Se pregăteşte o invazie? NATO acuză Rusia că a ascuns numărul militarilor care au participat la exerciţiul din Belarus

Nato
 • Rusia a mobilizat mai multi militari decat a anuntat la exercitiile „Zapad 2017”, afirma secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, pe fondul suspiciunilor ca membri ai armatei ruse au fost lasati in Belarus pentru o viitoare invazie.

  Jens Stoltenberg a facut aceste declaratii dupa ce ambasadorii tarilor membre ale Aliantei Nord-Atlantice s-au intalnit cu ambasadorul Rusiei, Aleksandr Grusko, in cadrul unei reuniuni a Consiliului NATO-Rusia desfasurata joi la Bruxelles.

  „Aliatii din cadrul NATO au transmis clar ca amploarea si obiectivele exercitiului Zapad 2017 au depasit semnificativ ceea ce anuntase Rusia anterior”, a spus Jens Stoltenberg, potrivit postului Radio Europe/Radio Liberty si agentiei Tass.

  „Am convenit ca principiul informarilor reciproce, inclusiv in avans, este util. De asemenea, am stabilit sa crestem transparenta si predictibilitatea in spatiul euro-atlantic prin contactele la nivel de comandamente militare”, a subliniat secretarul general NATO.

  Ucraina a acuzat Rusia ca a lasat trupe in Belarus dupa recentele exercitii militare, in contextul in care state membre NATO avertizau in august ca Moscova ar putea folosi manevrele ruso-belaruse pentru o viitoare invazie. Desi Administratia Vladimir Putin a dat asigurari ca Exercitiul militar „Zapad 2017”, desfasurat recent in Belarus, are caracter defensiv, Viktor Muzhenko, seful Statului Major al armatei ucrainene, a afirmat ca manevrele ruso-belaruse au fost ofensive.

  In august, state membre NATO au exprimat temeri ca Rusia ar putea folosi echipamente utilizate in manevrele ruso-belaruse pentru o viitoare invazie militara, iar, in contextul in care experti estimau ca la exercitii ar putea participa 100.000 de militari, Alianta Nord-Atlantica a cerut Moscovei mai multa transparenta.

Rusia si Belarusul au organizat Exercitiul militar „Zapad 2017” in perioada 14-20 septembrie, in apropierea frontierelor unor state NATO precum Estonia, Letonia, Lituania si Polonia. Moscova a dat asigurari ca exercitiile au caracter „defensiv”, urmand sa participe doar 13.000 de militari.

Insa experti occidentali au apreciat ca exercitiile militare au fost un paravan care va permite Rusiei sa pozitioneze aproximativ 100.000 de militari in Belarus. Aliati NATO au exprimat preocupare ca Moscova ar putea lasa si echipamente militare in Belarus, care vor putea fi utilizate ulterior daca presedintele Vladimir Putin va decide o invazie militara, asa cum a procedat in Georgia in anul 2008 si in Ucraina in 2014. Presedintele Petro Porosenko afirma la inceputul lunii septembrie ca exercitiul militar „Zapad 2017” ar putea fi un pretext pentru invadarea Ucrainei.

Rusia a dat asigurari in mai multe randuri ca temerile asociate manevrelor militare ruso-belaruse sunt nefondate. Adjunctul ministrului rus al Apararii, Aleksandr Fomin, a respins ceea ce a numit drept „mituri” occidentale „despre asa-numita amenintare rusa”. „Au fost vehiculate cele mai improbabile scenarii. S-a ajuns sa se spuna chiar ca Exercitiul Zapad 2017 ar fi << o platforma pentru invadarea si ocuparea >> Lituaniei, Poloniei si Ucrainei”, a spus Fomin.

http://www.ziare.com/international/nato/se-pregateste-o-invazie-nato-acuza-rusia-ca-a-ascuns-numarul-militarilor-care-au-participat-la-exercitiul-din-belarus-1486888