ULTIMA ORĂ: Spania pregătește o intervenție militară în Catalonia

Steag catalan

Într-un discurs amenințător miercuri la Congresul spaniol, prim-ministrul Mariano Rajoy (Partidul Popular, PP), a declarat că, după discursul prim-ministrului catalan Carles Puigdemont privind referendumul din 1 octombrie, el se pregătește să pună în aplicare articolul 155 din Constituția spaniolă. Acest lucru ar permite Madridului să suspende autonomia catalană și să profite de controlul finanțelor și al administrației regiunii.

În timp ce mass-media spaniolă sugerează utilizarea articolului 116 privind urgența sau starea de asediu, Rajoy ţinteşte în mod clar de a stabili un regim militarizat, nu numai în Catalonia, dar în toată Spania.

Miercuri, ofițeri de armată au informat El Pais că se pregătesc să intre în Catalonia pentru a zdrobi orice opoziție care ar putea proveni din secțiuni ale Mossos d’Esquadra, poliția regională catalană 18.000 sau susținători civili ai naționalismului catalan. Operațiunea, cunoscută sub denumirea de Cote de Mailles, ar considera armata ca o întărire a poliției și a jandarmilor din Catalonia. Armata ar spori foarte mult cele două unități deja prezente în regiune – un batalion motorizat în Barcelona și un batalion blindat în Sant Climent Sescebes.

Potrivit lui El Pais, această operațiune a fost planificată de mult timp. Rajoy aproape că a lansat-o în urma atacului terorist din 17 august de la Barcelona.

Rajoy acţionează cu sprijinul Partidului Socialist Spaniol (PSOE) și garanțiile pe care Podemos le-a dat că nu se va opune instalării unei dictaturi militare în Spania.

În discursul său de marți, Puigdemont și-a suspendat declarația de independență în încercarea de a deschide dialogul cu Rajoy. Dar elita conducătoare din Madrid s-a aliniat rapid cu respingerea oricărui dialog între Rajoy și planificarea represiunii în masă.

Miercuri dimineață, Rajoy a făcut o scurtă afirmație pentru a solicita lui Puigdemont să clarifice dacă a declarat independența Cataloniei sau nu. Într-o scrisoare trimisă la Barcelona, Rajoy a declarat că a cerut clarificarea în curs de pregătire pentru punerea în aplicare a articolului 155. Acesta a stabilit un termen pe 19 octombrie pentru un răspuns Puigdemont.

Secretarul general al PSOE, Pedro Sánchez, care se vrea  membru al partidului de „stânga“, a salutat declarația. „Suntem de acord cu această solicitare de clarificare pentru a rezolva neclaritatea în cazul în care Puigdemont a plasat politica catalană“, a spus el. Întrebat despre articolul 155, el a răspuns: „Desigur, este evident că îl activăm. ”

http://www.wikistrike.com/2017/10/l-espagne-prepare-une-intervention-militaire-en-catalogne.html