piotr Piotrowicz, publisher of Gazeta Jarocinska, Polonia; Ovidiu Vanghele, Senior editor Factual.ro, România; Linor Goralik, expertă, Israel; Ilya Krasilshchik, fondator Meduza.io, Letonia; etc.

Organizarea Forumului mass-media din R.Moldova a fost finanțată de Programul Mass-Media al Fundației Soros-Moldova și cofinanțată de Consiliul Europei și Fundația Est-Europeană din resursele acordate de guvernul Suediei și Ministerul de Externe al Danemarcei.