Moldova-stat capturat: Scenariile după decizia CC: Vladimir Plahotniuc numit premier de către interimarul Andrian Candu

Curtea Constitutionala din RM

Decizia Curții Constituționale a stârnit discuții în societate. De exemplu, jurnalista Natalia Morari consideră că o dată ce Igor Dodon poate fi suspendat temporar, Andrian Candu, asigurând interimatul, l-ar putea numi premier pe Vladimir Plahotniuc.

De asemenea, și fostul președinte CC, Alexandru Tănase, nu exclude versiunea că Vladimir Plahotniuc ar putea ajunge premier fără ca președintele Igor Dodon să semneze un decret în acest sens.

Potrivit lui Alexandru Tănase, Curtea Constituțională a instituit procedura de „suspendare temporară” a șefului statului, atunci când atribuțiile acestuia pot fi preluate de președintele Parlamentului sau premier, în cazul în care președintele țării „refuză să-și exercite atribuțiile constituționale” și să semneze un decret de numire a unui membru al Guvernului în cazul în care acesta este propus în mode repetat.

„Cred că poate fi aplicată, dar tot prin intermediul Curții. Ar fi cu adevărat deocheat, chiar dacă e un mecanism perfect constituțional. Da, cred că este posibil de aplicat pentru orice situație în care președintele refuză să-și îndeplinească atribuțiile constituționale”, a declarat Alexandru Tănase în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova, transmite Independent.

UNIMEDIA amintește că astăzi Curtea Constituțională a decis că președintele nu are drept de veto în numirea în funcție al unui ministru propus de premier. Remanierile din Guvern se fac în Executiv, iar dacă președintele refuză o candidatură și pentru a doua oară, este un lucru formal. Prin urmare, Curtea constată că refuzul președintelui  este o încălcare gravă. Refuzul președintelui de numire a unui candidat la funcția de ministru constituie o încălcare gravă a Constituției, ceea ce poate servi ca motiv de suspendare a președintelui.

Partidul Democrat nu a comentat deocamdată decizia CC.

unimedia.md