Teroarea Partidului Democrat de la Chişinău: Pensionarul de la Glodeni care a lovit-o pe fruntaşa PD-istă, Valentina Buliga, a fost plasat cu forța în spitalul de psihiatrie. Cazul lui a ajuns la CEDO

Buliga

 

ION STURZA:

Aflăm cu stupoare ca bătrânul de la Glodeni care a lovit-o pe fruntașa PD-istă, Valentina Buliga, a fost încătușat și plasat cu forța în spitalul de psihiatrie.
Caz care a ajuns la CEDO. Nu că ar fi cauzat vreo leziune fizică stimatei doamne. Este vorba doar de cinste și onoare. Care în cazul dat nu prea există . Compasiune? Cică pe dumneaei nu o interesează soarta bătrânului, instituțiile statului să-și facă treaba. Dar dacă ar fi fost tatăl dumneavoastră, stimată doamnă ?

P.S. Zilele acestea l-am cunoscut pe Brendan Cox, soțul parlamentarei britanice Jo Cox, ucisă de extremiști. Extraordinară stare de spirit și curaj! Cazul acesta tragic, copiii mici rămași fără mamă nu l-a înrăit. Continuă cu multa implicare și determinare cauza lui Jo– încearcă să reconcilieze comunități aparent nereconciliabile, religioase, etnice, rasiale etc.
Emotionant caz. Un exemplu pentru toți activiștii si politicienii moldoveni.

 

Cazul pensionarului care a lovit-o pe democrata Valentina Buliga, fiind internat cu forţa la Psihiatrie şi condamnat penal, va fi examinat de CEDO

Cazul pensionarului din Glodeni care a lovit-o peste faţă pe Valentina Buliga, fosta ministră a Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, a fost comunicat de către CEDO Guvernului de la Chişinău, ceea ce înseamnă că dosarul ar putea fi examinat în curând. Bărbatul s-a plâns Curţii de la Strasbourg că a fost reţinut ilegal şi internat cu forţa la Psihiatrie. Între timp, în decembrie 2016, Mihail Dogotar, acum în vârstă de 74 de ani, a fost condamnat penal pentru huliganism de Judecătoria raionului Glodeni, fiindu-i aplicată o amendă de 4.000 de lei. Decizia a fost constestată la Curtea de Apel.

Incidentul a avut loc în mai 2014. Valentina Buliga, pe atunci ministra Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, a mers la Glodeni, la o întâlnire cu localnicii. Mihail Dogotar, care de mai mult timp încerca să afle de la angajaţii Casei Naţionale de Asigurări Sociale de ce i-au calculat o pensie mai mică decât i s-ar cuveni, a profitat de prezenţa ministrei şi a abordat-o la sfârşitul şedinţei. Pensionarul susţine că a încercat să-i explice că subalternii ei au greşit atunci când i-au stabilit mărimea pensiei. „Am muncit o viaţă şi am avut salariu bun. Au urmat replicile ei: „Da’ ce, nu-ţi ajung 1.170 de lei? Matale te mai pricepi la coeficient, inflaţie?” Dacă m-ar fi tratat cu respect, nu am fi ajuns la acea situaţie. Dar ea m-a provocat”, povestea Mihail Dogotar în 2015 pentru Ziarul de Gardă.

În doar câteva ore bătrânul s-a ales cu un dosar penal, fiind învinuit de huliganism. În context, oamenii legii au dispus să fie efectuată o analiză medico-legală psihiatrică. „La sfârşitul lunii mai, două persoane îmbrăcate în civil care s-au prezentat drept poliţişti au venit la el acasă şi l-au rugat să meargă cu ei în oraşul Bălţi pentru desfăşurarea acţiunilor procesual-penale. I s-a spus că la Bălţi ar fi poliţişti mai buni şi acolo cazul va fi rezolvat în favoarea lui. A acceptat. Pe drum Mihail Dogotar şi-a dat seama că automobilul se deplasează în altă direcţie. Atunci a aflat că este dus la Spitalul de Psihiatrie din oraşul Bălţi”, explica avocatul Vadim Vieru de la Asociaţia Promo-Lex, care a intervenit în acest caz.

Pensionarul s-a împotrivit să intre în clădirea spitalului, aşa că a fost încătuşat. „În momentul în care medicii îi adresau întrebări, bărbatul era agitat pentru că a fost minţit. Ca rezultat, comisia a stabilit că suspectează demenţă sau amnezie. Doctorii au recomandat investigaţii suplimentare şi efectuarea unei expertize psihiatrice în condiţii de staţionar”, a adăugat avocatul.

Ulterior, procurorii au solicitat Judecătoriei din Glodeni să autorizeze ordonanţa privind efectuarea unei expertize medico-legale suplimentare. Instanţa din Glodeni a dat curs acestei solicitări. Decizia a fost luată în lipsa pensionarului. Ulterior, instanţele superioare au lăsat în vigoare această hotărâre. În septembrie, Mihail Dogotari a fost înşfăcat de trei poliţişti chiar în centrul oraşului Glodeni şi a fost dus la Psihiatrie, în Chişinău.

Solicitată de Ziarul de Gardă în 2015, Valentina Buliga a refuzat să comenteze o eventuală condamnare a Republicii Moldova de către CEDO. „Nu pot să vorbesc în locul structurilor statului. Nu mă mai întrebaţi pe mine. Nu am idee cine şi de ce face zarvă în jurul acestui caz. Eu nu l-am mai văzut pe Mihail Dogotar din ziua acelui incident”, a spus ea.

anticoruptie.md