Alexandru Tănase, ex-preşedintele Curţii Constituţionale: Cine beneficiază de proiectul de UNIRE a lui BĂSESCU ?

Basescu si Unirea

Fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, privește cu neîncredere faptul că fostul președinte al României, Traian Băsescu, a trecut Prutul și promovează Unirea celor două state românești. Mai mult, fostul judecător a făcut o paralelă între Băsescu și Iurie Roșca, care chipurile a promovat Unirea pentru a asigura puterea altor forțe politice.

„Când vorbim de unionism, trebuie să precizăm că nu există niciun proiect privind Unirea celor două state, R. Moldova și România. Trebuie să mai precizăm că nimeni în România, am în vedere politicienii serioși, cei care se află la putere, nu privește acest scenariu ca fiind realist. În 25 de ani, nimeni nu a vorbit de acest scenariu”, a declarat Tănase în cadrul unei emisiuni de la TVC 21.

Potrivit lui Tănase, fostul președinte al României, Traian Băsescu, care alături de Anatol Șalaru promovează cu insistentă Unirea celor două state românești, nu este un reprezentant al puterii de la București. „El reprezintă un partid politic, iar formațiunile politice, pentru a obține suport în alegeri, promovează diferite idei. De exemplu, Dodon promite integrarea în Uniunea Euroasiatică, iar Băsescu promite Unirea. Eu pot avea o oarecare neîncredere față de ceea ce se întâmplă acum, față de Băsescu”, a subliniat sursa citată.

În continuare, Tănase a explicat de ce privește cu neîncredere acest mesaj unionist pe care Băsescu îl promovează în ultima perioadă cu multă insistență. În acest sens, fostul magistrat a făcut o paralelă între controversatul Iurie Roșca și Traian Băsescu.

„Eu țin minte că, în anul 1993, Iurie Roșca, care nu era la Sputnik, dar lucra ca lider al PPCD, îi chema pe toți să se alăture lui pentru a face Unirea. Mai mult, el îi făcea cu ou și cu oțet pe cei care nu erau de aceeași părere cu el. Eu cred că dânsul făcea asta pentru a mobiliza electoratul care gândea altfel și să le asigure victoria în alegeri agrarienilor și socialiștilor. Și i-a reușit asta. Roșca a procedat la fel și înaintea alegerilor parlamentare din 2001”, a adăugat fostul președinte al Curții.

Întrebat a cui victorie vrea să asigure Băsescu prin faptul că promovează aceleași mesaje ca și Iurie Roșca, Tănase a răspuns: „Sunt fapte la care eu fac trimitere. Eu nu sunt obligat să cred în toate prostiile pe care le văd la TV. Deci, cui anume convine asta? Pentru că nu există niciun proiect de unire a R. Moldova cu România. Nicio cancelarie europeană nu analizează o asemenea posibilitate. Tot ce se întâmplă face rău guvernării de la București. Autoritățile de la București trebuie să explice și să justifice tot timpul că nu are intenții revanșarde. Toate aceste intenții nu contribuie ca să avem relații bune cu România. Probabil că sunt și alte explicații, dar fiecare trebuie să-și facă propriile concluzii”, a precizat acesta.

Tănase a mai întrebat de ce tocmai acum, în preajma alegerilor parlamentare, se insistă așa de „brutal” cu Unirea. „Am unele îndoieli… De ce acum și de ce într-un mod atât de brutal? Vă mai dau un exemplu. De ce a fost nevoie de unele acțiuni de protest ale unioniștilor în campania electorală prezidențială? Unde au dispărut acei protestatari a doua zi după alegerea lui Igor Dodon în funcția de președinte?”, a întrebat Alexandru Tănase.

Deocamdată, liderul Partidului Unității Naționale, Anatol Șalaru, nu a venit cu o reacție la declarațiile făcute de Tănase.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!