Ion Sturza: Şor, evreul pe lângă guvernator. Ilan Șor a fost condamnat la șapte ani și șase luni de închisoare

shor-banca

Evreul pe lângă guvernator

În literatura clasică rusă este des folosită sintagma “evreul pe lângă guvernator”. Genul șmecherașului, executant de lucruri “delicate”, bani, distracții, acel “du-te vino”. Anume un așa rol a avut Ilan Shor în istoria mai nouă a Republicii Moldova.
A “deservit” cu mult tupeu si dibăcie trei președinti, Voronin, Lucinschi, Dodon. Doi Prim-miniștrii, unul mai complex și altul mai simplu, Filat si Leanca.
Doi “mari afaceriști” Plahotniuc si Platon. Lista poate fi complectată. Între timp, s-a pricopsit și el cu o bancă din care a furat câteva sute de milioane de dolari, un aeroport și multe alte mărunțisuri placute. La fel ca și la clasici, a trădat foștii patroni si parteneri ( vezi exemplul lui Filat si Platon). Numai că lista trădării este cu mult mai extinsă, zeci de “personalităti” foști si actuali. “ Show must go on”.
Zilele acestea Shor își va executa ultimul rol “de idiot” util. Va fi condamnat la ani grei de puscărie . Meritat, bineinteles. Dar si un exceptional “os” pentru opinia publică.
Luptăm cu corupția !
Un lucru mai rămâne sa aflăm, cine este noul stăpân al banilor furați, dar si al aeroportului internațional Chișinău ?
P.S. a nu se considera antisemit

Magistrații Judecătoriei Buiucani a capitalei l-au condamnat  pe Ilan Șor la șapte ani și șase luni de închisoare, informează MOLDPRES.

Procurorii au cerut inițial ca Ilan Şor să fie condamnat la 19 ani de detenție.

Decizia a fost pronunțată după aproape două ore de deliberări. Totodată, Ilan Șor a fost eliberat din arest pînă la pronunțarea sentinței definitive. Primarul de Orhei va fi deținut în penitenciar de tip semi-închis.

Ilan Șor a fost prezent inițial la ședință, ulterior acesta a părăsit sediul instanței. Potrivit avocaților săi, el a acuzat probleme de sănătate, fiind solicitată ambulanța.

În urma pronunțării sentinței, procurorul Andrei Băieșu a menționat că hotărîrea ar fi una neîntemeiată și prea blîndă. „Pe parcursul urmării penale, dar și în timpul examinării dosarului, au fost acumulate suficiente probe care să demonstreze vinovăția lui Ilan Șor”, a declarat procurorul.

Totodată, avocații lui Ilan Șor au specificat că „vor contesta sentința la Curtea de Apel, întrucît aceasta ar fi una prea aspră”.

Astazi, 22 iunie, expiră un an de cînd Ilan Șor se află în arest preventiv. Procuratura Generală a iniţiat o urmărire penală pe numele lui Ilan Șor încă în luna decembrie 2014, privind tranzacţiile dubioase între BEM şi Banca Socială. Șor este învinuit că în 2014 ar fi obţinut prin înşelăciune peste cinci miliarde de lei de la Banca de Economii, pe care i-ar fi spălat prin intermediul a zeci de companii off-shore, sumă confirmată şi de memorandumul Kroll.