Analiză-şoc: Cum va fi salvat Ilan Şor de la închisoare de Plahotniuc ?

Plahotniuc Sor

Pentru cei care cunosc mai bine fenomenul, sistemul în care este inclus Ilan Shor, iar asta ca unealtă juridică „autodenunţătoare” spre a fi condamnat Vlad Filat pentru alte învinuiri decît cele care i-au fost aduse iniţial, este clar că acesta, Ilan Shor, va fi scăpat într-un fel sau altul. Dacă nu vor fi născocite pretexte judiciare ca să-i dea cel puţin o condamnare cu suspendare – va fi lăsat să fugă în Rusia sau altundeva, iar asta după ce îi va fi suspendat legal arestul la domiciliu.

Observăm că nu se mai vorbeşte absolut deloc despre calitatea lui Shor de „autodenunţător” în cazul lui Filat; despre credibilitatea „autodenunţului” său; despre partea lui de vină în ceea ce priveşte deţinerea uriaşelor sume de bani despre care pretinde că i le-a dat mită lui Filat etc. Nu-l albim pe Filat, dar…

Pe 17 Ianuarie, instanţa de judecată i-a prelungit lui Shor arestul preventiv la domiciliu cu încă 30 de zile. Tergiversarea judecării dosarelor penale în care este implicat Shor ne face să o comparăm cu rapiditatea cu care a fost judecat şi condamnat Filat. Raportîndu-ne la faptele imputate de către anchetatori, constatăm că acuzele care îi sînt aduse lui Shor sînt cu mult mai grave decît cele imputate lui Filat.

În şedinţa de judecată în care i-a fost prelungit arestul la domiciliu cu încă 30 de zile, este vorba despre învinuirea că ar fi delapidat cinci miliarde de lei de la Banca de Economii. Prelungirea acestui tip de arest are şi ea… strategiile ei. La ora actuală, Shor este în cea de-a opta lună de arest preventiv. În ziua 23 Februarie 2016, Curtea Constituţională (CC) a pronunţat Hotărîrea privind excepţia de neconstituţionalitate a alineatelor (3), (5), (8) şi (9) ale articolului 186 din Codul de procedură penală (termenul arestului preventiv). Această prevedere a CC, care-i condusă de viitorul fost preşedinte de viitoare tristă amintire Alexandru Tănase, stipulează că „o persoană nu se poate afla în arest mai mult de 30 de zile în cadrul unui mandat şi 12 luni în total”.

În aceste condiţii, „vicleana justiţie a lui Plahotniuc”, ca să pară „independentă” ca şi RM de FMI, are de ales între două variante: a) îl eliberează pe Shor înainte de împlinirea a 12 luni de arest la domiciliu, iar el, „bine instruit”, „va şti spre ce zări să-şi îndrepte privirea”; b) îi va menţine mandatul de arest la domiciliu pînă la capăt, ca să pară inflexibilă şi necruţătoare pînă în pînzele albe, căci după aceasta, în mod sigur, va urma aceleaşi instrucţiuni. Aşa cum spuneam mai devreme, singura condiţie în care Shor poate să rămînă în ţară este aceea prin care „dreapta justiţie” îi va da o condamnare cu suspendare. Realmente, însă, prezenţa lui Shor în libertate în RM va reprezenta permanent o ameninţare pentru Plahotniuc şi chiar pentru cei care l-au cercetat şi cei care îl vor condamna într-un fel sau altul. Oricînd se pot ivi conjuncturi „favorabile” – dacă l-a turnat pe Filat, de ce n-ar face-o şi cu alţii?!

Pe mai departe, situaţia se complică în cazul în care instanţa de judecată nu-l va condamna la închisoare. În această situaţie, CEDO va obliga RM să-i acorde despăgubiri serioase pentru privare abuzivă de libertate. Prin urmare, ce mai rămîne? Spre a evita o condamnare la CEDO, îl va condamna instanţa pe Shor la un termen de închisoare „convenabil” şi cu privarea de la o serie de drepturi civile? Să nu uităm că el este şi primarul Orheiului! Şi deschide magazine sociale cu duiiumul în R. Moldova. De unde ia el bani pentru raiul pe pămînt?

Privitor la devalizarea Băncii de Economii, Plahotniuc, în interviul amintit, aranjat şi redactat de corector român, declară: „În ceea ce priveşte recuperarea banilor fraudaţi de la BEM şi pedepsirea vinovaţilor, e atribuţia instituţiilor de drept şi a justiţiei să acţioneze, să facă lumină. Furtul de la BEM s-a desfăşurat pe parcursul multor ani şi a mai multor guverne, investigaţia trebuie să fie una complexă, iar oamenii să afle cine sînt cei care au pus bazele schemelor de fraudare şi cine sînt beneficiarii.”

”Atribuţia instituţiilor de drept”, ce să spunem!?!, de parcă acestea n-ar fi controlate exclusiv de către Plahotniuc din 2010! Ba chiar şi le-a subordonat machiavelic încă de pe vremea guvernării comuniste. Se folosea de numele lui Vladimir Voronin …

http://moldova-suverana.md/article/usor-usor-sa-vedeti-cum-va-fi-scapat-shor_16549

Lasă un răspuns