Kievul se pregătește pentru distrugerea Moscovei

Petrenco Pavel

Kievul s-a adresat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), cu al șaselea proces împotriva Rusiei cu privire la evenimentele din Donbass în 2014. În acest context, autoritățile ucrainene  acuză  Moscova de „răpirea” orfanilor în Donbas și exportul lor pe teritoriul Rusiei,-a declarat ministrul de Justiție al Ucrainei, Pavel Petrenko.

„Procesul conține mai mult de 100 de declarații de la martori, cu un număr mare de documente“, – a explicat Petrenko pe canalul de televiziune ucrainean NewsOne. El a adăugat că „Rusia nu are practic argumente care să poată respinge acest lucru”.

Reamintim: pe 25 septembrie a devenit cunoscut faptul că Ucraina se află în faza finală de preparare a unui mare dosar „Donbass“, plângere împotriva Federației Ruse. Așa cum a spus  Petrenko, multe dintre materialele din această revendicare, după CEDO vor fi trimise la Curtea Internațională de Justiție de la Haga, și atașate la cazul în care  va avea loc în 2018.

Rețineți că prima ciocnire dintre Ucraina și Rusia la Curtea Internațională de Justiție în luna aprilie a acestui an, de fapt, s-a încheiat la egalitate. Delegația ucraineană a cerut să fie trasă la răspundere Moscova pentru  încălcarea în cursul evenimentelor din Crimeea și Donbas a două convenții – referitor la finanțarea terorismului și privind eliminarea discriminării rasiale.

După cum reiese din  documentele judiciare prezentate de partea ucraineană, Rusia ar fi încălcat prima convenție, „furnizarea de arme grele, bani și resurse umane ilegale pentru grupuri armate, inclusiv așa-numita Republica Donetsk Populară (DNR) și Republica Luhansk Populară (LNR).“ La capitolul atacul terorist, vina pentru care, în opinia reclamanţilor, sînt responsabili  DNR și LRN, este inclus atacul asupra  Boeing MH17 malaiezian , explodarea autobuzului de lângă Volnovaha, focurile trase asupra zonelor rezidențiale din Mariupol și Kramatorsk,  explozia de la un miting în Kharkiv. Referitor la a doua convenție, Rusia, în opinia părții ucrainene, a încălcat drepturile tătarilor din Crimeea și etnicilor ucraineni din Crimeea.

svpressa.ru