Nicolae Negru: Patria criminală

Negru N

După furtul miliardului, uciderea lui Andrei Brăguță. Sau viceversa.

Detalii șocante, înspăimântătoare aflăm despre moartea unui tânăr reținut de poliție pentru că a depășit viteza și nu s-a conformat somației agenților de patrulare, ba chiar l-ar fi lovit pe unul dintre ei. Deși tatăl tânărului i-a anunțat pe polițiști că fiul său are probleme psihice, ei nu au ținut cont de aceasta. Un judecător care ar fi trebuit să dispună trimiterea lui Brăguță la un control medical, psihiatric, s-a lăsat copleșit de sentimentul răzbunător al poliției și a decis arestarea tânărului huligan pentru 30 de zile.

Brăguță ar fi fost ucis în bătaie de „colegii” săi de cameră, cu asentimentul tacit al gardienilor din Izolatorul de detenție preventivă din municipiul Chișinău. La strigătele lui de ajutor, lovit „în repetate rânduri” cu pumnii și picioarele, „inclusiv peste cutia toracică și cap”, gardienii ar fi reacționat de formă, apropiindu-se de ușă și făcându-le „observații” deținuților implicați în execuția care a durat o oră și jumătate.

Aceasta s-a întâmplat în noaptea din 15 spre 16 august, Brăguță a murit pe 26 august, din cauza unei „pneumonii bronho-purulente”. În perioada respectivă a fost chemată ambulanța, medicul acesteia recomandase internarea urgentă a lui Brăguță în spital, dar recomandarea a fost ignorată deoarece nu era disponiilă… escorta.

Abia pe 3 septembrie procuratura „reformată” a pornit un dosar penal în acest caz, reținând trei gardieni și 2 deținuți. Unul dintre ei a declarat presei că Brăguță a fost adus în celula lor deja „fărâmat”, adică bătut tare.

Dacă ONG-urile – finanțate de Occident, de altfel, – nu ar fi „lătrat” și de data aceasta, dacă presa nu li s-ar alăturat, poliția, sistemul penitenciar ar fi reușit să mușamalizeze cazul și procurorii s-ar fi făcut că plouă. Doar „câinii turbați” i-au silit să intervină. (De aceea, e cât se poate de „firească” dorința, manifestată mai înainte, a ministrului Justiției Valdimir Cebotari de a interzice finanțarea din Occident a ONG-urilor care se implică în activități neplăcute pentru guvernare.)

Cazul lui Brăguță e comparabil pe o scară simbolică cu furtul miliardului. Diferă doar proporțiile, originea, esența e aceeași. Ordinea cronologică e întâmplătoare. Ambele reflectă natura putredă, paralizia instituțiilor statului. Republica Moldova și-a demonstrat încă o dată caracterul eșuat, dar niciunul dintre șefii instituțiilor care l-au ucis pe Brăguță nu pare să fi fost tulburați în măreția lor. În cel mai bun caz, unii dintre ei vor „sfătuiți” să plece „cu capul sus”.

Niște polițiști au asistat pasiv, adică au participat la uciderea lui Brăguță, în loc să-l apere, alți polițiști, de la CNA, Procuratura Generală, au asistat pasiv, adică au participat la furtul miliardului, în loc să le dea pestă mâni, să-i aresteze pe hoți. Deținuții care l-au bătut cu picioarele pe Brăguță, polițiștii care au asistat pasiv în loc să-i sară în ajutor, așa cum îi obligă funcția, aceștia suntem noi. Să ne mire că se găsește câte un „Răutniuc” să profite de situație?

Ambele cazuri îți provoacă un profund sentiment de rușine pentru noi, pentru statul Republica Moldova, te fac să te gândești cum să fugi mai repede din această „patrie” criminală.

http://www.ziarulnational.md/nicolae-negru-patria-criminala/