Băsescu versus Plahotniuc. Bătălia pentru R.Moldova

Basescu Plahotniuc

După zece ani de politică la cel mai înalt nivel în statul român, Traian Băsescu pare decis să lase Bucureștiul pentru Chișinău, într-un moment delicat pentru statul frate de peste Prut. Rămasă fără finanțare de la UE și cu un președinte de carton aflat sub controlul oligarhului Vladimir Plahotniuc, Republica Moldova este locul ideal pentru politicianul jucător Traian Băsescu.

De ce spun acest lucru? Pentru că Băsescu este capabil să lupte de la egal la egal cu Plahotniuc în alegerile din toamna anului viitor și o posibilă intrare a acestuia în plenul moldav ar fi o catastrofă pentru oligarh.

Dar la mijloc rămâne problema redobândirii cetățeniei asupra căreia Justiția de peste Prut trebuie să se pronunțe. Până atunci, fostul președinte își pregătește „armata” și încearcă să coaguleze o opoziție pro-europeană din resturile fostei alianțe AIE (n.r. Alianţa pentru Integrare Europeană). Vizita din weekend de peste Prut l-a readus pe Traian Băsescu în postura de acum 10 ani și fiefurile sale electorale de la Soroca și Ialoveni. Băile de mulțime încă îi pot garanta electoral fostului președinte un posibil succes peste Prut, unde acționează atât alături de aleșii PMP, cât și de formațiunea lui Anatol Șalaru, Partidul Unității Naționale (PUN).

Declarațiile pe care Traian Băsescu le-a făcut în presa de la Chișinău îmi demonstrează că este hotărât să-și încheie cariera politică peste Prut întrucât la București vremea acestuia a apus. În Republica Moldova, Băsescu se vrea a fi un catalizator al opoziției pro-europene în contextul în care Vlad Filat sau Mihai Ghimpu au ieșit din prim-plan, iar Maia Sandu nu demonstrează că are forță suficientă pentru a lupta cu oamenii lui Plahotniuc.

Cu toții ne dorim unirea, însă Traian Băsescu nu a explicat strategia prin care noi am putea împlini acest deziderat în contextul în care jocurile politice de Chișinău le fac oamenii Kremlinului vopsiți oficial în culori pro-europene.

”Da ce va spune Moscova, da ce o să spună Putin, da ce o să spună Washington-ul, ce o să spună Parisul, ce o să spună Berlinul. O să spună ce spune poporul român de pe cele două maluri ale Prutului, pentru că nimeni nu îndrăzneşte să înfrângă voinţa democratică exprimată a unui popor. Chiar actul final de la Helsinki ne spune că ăsta-i drumul. Dar noi asta am realiza prin unificare: o Românie ma puternică, o Românie cu mai multe voturi la UE, o Românie care astăzi este a 7-a ca mărime în UE poate deveni a şasea, dar numărul de voturi sigur îî creşte, datorită celor circa 4 milioane de locuitori ai Republicii Moldova. Îi creşterea ponderea în decizia politică la nivelul UE, cum îi creşte şi în NATO, cum îi creşte şi în rangul ca economie”, a declarat Traian Băsescu, duminică, la TVR Moldova.

Prin această declarație, Traian Băsescu și-a marcat intrarea în lupta politică de peste Prut, iar sub pavaza unirii va începe să strângă în jurul său gândirea cu adevărat românească din R.Moldova. La prima vedere pare o bătălie ușoară pentru fostul președinte al Românie, însă totul va depinde de modul cum va înțelege Plahotniuc să se plieze.

Nu, noi nu discutăm cu corupții. Oameni buni, România a evoluat din 1990 până în 2007 când am intrat în UE și cu oameni corupți. Nu poţi să le stopezi spunând întâi să nu mai fie niciun corupt și pe urmă eu fac alianțe. Fac alianțe cu oricine este pro-vest prin program asumat, iar de corupție se ocupă procurorii și judecătorii”, a spus fostul președinte al României, Traian Băsescu.

Băsescu știe că Plahotniuc nu stă liniștit și nici Rusia nu îl poate primi cu brațele deschise în R.Moldova, dar este dispus să joace. Următoarele luni vor fi foarte interesante pentru că oamenii lui Plahotniuc, care  vor căuta tot felul de tertipuri pentru izolarea oameniilor fostului președinte din R. Moldova, însă miza este uriașă.

Băsescu poate intra cu adevărat în istorie, dacă îi va transforma pe tinerii  moldoveni școliți de statul român în elita de politicieni cu adevărat europeni. Până atunci, lupta este deschisă și controlată de cei cu dublă comandă, iar cu Dodon la cârma statului orice este posibil.

“Domnul Băsescu a dat o lovitură și planurilor „Acțiunii-2012” care, exact acum un an de zile, la București, a avut o mare manifestație și care de asemenea au adoptat o rezoluție în care prevedeau că Unirea trebuie să aibă loc în 2018, dedicată centenarului Unirii și au adoptat și ei o declarație care prevedea ca Unirea să fie proclamată de către parlamentele României și Republicii Moldova sau prin referendum. Da, este foarte interesant că domnul Băsescu rămâne legalist, adică Unirea, dacă se va face, va trebui să fie făcută prin referendum sau prin hotărârile parlamentelor celor două țări. Aici abordarea Domniei Sale coincide întocmai cu cea a doamnei Maia Sandu, care a fost întrebată și, de fapt, este interesant că domnul Băsescu i-a dat dreptate Maiei Sandu în abordarea ei foarte, foarte atentă a problemei unionismului,” a declarat analistul Igor Boțan, pentru portalul europa liberă.org.

Băsescu versus Plahotniuc. Bătălia pentru R.Moldova