Washingtonul distruge puterea americană prin trezirea forțelor care elimină rolul dolarului ca monedă mondială de rezervă

Dollar

Paul Craig Roberts

Cititorii mei din întreaga lume vor să știe ce atitudine să ia faţă de anunțul că China va continua să cumpere și să vândă petrol în moneda chineză, susținută de aur.

Acest atac al Rusiei și al Chinei asupra dolarului american? Dolarul va slăbi și se va prăbuși din faptul că este abandonat ca monedă în care are loc tranzacția? Aceste și alte întrebări tortură cititorii.

Mai jos este părerea mea:

Valoarea dolarului american depinde de faptul dacă băncile centrale, corporațiile și indivizii sunt mulțumiți de activele sau averea lor în dolari. În acest caz, nu contează care monedă este utilizată pentru tranzacționarea în petrol. De ce?

Pentru că, dacă nu vor să păstreze dolarul, vor plăti dolarul de îndată ce se încheie tranzacția și vor trece la altă monedă sau aur. Ceea ce face China este crearea unei monede care să fie mai atractivă pentru deținători.

Poate că moneda chineză, susținută de aur, este un pas împotriva puterii Statelor Unite, dar o văd diferit. Văd asta ca o apărare împotriva puterii americane. China și Rusia se retrag din sistemul dolarului, deoarece Washingtonul, abuzând de rolul valutar, utilizează mecanismul de decontare a dolarului pentru a impune sancțiuni altor țări și le amenință cu excluderea din sistemul cliring, decontare fără numerar.

Washingtonul, în loc să conducă un sistem echitabil, își folosește rolul în moneda mondială pentru a domina alte țări. Rusia și China sunt deja prea puternice pentru a continua să se rătăcească și, prin urmare, abandoneaza sistemul dolarului. Dacă sunt urmate de alte țări, dolarul va înceta să fie un instrument de control al SUA asupra restului lumii.

Cu alte cuvinte, Bretton Woods a dat Washingtonului responsabilitatea pentru sistemul financiar global. Washingtonul a abuzat de puterile încredințate lui, folosind sistemul dolarului pentru a destabiliza alte țări, cum ar fi Venezuela. Abuzul de către Washington a rolului monetar mondial pentru a promova interesele financiare și de afaceri ale Americii și influența Washingtonului asupra politicilor externe și interne ale altor țări a adus în vigoare forțe care elimină rolul dolarului ca monedă mondială de rezervă.

Aroganța și aroganța Washingtonului distrug puterea americană.

www.paulcraigroberts.org