Cine conduce Uniunea Europeană? Condamnat la 7 ani de închisoare de prima instanţă, Ilan Şor vizitează lejer Parlamentul European

Şor la parlamentul european

Ilan Şor se află în aceste zile într-o vizită la Parlamentul European, chiar dacă primarull de Orhei a fost condamnat de prima instanţă la 7 ani de închisoare, fiind învinuit de spălare de bani şi escrocherie în proporţii deosebit de mari într-un dosar ce vizează devalizarea Băncii de Economii cu peste 5 miliarde de lei.

Vizita lui Ilan Şor în UE a fost aprobată de instanţa de judecată, după mai multe invitaţii adresate acestuia de către deputaţii europeni, cel puţin aşa se menţionează într-un comunicat de presă al formaţiunii sale. Potrivit aceluiaşi comunicat de presă al Partidului Şor, în cadrul vizitei, acesta a avut un schimb de opinii cu vicepreşedinţiii Parlamentului European, Mairead Mcguiness, dar şi Ramon Luis Valcarcel Siso, privind dezvoltarea Republicii Moldova, colaborarea europeană, precum şi situaţia social-politică din ţara noastră. Ambii vicepreşedinţi reprezintă grupul Partidului Popular European în Parlamentul European. De asemenea, Şor s-ar fi întâlnit cu peste 20 de deputaţi ai Parlamentului European, reprezentanţi ai diferitor grupuri politice din mai multe ţări ca Germania, Austria, Italia, Spania, Grecia, Croaţia, Estonia, Olanda, Slovenia, Polonia, Letonia şi Marea Britanie, care au manifestat un interes deosebit în discuţiile axate pe frauda bancară, în care este vizat şi primarul Orheiului. Şor le-ar fi prezentat europarlamentarilor dovezi privind abuzurile la care este supus în Republica Moldova, faptul că în dosarele în care este investigat se fac presiuni asupra justiţiei din partea unor partide, dar şi a unor ONG-uri şi instituţii media, care în realitate ar fi beneficiat de frauda din sistemul bancar şi ar trebui sa răspundă în faţa legii, se precizează în comunicat. Ilan Şor a fost condamnat pe 21 iunie, de prima instanţă, la şapte ani şi jumătate de închisoare de tip semiînchis. Hotărârea de condamnare însă nu este definitivă, fiind aşteptată cea executorie a Curţii de Apel Chişinău. Până atunci, Ilan Şor se va afla în libertate, deoarece judecătorii nu i-au putut elibera un nou mandat de arest primarului de Orhei, pe motiv că el s-a aflat deja un an în arest, iar conform legislaţiei, termenul de arest nu poate fi mai mult de un an.  Avocaţii lui Ilan Şor susţin că acesta este nevinovat şi vor contesta sentinţa.   De partea cealaltă, procurorii solicită o pedeapsă mai aspră, motiv pentru care vor depune un apel la Curtea de Apel Chişinău.   Şor ar urma să petreacă la închisoare doar şase ani şi şase luni, pentru că un an se consideră ispăşit, termen petrecut în arest la domiciliu.   Amintim că Ilan Shor a fost reţinut pe 22 iunie 2016. Acesta este învinuit de spălare de bani şi escrocherie în proporţii deosebit de mari într-un dosar ce vizează devalizarea Băncii de Economii cu peste 5 miliarde de lei.

sursa: adevărul.ro