Opera MACBETH – PREMIERA la TNOB Maria Biesu

Macbet

28, 30 iunie ora 18:00 Teatrul Național de Operă și Balet Maria Bieșu va închide stagiunea teatrală 2016-2017 cu o PREMIERĂ opera „MACBETH” de Giuseppe Verdi.

Macbeth este o operă în patru acte bazată pe piesa de teatru omonimă de William Shakespeare. Este prima piesă shakespeariană pe care Verdi a adaptat-o pentru scena lirică și a compus mu­zica pe li­bretul lui Carlo Maria Piave. Premiera operei a avut loc la Teatro della Pergola din Florența, în ziua de 14 martie 1847. O versiunea revizuită a operei a fost prezentată în ziua de 21 aprilie 1865 la Théâtre Lyrique din Paris.
Opera „Macbeth” e o tragedie muzicală ce abundă în scene sângeroase, emoții și trăiri dezvoltate până la paroxism.
Pentru prima dată, publicul meloman din Chișinău va putea admira opera „Macbeth” pe scena Teatrului de Operă și Balet Maria Bieșu în regia lui Andrea Battistini (Italia), conducerea muzicală Nicolae Dohotaru, Artist al Poporului, decorul spectacolului este semnat de maestrul Iurie Matei, Artist al Poporului, coregrafia de Ada Simona Totaro (Italia), costumele sunt concepute de Anastasia Spătaru iar Prim Maestrul de cor este Oleg Constantinov, Maestru în Artă.
În aceste 2 zile de premieră distribuția va fi diferită, dat fiind faptul că această operă are un nivel ridicat de complexitate și dificultate.
În data de 28 iunie vor evolua artiști consacrați ai TNOB Maria Bieșu, în rolul lui Macbeth, generalul din armata regelui Duncan va fi Iurie Gîscă, Artist al Poporului, Banco – Iurie Maimescu, Malcom, fiul regelui Duncan – Nicolae Văscăuțan, în rolul soției generalului Macbeth – Rodica Picireanu, Mcduff un nobil scoțian – Ion Timofti, Maestru în Artă și alți soliști de operă și balet alături de orchestra TNOB Maria Bieșu.
În data de 30 iunie vom avea un invitat din Bulgaria în rolul lui Macbeth, baritonul Plamen Dimitrov, de asemenea, în rolul lui Banco – Valeriu Cojocaru, Artist al Poporului, Malcom – Viktar Navitski, Lady Macbeth – Angela Pihut, Mcduff – Nicolae Busuioc, Artist al Poporului.
Opera „Macbeth” redă o poveste despre putere, război, dragoste și trădare iar intensitatea trăirilor vor atinge limitele conștiinței.

„Macbeth a omorât somnul“, iar lipsa somnului duce la nebunie și moarte. …Verdi, ca un mare poet, observă și călăuzește în noapte povestea acestui colțișor de lume… Despre ea, lady Macbeth ne lasă o ușoară imagine de nebunie, iar el, Macbeth, este învăluit de un aer funebru scăldat de pocăință. Restul este istorie. Alte mâini pătate de sânge: cele ale rebelilor. Justiție și răzbunare. Răzbunarea este unealta de înfăptuire a dreptății. Iar gândul că fiecare revoluție pătata cu sânge naște un dictator îți provoacă fiori …”
Andrea Battistini, regizor (Italia)