Analiză şoc: De ce Kremlinul este considerat incubator al Sionismului

kremlinul incubator al sionismului
Sionismul a făcut o nouă încercare de a stabili un control asupra țărilor lumii, în special, cum ar fi Statele Unite, China, India, Marea Britanie, Franța. În ceea ce privește Rusia, semnele apariției lobby-ului sionist se văd la Moscova. Primul pas către aceasta a fost organizarea conferinței a unsprezecea „Limmud la Moscova în data de 22 aprilie .“
„Lobby-ul sionist din Rusia“ – cea mai bună expresie ce poate marca conferința comunității evreiești din Rusia, care a avut loc la Moscova, cu scopul de a consolida conştiinţa naţională în rândul evreilor ruși și celor din toată lumea. În plus, scopul conferinței a fost de a consolida legăturile de dragoste și afecțiune între comunitățile sioniste și Rusia. La conferinţa „Limmud“ au venit  aproximativ 2.500 de evrei ruși, mai ales tineri care au luat parte la mai mult de 250 de sesiuni de religie, cultură, sport și arte. La conferință, de asemenea, au participat oficiali israelieni.
În primul rând trebuie remarcat faptul că evreii sovietici ocupă o poziție specială în Israel, și fluxul de migranți din fosta Uniune Sovietică, în leagănul sionist nu se termină până în prezent. Începînd cu anii ’90 ai secolului trecut până în prezent, acest flux nu a fost doar de obicei un val de imigrație evreiască. Acesta are ca scop nu numai pentru a  asigura un impact asupra situației demografice în Palestina ocupată, schimbarea acesteia în beneficiul populației evreiești, pentru a păstra statul „Israel“, dar, de asemenea, este şi faptul de a consolida poziția evreilor și a asigura cazarea în teritoriile palestiniene ocupate întrun număr cît mai mare.
Nu există nici o îndoială că Rusia țaristă a jucat un rol important în istoria mișcării sioniste, și apoi în crearea entității sioniste pe teritoriul palestinian ocupat. Condițiile în care evreii au trăit în Rusia, a devenit un teren fertil pentru apariția unor idei, promiţînd mântuirea, pentru fiecare persoană în mod individual, aşa cum a propus comunitatea hasidică,sau pentru întreg poporul, așa cum a susținut  mișcarea sionistă. Primele organizații sioniste au apărut în Rusia, astfel încât prima organizație sionistă rusă (nu au legătură cu Theodor Herzl) i-a inspirat pe evrei să creeze o organizație globală sionistă și ideea care a fost adoptată de Herzl, care nu a fost  mai mult decât reprezentantul  civilizației europene. Astfel, ideea sionismului este de origine rusă. Această viziune contrazice ceea ce știm despre evenimentele din secolul al XIX-lea, și anume a tot ce cunoaştem noi ce a avut loc pînă la Congresele sioniste din 1897. Deci, au existat o multitudine de întâlniri, care au încercat să reînvie ideea (conform Torah) cu privire la necesitatea de a crea o patrie pentru evrei, o idee care a devenit populară inițial în Rusia.
La fel ca în multe țări din Europa de Est, apariția sionismului a fost asociată cu crearea mișcării ( „Iubitorii Sionului“), în anii 80 ai secolului al XIX-lea. Când Teodor Gertel a publicat cartea sa ( „Statul evreu“) în 1896, el a adunat în jurul lui sionistii din Rusia, ce s-a reflectat în reptrezentanţa rusă la primul Congres Sionist (1897), care a avut loc în orașul elvețian Basel. În special, printre cei 197 de delegați la congres au existat 66 de delegați din Rusia. Mai târziu, unii dintre ei au devenit figuri importante în mișcarea sionistă, cum ar fi Leo Motzkin, Vladimir Temkin, Hermann Shapira și altele. 
