Dovezi-bombă: Este Preşedintele Dodon penal, şantajabil, preşedinte capturat?

Tofilat

În atenţia Procuraturii Generale a R. Moldova:

Un contract din 2008, negociat de prim-viceprim-ministrul de atunci Igor Dodon, ministru al Economiei, preşedintele de atunci al SA Energocom, la indicaţia premierului Zinaida Greceanîi, privind tarifele la energia electrică, a prejudiciat cetăţenii Republicii Moldova cu circa 15 milioane de dolari SUA. Altfel spus, raportat la populaţia de circa 3 milioane de locuitori, acest lucru înseamnă că decizia în cauză i-a adus fiecărui cetăţean moldovean o daună de cinci dolari.

Cel puţin asta susţin membrii unui grup de experţi în domeniul energetic, în urma analizei actelor şi deciziilor luate în luna mai 2008, care îndeamnă cetăţenii să le ceară preşedintelui Igor Dodon sau liderului socialist Zonaida Greceanîi, cei cinci dolari plătiţi pentru energia electrică în perioada respectivă. Mai mult, experţii se vor adresa şi Procuraturii Generale să investigheze prin prisma legală acţiunile factorilor de decizie de la acea vreme.

Potrivit expertului Sergiu Tofilat, schema în cauză a început în anul 2008, când, pe lângă cei doi furnizori de energie electrică, Ukrinterenergo şi Moldavskaya GRES (n.r. Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, din regiunea transnistreană), în luna mai a mai apărut o „companie căpuşă” Energo-Partner Kft. Astfel, dacă până în luna mai întreaga cantitate de energie pe care o consuma Moldova a fost livrată de Ukrinterenergo la preţul de 3,9 cenţi per kilowat, atunci începând cu lunile mai şi iunie 2008, 30% din consumul de energie era procurat de la „compania căpuşă” cu 5,3 cenţi per kilowat.

„Este clar că a fost pusă la cale o schemă prin care energia era procurată printr-o companie căpuşă la un preţ mai mare şi diferenţa se ducea în buzunarele responsabililor, nu ştim de pe care maluri, poate şi din Ucraina, şi din Moldova, dar asta trebuie să se clarifice organele de anchetă. Mai mult ca atât, în luna iulie, cantitatea de energie procurată prin compania căpuşă a crescut de la 30% până la 72,74% din totalul de importuri şi, în luna octombrie, preţul a fost majorat de la 5,3 la 5,8 cenţi per kilowat”, a menţionat Sergiu Tofilat în cadrul unei conferinţe de presă.

Astfel, efectuând un calcul cu privire la cantităţile şi tarifele pentru energia electrică achitate de cetăţeni în fiecare lună dintre mai şi decembrie 2008, rezultă că, consumatorii Republicii Moldova au fost prejudiciaţi cu aproape 15 milioane de dolari. „15 milioane de dolari doar pentru perioada mai-decembrie 2008. Dacă împărţim la populaţia de 3 milioane de locuitori din Republica Moldova, iese cam câte cinci dolari de fiecare cetăţean. Îndemn cetăţenii, dacă o să-i întâlniţi pe domnul Dodon sau doamna Greceanîi sau domnul Gusev, puteţi să le cereţi liniştiţi să vă întoarcă acei cinci dolari”, a mai spus Sergiu Tofilat care a precizat că astăzi va fi depusă prima plângere la Procuratură pe schemele din sectorul energetic, dar vor urma şi altele.

În context, Tudor Şoitu a ţinut să menţioneze care sunt solicitările faţă de Procuratura Generală. Astfel, experţii solicită Procuraturii Generale examinarea tuturor argumentelor şi probelor prezentate, precum şi a circumstanţelor expuse prin prisma articolul 274 Cod de procedură penală a Republicii Moldova „Începerea urmăririi penale”; aprecierea juridică a acţiunilor şi inacţiunilor comise de persoanele responsabile: Dodon Igor, Zinaida Greceanîi, Gusev Alexandru, „fapt care a prejudiciat cetăţenii Republicii Moldova cu peste 14,5 milioane de dolari SUA în perioada lunilor mai-decembrie 2008”, precum şi să informeze în scris cu privire la rezultatele investigaţiei.

BASARABIA PRESS