„Moartea Rusiei”: China înlătură Rusia din Caucazul de Sud

Rusia China

Pe fondul aventurilor militare ale Kremlinului, cuceririle de teritorii străine, ocupația și energia tentativelor de a înrobi vecinii, China investește masiv în fostul fief al Moscovei, care duce la slăbirea sistemică a pozițiilor Rusiei în fostele republici sovietice, potrivit Kavkazcentru.

China a oferit o alternativă – inițiativa „One Belt, One Way”, sporind prezența sa economică în regiunea Caucazului de Sud. Georgia a semnat un acord privind liberul schimb cu China. Azerbaijanul este interesant pentru Beijing pentru proiectele de transport datorită accesului său la Marea Caspică. Chiar și satelitul etern al Moscovei Armenia a devenit prima țară caucaziană care a preferat armele chineze în fața Rusiei.

Rusia pare să își consolideze poziția. Dar, de fapt, o pierde, spune analistul și criticul de mult timp al Kremlinului, Andrei Piontkovsky. În opinia sa, întărirea ar trebui să fie legată de puterea soft , creșterea atractivității, cu care Rusia nu se poate lăuda în nici un fel.

„Moscova l-a obligat pe președintele Serzh Sargsyan să renunțe la un acord foarte serios privind asocierea cu Uniunea Europeană, pe care cei mai buni specialiști din Armenia l-au pregătit timp de patru ani. A fost foarte important pentru Armenia, pentru că nu este vorba numai despre comerț, ci despre schimbarea regulilor jocului în Armenia, despre reformele constituționale.

În Georgia, în ciuda faptului că actuala guvernare este  mai favorabilă pentru  Moscova, Rusia continuă să facă greșeli sistemice și noi acorduri semnate în mod deliberat cu Abhazia și Osetia de Sud.

În Azerbaidjan, Moscova se comportă mai prudent, deoarece Azerbaidjanul este o țară de petrol, independentă din punct de vedere economic, dar, în același timp, Kremlinul este foarte gelos și monitorizează toate încercările Azerbaidjanului de a stabili relații cu Occidentul“, – spune analistul.

De asemenea şi CEEA, acest  proiect geopolitic al lui Putin pentru realizarea ambițiilor imperiale a eșuat. Fosta republică sovietică nu dorește din nou să devină parte a imperiului, iar indicatorii economici ai noii asociații sunt departe de ceea ce se doreşte.

La summit-ul liderilor CEEA din țările membre au fost nevoiţi să recunoască în 2016, că nu au reușit încă să rezolve una dintre problemele: cifra de afaceri scade, comerțul liber limitarea bariere multiple, iar statele vecine continuă să „lupte“ reciproc sau din cauza laptelui, ori a cartofilor.

Cu economia din țările celor „cinci“ din CEEA nu se întâmplă nimic bun – în cazul în care s-a redus cu 26% în 2015. Cifra de afaceri în prima jumătate a anului 2016 – cu 30%.

Armenia nu a ascuns încă de la început că problemele de securitate au jucat un rol semnificativ în decizia sa de a adera la CEEA. Cu toate acestea, recentul conflict asupra Nagorno-Karabahului a arătat că obiectivul nu a fost atins. Potrivit lui Andrei Piontkovski, Rusia nu este interesată de nici o soluționare a conflictului – nici în planul păcii, nici cît priveşte armata. Are nevoie de el – ca o constantă, care să-i permită tot timpul să exercite presiuni asupra Azerbaidjanului și Armeniei. Dar, și să vîndă armament la amândouă.

Moscova a început să joace un rol activ în modelarea imaginii Iranului ca țară teroristă și furnizor de arme / tehnologii organizațiilor teroriste și țărilor supuse sancțiunilor. Astfel, Kremlinul îi va fi mai ușor să îndepărteze atenția de la sine și de la acțiunile sale. Aceasta va contribui, de asemenea, la atenuarea ambițiilor Iranului în Orientul Mijlociu și la revenirea Teheranului în epoca totală a sancțiunilor la petrol.

Potrivit experților, în condițiile sancțiunilor anti-ruse, piața de petrol din Asia Centrală izolată de integrarea globală este considerată foarte promițătoare pentru ea însăși. Kremlinul speră să repete experiența Iranului, care, sub sancțiuni, a continuat să comercializeze țărilor din Asia Centrală. Cu toate acestea, o așteaptă dezamăgirea inevitabilă din cauza Chinei.

Problema este că, în timpul sancțiunilor împotriva Iranului, Beijingul și-a extins interesul de petrol în Asia Centrală cu atenție și foarte încet. Companiile chineze păreau să încerce pozițiile SUA în producția de petrol din Kazahstan. Și nu au văzut nici o amenințare din cauza dominării materiilor prime petroliere iraniene în importurile țărilor din regiune. Prețurile materiilor prime petroliere erau ridicate și totul era pe piață.

Acum, cînd poziţia Rusiei a slăbit sub presiunea sancțiunilor, și profitabilitatea sectorului de petrol a trecut de la producție la logistică și rafinare, expansiunea Chinei în Asia Centrală are loc rapid.

De exemplu, investitorii chinezi au preluat controlul a 40% din rezervele din Kazahstan încă din 2014. În 2016, una dintre companiile chineze a cumpărat jumătate din acțiunile grupului internațional a principalei companii petroliere de stat Kazakhstani KazMunaGas International. Această diviziune aparține terminalelor petroliere din Batumi și Constanța. Achiziționarea lor înseamnă că investitorul chinez a distribuit interesele în ruta de tranzit din Kazahstan, care este Uniunea Europeană, ocolind teritoriul rus și a ocupat în Ucraina strâmtoarea Kerci.

În vara anului 2017, aceeași companie a cumpărat o opțiune pentru toate cele câteva mii de stații de benzină rusești ale companiei Rosneft. Și la începutul toamnei, același CEFC chinez a cumpărat un pachet de acţii de la Rosneft din Qatar, stoarse printrun  boicot de la Arabia Saudită.

Potrivit zvonurilor, acum atenția acestui investitor chinez este împinsă în Slovacia – un alt punct important de tranzit al petrolului asiatic către țările UE, ocolind Rusia.

Și dacă adăugăm la aceasta lansarea unei căi ferate care trece prin teritoriul Caucazului de Sud și al Turciei, care va lega Beijingul și Londra prin ocolirea Rusiei, imaginea pentru Moscova devine chiar deprimantă.

a.htmlhttp://www.technosotnya.com/2017/11/smert-rossii-kitay-vytesnyaet-rf-s-yuzhnogo-kavkaz