Sioniștii ruși, care au vorbit despre reinstalarea evreilor, au cerut  reinstalarea lor în Palestina (in special Jabotinsky), au solicitat organizarea de programe culturale în curs de pregătire pentru reinstalarea evreilor în Palestina, adică, să adopte o abordare pragmatică pentru crearea unui cămin național pentru evrei. În ciuda acestui fapt, toate disputele din cadrul mișcării sioniste nu a dus la divizări – toate fracțiunile erau nevoite să se susţină reciproc, sioniștii ruși aveau nevoie de cei din Vest, pentru a-şi asigura un sprijin financiar și politic, iar cei din Occident aveau nevoie de sioniștii ruși, deoarece acestea reprezentau capitalul uman.
Este necesar de a aminti de ceea ce a fost numit „Protocoalele Înțelepților Sionului.“ Documentul a fost publicat în Rusia, în special, pentru a se asigura că poate fi de folos  atât guvernului țarist  cît și sionismului. Atmosfera si clima din Rusia au contribuit la apariția unor idei care au stat la baza mișcării sioniste, avînd libertate deplină. Mai ales, dacă se ţine cont de faptul că în secolul al XIX-lea s-au desfăşurat adunări sioniste care au stat la baza pregătirii reale  pentru toate cunoscutele Congrese Mondiale Sioniste.
Astfel, nu este surprinzător faptul că are loc o revenire a lobby-ului sionist anume în Rusia fiind susținută de ambele părți  – cea israeliană și cea rusă. La ultima conferință evreiască, care s-a petrecut,  au participat ministrul israelian al Justiției Ayelet Shaked, ambasadorul Israelului la Moscova, Garri Korena și rabinul  Rusiei Berel Lazar, conferinţă care a devenit Congresul al XI-lea al comunității evreiești și al lobby-ul sionist din Rusia. Evreii ruși au creat proiectul „Limmud FSU» (fosta Uniune Sovietică), care în acest an a organizat 
o conferință evreiască importantă în Rusia, un pas important în activitățile comunității evreiești, ce se desfășoară de peste un secol, la fel ca în 1917  cînd la Moscova a fost creat teatrul „Habima“ – primul teatru evreiesc din lume.
În mass-media sionistă, care publică materialele  în ebraică, asemenea lucru se întâmplă rar,  doar  „Al șaptelea canal“  israelian a transmis activitățile conferinței. La conferinţă a fost prezent jurnalistul Hezka Baruch, corespondentul canalului în capitala rusă, care a urmărit mersul fiecărei sesiuni și participanții săi. În același timp, trebuie remarcat faptul că „Al șaptelea canal“ este unul dintre mass-media a imigranților ruși care trăiesc în Israel, şi care sunt și membri ai mișcării sioniste, astfel încât informațiile de pe site-ul canalului este disponibil, inclusiv în limba rusă.
Canalul  a publicat informații pe  site-ul său că organizația „Limmud FSU», care a inaugurat Congresul al unsprezecelea al evreilor ruși la Moscova în acest an, își propune să familiarizeze evreii ruși despre Israel, și să întărească identitatea evreiască. În numeroase sesiuni, la conferință au participat peste două mii de evrei. Potrivit „Al șaptelea canal“, acest eveniment a devenit cel mai mare eveniment din ultimii ani, care poate fi considerat ca o dovadă că conferința va deveni un concurent real pentru lobby-ul evreiesc din SUA. Fondatorul proiectului „Limmud FSU» Chaim Chesler a spus că numărul de membri ai conferinței evreiești din acest an dovedește viabilitatea comunității evreiești din Rusia, și ea ar trebui să fie mândră de identitatea sa, în inima Rusiei, și să consolideze coeziunea evreilor din lume și lupta, mai ales în timpul anilor  după prăbușirea Uniunii Sovietice! 
