Bătălia pentru vecia Basarabiei

M R Iacoban

                                   

                                   

Romania a legitimat apariţia celui de al doilea stat romanesc,

  pierzând pentru a PATRA OARĂ Basarabia! De astă dată prin proprie voinţă!

Teodor Codreanu         

 

                                                    28 iunie 1883 – 28 iunie 1940

De la-nceputuri și până-n vecii Basarabia va dăinui numai prin cristice bătălii. Voievodul suprem al bătăliilor ei spirituale nemilitare rămâne Mihai Eminescu – care a declanșat cruciada protectoare din paginile „Curierului de Iaşi” în 1869-1877, relansată victorios  în douăzeci de studii incendiare din coloanele „Timpul”-ui pe parcursul lunilor februa­rie-octombrie 1878 (asistat-alimentat de publicații colaterale plasate în paginile publicațiilor Federaţiunea, Convorbiri Literare, România Liberă, manuscrise). Cu legendarele sale  arme doctrinare spirituale M. Eminescu demonstrează Rusiei (imperiul absolut al răului) că  Basarabia aparține Patriei sale istorice. Aici profesorul T. Codreanu este magistral: Rusia nu se aştepta ca să găsească o asemenea rezistenţă la nivelul filozofiei dreptului, al geopoliticii etnosofice.

  1.  Eminescu are destinul identic al Basarabiei și  basarabenilor (A. Țurcanu), fiind sacrificații conjurațiilor imperiale, iar complici fiind renegații autohtoni. Iată de ce a iubit mai mult Basarabia. Analogiile nu-s metafore literaturizatoare, ele reflectă monstruoasele crime împotriva poporului.  Ultimul articol semnat de M. Eminescu în ziarul Timpul a aparut la 28 iunie 1883 (dar a fost datat 29 iunie 1883), când este arestat (odioasa crimă s-a declanșat urmare a telegramei secrete a lui T. Maiorescu din 28 iunie 1883 la cea trimisă de P. Carp din Viena cu funebrul mesaj: „Mai potoliţi-l pe Eminescu!”, după cum argumenta (deconspira) de la ecranul televiziunii profesorul craiovean Constantin Barbu. Din 1900 s-a știut că Eminescu a fost omorât. La fel au spus și N. Iorga, M. Eliade, Rosa del Conte, V. Ierunca, iar George Calinescu ignora adevărul (N. Georgescu).

Primul fatidic 28 (mai 1812) este extinderea toponimului geografic Basarabia, partea sudică a Moldovei de la Dunăre, până la Hotin. La 28 iunie 1914 începe primului război mondial. Tot la 28 iunie 1940 România cedează sovieticilor Basarabia și Bucovina… Dar iată și un 28 iunie luminos: „La 28 Iunie 1991 Senatul SUA a emis rezoluţia 148 prin care susţine reunificarea R. Moldova cu România”.

Primul fatidic 28 (mai 1812) este extinderea toponimului geografic Basarabia, partea sudică a Moldovei de la Dunăre, până la Hotin. La 28 iunie 1914 începe primului război mondial. Tot la 28 iunie 1940  România cedează sovieticilor Basarabia și Bucovina…  Dar iată și un 28 iunie luminos: „La 28 Iunie 1991 Senatul SUA a emis rezoluţia 148 prin care susţine reunificarea R. Moldova cu România”.

                                                   Almanah enciclopedic basarabian de M. R. Iacoban