Ştire-bombă: Rothschild câștigă o licitație pentru privatizarea sistemului de transport al gazelor din Ucraina – Controlul asupra centrului de gaze din Europa

hub-gazier-ukraine

Pentru cei care se întreabă de ce are loc Maidanul și războiul în Donbass, unul dintre motivele cele mai evidente este motivul geopolitic al Statelor Unite, care dorește să decupleze Ucraina de Rusia (vezi Zbigniew Brzezinski „) și, astfel, aduce bazele, soldații și rachetele NATO mai aproape de granițele NATO.

Dar, în spatele acestei geopolitici care servește intereselor americane, există interese financiare supranaționale evidente. Cu mult înainte de Maidan și chiar mai mult, multe companii au pus ochiul pe Ucraina.

Monsanto care visează să cumpere  terenurile agricole ucrainene ieftine pentru cultivarea OMG-urilor pe cernoziom (acest teren fertil, care este în Ucraina, care a fost în trecut grânarul URSS), întreprinderile de gaze de șist (unele câmpuri de gaze vizate sunt, eu vă dau dreptate pe, în Donbass), trcînd pe la acei care speră să cumpere fabrici din Ucraina pentru o sumă mică o dată industria distrusă prin ruperea relaţiilor economice cu Rusia, ar exista ceva loc de îmbogățit pe spatele poporului ucrainean. Și cu atât mai rău, dacă se va sfârși cu un război civil și mizerie.

Trebuie să adăugăm la aceste obiective aproape pur financiare (ca alimente și energie, de asemenea, un domeniu de aplicare geopolitic evident), un obiectiv care are o pondere grea din punct de vedere geopolitic, cât și financiar: rețeaua de transport de gaze. Deoarece Ucraina este un nod central de gaz pentru livrarea gazului rusesc spre Europa.

Această poziție centrală în livrarea de gaze naturale, de care Europa are atât de mult nevoie (Rusia furnizează aproape o treime din gazul consumat în Europa), și conflictele recurente dintre Ucraina și Rusia de la primul Maidan din 2004,  reprezintă un pericol pentru aprovizionarea continentului. Merkel și Olanda nu au făcut apel de dragul ochilor frumosi ai lui Poroșenko pentru semnarea acordurilor de la Minsk. Dar pentru că Germania a văzut acolo riscul de prabusire a Ucrainei și a aprovizionării sale cu gaze rusești.

Tot din acest motiv, Germania cere acum construcția conductei de gaze Nord Stream 2, care îi va permite să continue să primească gazul rusesc direct, ocolind nodul problematic care constituie actuala Ucraina.

Ucraina șantajează Europa datorită faptului că ea ţine mâna pe robinet și poate reduce sau elimina o parte a aprovizionării cu gaze a UE (amintiți-vă cum Ucraina a furat până la 15% din gazul destinat Europei în timpul conflictului cu gaze care a erupt după primul Maïdan, Revoluția Portocalie). Acest lucru explică reacțiile isterice ale Kievului privind proiectele Stream Turc și Nord Stream 2, ceea ar priva de puterea sa de a dăuna și de greutatea sa geopolitică.

Odată stabilit acest cadru, importanța informațiilor publicate de Interfax pe 13 octombrie (versiunea în limba engleză disponibilă aici) este mai bine înțeleasă, deoarece banca Rothschild din Milano (Italia) a cîştigat oferta pentru a furniza servicii de investiții bancare pentru Naftogaz pentru a separa activitățile de transport de gaze naturale și pentru a găsi parteneri pentru gestionarea sistemului de transport al gazelor din Ucraina.

Dacă valoarea contractului lui băncii se ridică la 98 de milioane de grivne (sau 3,15 milioane de euro), costul total estimat pentru acest lucru este estimat la 193,3 milioane de grivne (sau 6213000 € ), așa cum se arată în fișa de licitație de pe site-ul web ProZorro.

Toate acestea pot părea oarecum obscure, așa că voi explica puțin ce acoperă și implicațiile acestui contract.

În primul rând, ce este separarea? Trebuie remarcat faptul că Naftogaz (o companie deținută integral de statul ucrainean), așa cum este indicat pe site-ul său, gestionează întregul lanț de gaz, dar și petrolul, de la producție la distribuție prin transport. Partea de gestionare a rețelei de transport de gaze este transferată filialei sale Ukrtransgaz (100% deținută de Naftogaz și, prin urmare, de statul ucrainean).

Aceasta este situația actuală, practic prin intermediul filialei sale Ukrtransgaz, Naftogaz controlează și administrează conductele de gaze care circulă în țară. De altfel, Naftogaz plătește Gazpromul,  (furnizorul rus de gaze) pentru gazul cpe care Ucraina îl primește de la vecinul său (și facturile neplătite Naftogaz sunt sursa conflictului de gaz între cele două țări).

Deci, ce se modifică prin această licitație? Decuplarea sistemului de transport de gaze din Ucraina înseamnă că acesta din urmă se va deschide spre concurență. Cu alte cuvinte, sistemul de transport al gazelor (conducte), controlat până acum de o întreprindere de stat, va fi vândut (în primul rând parțial, atunci cu siguranță total după aceea) companiilor private.

Și acesta este locul unde Rothschild acționează ca o „bancă de investiții”. Rolul băncii va fi să-l sfătuiască pe Naftogaz să aleagă cea mai bună companie pentru  a revinde părțile / acțiunile sistemului de transport de gaze pe care le deține. În mod clar, cum să privatizezi rețeaua publică în timp ce obții beneficii maxime.

Ideea finală este că centrul ucrainean de gaze nu va mai aparține statului ucrainean, ci uneia sau mai multor companii private și, în cele din urmă, unor investitori și bănci precum Rothschild, care cu siguranță nu vor nu se vor  să înainteze în calitate de cumpărători companiile pe care le finanțează (prin împrumuturi sau acțiuni / obligațiuni) sau să consilieze pentru a obține beneficii maxime din partea acestora.

De acum încolo, nu va mai fi Ucraina  care va ţine mâna pe gazul Europei, dar companiile private și băncile, cu siguranță ale băncii Rothschild.

Ucraina este dezmembrată și vândută bucată cu bucată pe piață, pentru cel mai mare beneficiu al finanțatorilor. Și având în vedere importanța geopolitică, strategică și financiară a centrului de gaze al Ucrainei, este mai mult decât îngrijorător faptul că băncile de investiții cu datorii  ca banca Rothschild să pună mâna pe acest domeniu strategic.

Trebuie avut în vedere că, în prezent, majoritatea războaielor din ultimele decenii ale lumii și cele care se pregătesc sunt în primul rând războaie pentru resurse naturale (petrol, gaze, metale prețioase) și că aceste războaie sunt o piață foarte profitabilă pentru cei care investesc în ea. Unele familii, cum ar fi familia Rothschild, s-au îmbogățit atât de mult din sângele și moartea soldaților care au crezut că apără patria lor, dar au fost acolo doar pentru a participa la îmbogățirea acestora.

Christelle Néant

http://www.wikistrike.com/2017/10/rothschild-decroche-un-appel-d-offres-pour-privatiser-le-systeme-de-transport-de-gaz-en-ukraine-mainmise-sur-le-hub-gazier-de-l-euro