Rabinul șef al Rusiei Berel Lazar a declarat într-un interviu pentru „Al șaptelea canal“: „Evreii din Rusia trăiesc într-un mediu frumos, și din toată inima  îmi doresc să fie  întotdeauna așa. În Rusia nu există nici un anti-semitism, situația actuală este mult mai bună decât cea care a fost cu mulți ani în urmă. Pentru Mikhail Gorbachev și Boris Yeltsin nu a contat poziția sau opinia evreilor din Rusia. Astfel, Vladimir Putin este primul președinte rus, care a acordat atenție  comunității evreiești și a devenit pentru aceasta o preocupare pentru îmbunătățirea condițiilor sociale și economice ale vieții ei.  Se prea poate faptul  găzduirii Congresului al unsprezecelea Evreiesc , cu participarea a mai mult de două mii de evrei este cea mai bună dovadă că s-a îmbunătățit situația  lor în Rusia în acest moment! ”
În plus, rabinul Berel Lazar a menționat că, în comparaţie cu situația evreilor în condițiile Rusiei  în alte țări viața evreilor lasă mult de dorit. El ar dori să vadă că s-a pus capăt anti-semitismului  în întreaga lume, iar Marine Le Pen să nu fie aleasă Preşedinte a Franței, și chiar dacă fa fi aleasă, să ia decizia să lase evreii în Franța.
La rândul său, Rabin Menachem Cohen, un membru al organizației „Limmud FUS», a declarat: „Cei mai mulţi dintre tinerii evrei, care au fost printre cei 2.500 de participanți la conferință, nu știu ce este iudaismul. Cei mai mulţi dintre ei au venit pentru prima dată, în timp ce părinții și bunicii lor nu au participat. Acesta este un semn că pe evreii ruși îi așteaptă un viitor bun. Poate că problema dislocării poporului evreu este mai importantă decât preocupările de securitate ale Israelului. Această problemă se referă la evreii din întreaga lume și poate este chiar mai gravă decât amenințarea iraniană, dacă nu putem să-i dislocăm pe evrei, deși mulți dintre ei călătoresc în jurul lumii și uită că ei sunt evrei, așa că trebuie să lucrăm pentru a salva poporul evreu!“.
Este ciudat faptul că rabinul Cohen  nu enumeră dificultățile care împiedică la reinstalarea evreilor în lume, vorbind despre ei ca fiind doar minoritate oprimată, și nici o mențiune despre puterea și influența lor în majoritatea țărilor, precum Statele Unite sau Rusia, patria lor. El crede că evreii sunt persecutați, ori de câte ori au fost, în ciuda faptului că colegul său, rabinul Berel Lazar a recunoscut că evreii din Rusia trăiesc în frumoase condiții sociale și economice.
Jurnaliștii de la canalul sionist în strânsă legătură cu comunitatea evreiască din Rusia, s-au întâlnit cu ministrul israelian al Justiției, membru al Partidului Radical „casa evreiască“, care a declarat: „Relațiile ruso-sioniste trec prin vremuri bune, iar societatea rusă este acum una înfloritoare, ajutând la integrarea evreilor care trăiesc în Rusia. Mai mult decât atât, Rusia vede Ierusalimul drept capitala statului Israel, care este un semn că adoptă aceeaşi abordare ca Statele Unite și totul se desfăşoară în direcţia de ă-şi muta ambasada din Israel, la Ierusalim „.
Relativ la intervenția Rusiei în Siria, ministrul Justiției a declarat: „Rusia nu va permite Iranului să controleze Siria, şi va preveni transferul armelor de la“ Hezbollah „la organizațiile teroriste, confirmând că a primit de la guvernul rus un mesaj special privitor la faptul că Israelul are dreptul de a-şi hotărî propriele interese și să acționeze în conformitate cu acestea!“.
Iar faptul că reprezentantul oficial al guvernului sionist, și anume, prezența la conferință a ministrului Justiției Ayelet Shakid, precum și a ambasadorului Israelului la Moscova  presupune aprofundarea relațiilor dintre Rusia și sionişti, în vederea formării un nou lobby-ul evreiesc, precum și pentru a arăta importanța diseminării culturii religioase evreiești în rândul tinerilor evrei, care pentru prima dată au participat la conferință. Cu toate acestea, este mult mai important apariția unor noi organizații evreiești, care pot fi utilizate ca un instrument de presiune asupra guvernelor. Este posibil ca într-o zi lobby-ul evreiesc din Rusia să fie la fel de puternic ca și lobby-ul evreiesc din Statele Unite?
https://kv-journal.su/content/kremlevskiy-inkubator-sionizma