Răul secolului XXI : Sistemul financiar sau terorismul ? Se pare ca totul pleacă de la sistemul financiar….

terorism financiar

In acest secol XXI, americanii si vesticii in general, au devenit din ce in ce mai saraci, unii dintre ei intelegind de ce, altii intelegind saracia ca stare de normalitate in cadrul unor cicluri economice, iar alti nemaincercind nici macar sa iasa din starea de saracie, pentru ca efortul lor ar fi prea mare si nu le-a mai ramas o perioada atit de mare de trait, pentru a merita sa duca lupta impotriva unei saracii induse.

Americanilor si vesticilor, in general, li s-a distras atentia la inceputul acestui secol, de catre un razboi impotriva terorismului, care se dovedeste a fi extrem de scump si greu de sustinut de ei. Mii de miliarde de dolari au fost adaugati pe nota de plata a contribuabililor, care se mira de cit de mult pot plati si cit de putin primesc de la guverenele crony capitaliste, care le gestioneaza taxele platite.

Complexul militar- industrial- bancar, a facut si face in continuare profituri incredibile, cu scopul declarat de a invinge un dusman in izmene si pantofi de sport, cu citeva pusti si pistoale la vedere, niste salbatici rataciti prin desert, asa cum sint talibanii si luptatorii ISIS, care de ani de zile nu pot fi invinsi…

In toata aceasta perioada, sistemul financiar, lucrind mina in mina cu clasa politica capitalista, a creat un dezastru de proportii inimaginabile, distrugind orice speranta de refacerea economica a societatilor vestice.

Nu cu mult timp in urma, o alta gaselnita a sistemului financiar a fost adusa in atentia vesticilor si anume, dobinda bancara zero, care a trebui sa sustina preturile fraudei financiare declansate de bancheri si instrumentele specifice acesti fraude, ale unui sistem financiar total deregularizat. Daca inflatia ar fi fost calculata corect, aceste dobinzi zero ar fi fost cu siguranta negative, din primul moment, care inseamna ca nu numai pensionarii nu vor avea nici un venit in urma economiilor facute pe parcursul vietii, dar sumele pentru care ei au muncit si le-au economisit in banci, vor fi diminuate in fiecare luna, ei trebuind sa plateasca bancilor ca sa le tina banii in depozit, dupa ce aceastea ii folosesc, in loc sa primeasca o suma pentru depunerile facute.

Bancile centrale capitaliste, economistii asa numiti neoliberali si presa financiara minjita pina in cele mai mici detalii, se erijeaza in avocatii aparatori ai acestei dobinzi negative practicata de bancile vestice, in scopul declarat de ei de a forta oamenii sa cheltuie in loc sa economiseasca bani. Acesti raspindaci mincinosi, vor sa acrediteze ideea ca performantele economice dezastruoase ale economiilor capitaliste nu se datoreaza unor politici economice terminatoare si fara nici o eficienta, CI oamenilor care string bani la saltea sau la banci…

Rezervele Federale americane si clanul de infactori financiari din jurul acestei banci centrale a Americii, mentin cadrul fictiv al unei economii nefunctionale, datorita economiilor facute de populatie, in volum mult prea mare…dar uita sa spuna ca 52% dintre americani, in acest moment chiar mai multi, nu pot beneficia de 400 de dolari fara sa isi vinda din lucrurile avute in proprietate sau sa sa imprumute de la banci…..

Aceste „economii” ale populatiei va framinta pe domniile voastre, domnilor economisit capitalisti? Aici sta problema unor economii capitaliste nefunctionale? De aici vine raul generat de blocajul financiar, de la acesti amariti, care nu pot aduna 400 de dolari in buzunar, daca nu isi vind hainele dupa ei? Ce rusine si ce sistem putrezit poate fi acest capitalism….

Rata negativa a dobinzilor bancare a fost introdusa in citeva tari, printre care Elvetia si mai mult tari sint pe cale de a o introduce. Oamenii au inceput sa isi retraga economiile din banci, indiferent de volumul lor, pentru ca evident nu vor sa plateasca „taxe” pe depozitele lor bancare. Cum au retras banii? In bancnote mari, in Elvetia, ei cerind la retunarea banilor de catre banci, sa li se dea bancnote in valoare de 1.000 de franci elvetieni. Ce s-a intimplat, dupa retragerea banilor de catre elvetieni? Pe piata monetara elvetiana circula in proportie de 60%, bancnote mari…..

Care va fi urmatorul pas pe care il vor face bancherii si discipolii lor, de genul Larry Summers? Vor forta decizia de elminare a bancnotelor mari de pe piata monetara a tarilor capitaliste, facind din ce in ce mai dificil pentru oamenii care si-au retras economiile, sa isi poata pastra banii in afara bancilor…..

