Urmele Rusiei în Catalonia

Urmele Rusiei

La mijlocul lunii august, la Barcelona, a avot loc un atac terorist teribil. Un camion a lovit o mulțime de oameni, lăsând pe caldarâm o urmă de sânge de zeci de morți și răniți.
Într-o conversație cu prietenii mei, am spus că acest act  a avut loc nu întâmplător în capitala  catalană, se văd  în mod clar urmele Kremlinului, iar consecințele nu se vor lăsa aşteptate mult timp. Am prevăzut atunci  demonstrații de multe mii,  acuzații ale statului spaniol de incapacitate de a face față terorismului și agravarea acută a separatismului catalan.

Aşa şi s-a întâmplat.

Cu câteva zile în urmă, în Barcelona, potrivit jurnaliștilor, a avut loc o demonstrație de 400 de mii împotriva terorii. Anticiparea posibilelor consecințe politice negative ale unui atac terorist, un simbol al unificării întregii Spanii în lupta împotriva acestui flagel contempotan  iar regele Filipp a adus condoleanţe victimilor din Catalonia, care a mers înaintea coloanei. Mass-media vorbea despre nenorocirea și consolidarea întregii țări. În afară de mass-media catalană și politicienii catalani – aceştia au făcut exact așa cum au gândit organizatorii terorii. Ei au anunțat organizarea unui referendum privind independența pe 1 octombrie. Mai mult decât atât, autoritățile catalane au declarat că în acest moment nici o decizie a Curții Constituționale a Spaniei nu-i va mai reţine de la declarația de independență a Cataloniei în cazul dacă în cadrul referendumului majoritatea participanţilor vor vota pentru ea. Cineva se îndoiește că acest lucru se va întâmpla?

Nu voi anticipa cursul evenimentelor după referendum, însă este evident că guvernul spaniol și conducerea UE vor avea o poziție diferită pe această temă și o vor apăra.

Strategiile lui Putin de a schimba situația din Europa și  atacurile teroriste în zonele sale vulnerabile vor continua, însă întrebarea este cum să facem să priceapă acest lucru politicienii europeni.

Irina Anilovskaia