Justiţia în Moldova şi deciziile se iau pe strada Cantemir sau la Nobil Club de oligarhul Vlad Plahotniuc

Filat

Fostul premier Vlad Filat, condamnat recent de prima instanță la nouă ani de închisoare cu confiscarea averii sale, l-a numit încă în octombrie 2015 pe cel care ar fi coordonat „furtul miliardului” din R. Moldova.

Și, deși procurorul de atunci Corneliu Gurin anunțat triumfător, pe 15 octombrie 2015, că nu pleacă de la Procuratură până nu va duce la sfârșit dosarul privind fraudarea BEM, acesta și-a dat ulterior demisia, iar Vlad Filat a fost condamnat pentru „corupere pasivă și trafic de influență”, nu pentru frauda bancară.

Acum, declarațiile lui Vlad Filat din Parlament, în ziua în care a fost arestat, capătă sens după dezvăluirile fostului angajat al Centrului Național Anticorupție, Mihail Gofman, potrivit căruia în „furtul miliardului” a existat un coordonator din anturajul lui Vladimir Plahotniuc, care este „în libertate”.

Iată ce declara Vlad Filat pe 15 octombrie 2015: „Vis-a-vis de acest aşa-numit denunţ. Este un tovarăş acolo în spate, Iaralov Serioja îi spune. Mă bucur că este în această sală, el a participat la toate discuţiile şi la toate târgurile. Iată, recunosc încă o chestie, că am participat şi eu. Uite aşa, ţară, chestii, popor… Inclusiv discuţii despre Guvern minoritar, despre salvarea băncilor. Apropo, eu vreau să văd viteză şi în concesionarea Aeroportului. Astea sunt preţuri plătite pentru ca cineva să vină şi să facă un denunţ despre care vreau să spun că… viaţa bate filmul. Sumele astea aruncate aşa, sute de milioane de euro… Eu nu ştiu dacă cineva înţelege ce înseamnă 250 de milioane de euro. Şi, din sumele totale, cum puteau aceste 250 de milioane de euro să fie îndreptate în schemele astea foarte interesant desenate? Eu nici nu m-am uitat peste ele, se vor ocupa avocaţii. Şi sper că vor avea acces la tot ce înseamnă posibilitate de apărare”.

CITIȚI și CARACATIȚA din R. Moldova

În aceeași ședință, fostul premier mai spunea că toate deciziile din R. Moldova se iau pe bd. Cantemir, acolo unde sunt birourile lui Plahotniuc.

„Eu doar vreau ca dl Gurin să-şi amintească cum a fost numit procuror general, ce a precedat acea numire. V-o spun eu, în cunoştinţă de cauză: deciziile nu se iau la Procuratura Generală, deciziile nu se iau la CNA, nu se iau în instanţele de judecată sau la CCA, nu pe Tighina 32, la Partidul Democrat. Deciziile se iau pe strada Cantemir sau la Nobil Club. Şi pot să vă spun şi cum – cu dosare clasificate, dosarul ăsta merge aşa, ăsta aşa, ăsta se închide pe data respectivă, celălalt se suspendă atunci etc. Aşa se face justiţia în Moldova şi nu doar”, a declarat Vlad Filat pe 15 octombrie 2015.

http://www.ziarulnational.md/filat-a-spus-cine-este-coordonatorul-jafului-bancar-el-a-participat-la-toate-discutiile-si-la-toate-targurile/