Alti economisti, aserviti puterii, de genul Kenneth Rogoff, doresc eliminarea in totalitate a cash-ului de pe piata si instaurarea in totalitate a sistemului electronic de plati.

De ce o fac? Foarte simplu, pentru ca banii electonici nu pot fi indepartati din depozitele bancare, cu exceptia cheltuirii lor. In situatia in care banii ar fi numai cei electonici, institutiile financiare pot folosi rata negativa a dobinzii pentru eventualele depozite bancare cu scopul de a fura economiile depozitorilor.

Oamenii vor incerca sa diminueze efectul devastator al deciziei bancherilor, prin achizitia de aur, argint si alte materiale si metale pretioase. Pe de alta parte, oamenii vor folosii alte metode de plata, mai putin „ortodoxe”, in timp ce teroarea institutiilor statului va fi din ce in ce mai accentuata pentru ca banii electronci sa fie in totalitate sub controlul elitei.

Dupa cum arata tabloul economic general al mediulu creat de sistemul financiar, guvernul, economistii si presa arondata, sint aliati impotriva cetatenilor care doresc orice grad de independenta in a-si utiliza banii.

Aceasta este soarta oamenilor care traiesc in asa numita democratie capitalista vestica. Orice control pe care ei doresc sa il aiba asupra vietii lor, este indepartat sistematic de catre liderii acestei lumii capitaliste. Guvernele servesc  interesele unor grupuri influente a caror agenda de lucu are in prim plan distrugerea economiilor. Exportul locurilor de munca specifice clasei de mijloc, a facut sa fie generat transferul veniturilor si bogatiei tarilor dezvoltate, de la clasa de mijloc, catre executivii si proprietarii corporatiilor, omorind piata nationala de consum prin inmagazinarea in consum a produselor provenite din tarile sarace.

Dar finantializarea la nesfirsit a economiilor capitaliste asa zis dezvoltate, va ucide atit piata interna cit si liderii corporatiilor. Atunci cind un propietar de corporatie imprumuta bani de la banci cu scopul de a creste pretul actiunilor corporatiei (buying back shares), profitul este convertit in plati ale dobinzilor la banci.

Toate miscarile corporatiilor sint finantializate si trecute prn circuitul electronic, care odata cazut, corporatiile pot intra in faliment instantaneu, iar in acest fel, bancile devin proprietarele de drept ale acestor corporatii si proprietarilor de case. Din ce in ce mai putini bani vor fi cheltuiti pentru achizitionaea de bunuri si servicii, ceea ce va face ca, ma devreme sa mai tirziu, economiile capitaliste sa cedeze si sa asistam la un declin major si pe termen lung.

Astazi, cei mai multi amercani deabia pot platii suma minima pentru balanta cardurilor de credit. Rezultatul este o crestere masiva a balantelor individuale care nu vor mai putea fi achitate niciodata. Odata ratata o plata sau facuta tirziu, acesti datori ai cartilor de credit, vor trebui sa suporte o dobinda de 29,49% la balanta existenta in contul cardului lor de credit, ceea ce este devastaor si ei vor trebui sa munceasca pentru vatafii financiari.

In Europa, acest sistem financiar draconic a dus la blocarea economica a unor intregi tari si economii. Grecia si Portugalia au fost fortate sa isi lichideze bunurile nationale si sa renunte in cea mai mare parte la sistemul de securitate sociala. In Grecia, un numar impresionant de femei au fost fortate in directia prostitutiei, pentru a putea oferii copiilor alimentele necesare, pretul unei prostituate pentru servicii oferite timp de o ora, fiind de 4,12$, ceea ce liderii UE nu spun, dar rusinea si degradarea creata de aceste sistem financiar, este o realitate.

Acest sistem financiar a devenit pentru lumea vestica, un mecanism de exploatare si terorizare economica, o pierdere majora pentru economiile asa zis dezvoltate.

Nu mai exista decit doua mari solutii: 1.Bancile mari, care au adus sistemul si economiile mondiale in genunchi, sa fie sparte in banci mici si entitati financiare locale, asa cum au existat inainte de concentrarea lor, care a dus la deregularizarea serviciilor lor si in final le-a permis sa faca ce vor cu economiile statelor in care activau. 2.Nationalizarea bancilor mari infractoare si operarea lor in interesul publicului.

Realitatea este ca aceste banci sint extrem de puternice si influente in acest moment, iar nici una dintre cele doua solutii nu va fi una usoara si la indemina unei clase politice corupte, dar crearea unei noi clase politice, de stinga, va putea duce la rezultate favorabile.

De aceea am sa spun in final, ca aceste sistem financiar este un rau cu mult mai mare decit terorismul si chiar generatorul intr-o mare masura al terorismului international….

Adrian Cosereanu