Dosar secret: Ce nu ştiu românii despre Prințul Charles care se vrea Regele României?

Charles prinţ

Fiil reginei Elisabeta, Charles, Andrew si Edward au fost supuşi  tradiției de circumcizie de la naștere. „Există o șansă foarte mare ca fiii  Elizabetei a II să fi fost fost circumcişi. Mulți băieți tineri ai aristocrației, dacă nu majoritatea, au fost tăiați împrejur în anii 1940-1950 „, spune pentru  Le Figaro Judith Rowbothan, profesor de istorie la Universitatea din Nottingham Trent. Mai mult decât atât, „nici unul dintre ei n-a negat acuzațiile, atunci când rabinii au susținut în mod public despre circumcizia prințului Charles în 1948 în Cronica evreiască, cel mai mare ziar din comunitate, fondat în 1841.

Legenda regelui David

În mod tradițional, istoria coboară mult mai adînc. George I, un german din dinastia Hanovra, care a cucerit tronul britanic în 1714, a fost primul circumcis, după cum a sugerat mai multe surse, de la London Evening Standard pînă la The Guardian. Mai mulți istorici, printre care Geoffrey Alderman, profesor la Universitatea din Buckingham, și Judith Rowbothan, sunt de acord că regina Victoria a avut o poziție destul de favorabilă față de comunitatea evreiască. Într-adevăr, textul Bisericii Anglicane dă un loc important pentru David, primul rege al Ierusalimului – care,  a alimentat, la rândul său, zvonul precum că regina ar fi fost convins că ea descindea din David.

Regina Victoria era foarte mândră de strămoșii săi evrei, și, de fapt, este o tradiție de secole în familia regală britanică ca toti mostenitorii de sex masculin la tron să fie tăiați împrejur din cauza acestei legături între evrei. Prințul Charles a fost circumcis de un personal (evreu), medic la Regina Elisabeta, doctorul Dr Bonhomme de neige. Prinţii William și Harry au suferit circumcizie, cu acordul reginei Elisabeta continuând tradiția.

De ani de zile prințul de Wales parcă ar vrea să devină Regele României? De când legea salică împiedică o regină pe tronul țării noastre, principesa Margareta e dificil să devină regină împotriva tradiției și statutului Casei Regale, tot mai mult se vorbește în lumea bună a monarhiștilor ca prințul Charles să urce pe tronul României. După trecerea la cele veșnice a Reginei Elisabeta a II-a, prințul Henry e favorit la tronul britanic, așa că prințul Charles și-a ales o patrie adoptivă: România. De ani de zile vine în țara noastră, în special în Transilvania fiind fascinat de pământul românesc. Acesta a cumpărat şi a renovat proprietăţi în Transilvania, după ce s-a îndrăgostit de această regiune în urmă cu 20 de ani.Moştenitorul tronului britanic spune că vrea să conserve mediul pentru nepoţii săi şi ai altor oameni şi susţine că biodiversitatea ar trebui pusă în centrul agriculturii. Prinţul Charles susţine că „vechile tipare de viaţă” din Transilvania ar trebui păstrate, dând exemplul cositului fânului şi al oamenilor care au una sau două vaci. „Micul fermier, micul proprietar este absolut crucial pentru menţinerea siguranţei alimentare. Nu poate fi totul făcut de către corporaţii gigantice. Unele dintre ele încearcă, însă multe dintre ele nu sunt interesate de biodiversitate sau cultură sau comunităţile rurale”. Mai mult, prințul Charles s-a apropiat foarte mult de ortodoxie. Unii specialiști spun că prințul Charles a trecut în secret la ortodoxie. Cu ocazia unei vizite în Israel, în timpul funeraliilor lui Shimon Peres, Prințul Charles a vizitat Mănăstirea ortodoxă Ghetsimani, care apartine Bisericii Ortodoxe Ruse din Afara Granitelor. Șeful misiunii Bisericii în Țara Sfântă, Arhimandritul Roman (Krasovsky) l-a intampinat pe Prinț la portile manastirii și i-a prezentat acestuia principalele locuri sfinte și istorice ale Orașului Sfânt. Printul Charles s-a inchinat la moastele Sfintei Mari Ducese Elisabeta, depunand flori culese din locul de nașterii bunicii sale, care a fost nepoata sfintei. Totul s-a derulat in timp ce maicile intonau Troparul Sfintei Maria Magdalena.Prințul Charles s-a închinat la icoanele aflate in biserica si a aprins lumanari. La ieșirea din biserică, moștenitorul tronului a avut o discuție cu măicuțele din Ghetsimani și cu elevii școlii din Betania, vizitand mormântul Prințesei Alice, aflat în cripta bisericii. Acolo, Arhimandritul a oficiat o Slujba de Pomenire, după care Prințul a depus flori pe mormânt și a aprins o lumânare.Ulterior, acesta a admirat mai multe fotografii vechi păstrate în mănăstire și a cerut să rămână singur în criptă.

Și în actuala vizită oficială în România, prințul Charles s-a purtat ca un prinț moștenitor al Coroanei Române, nu ca principe al Marii Britaniei. Mostenitorul coroanei britanice s-a bucurat de spiritul autentic românesc la Muzeul Satului din Capitală, unde a dansat și o horă si a mers și în Delta Văcărești. El s-a arătat foarte interesat de demonstrația de încondeiere a ouălelor facută de meșteri artizani din Bucovina, a urmărit cum sunt pictate icoane pe lemn și piatră, iar la casa Chiojda din Buzău a urcat în pridvor, a admirat țesăturile si scoarțele expuse. Prințul Charles a vizitat și Palatul Patriarhiei, unde s-a întâlnit cu Patriarhul Daniel. La sosire, Mostenitorul Coroanei britanice a fost întâmpinat de mitropolitul Nifon, arhiepiscop al Targoviștei. Prințul Charles a facut un tur al Patriarhiei și a discutat cu Patriarhul Daniel. Dar cel mai interesant și emoționant moment este cel de la Palatul Patriarhiei, unde prințul Charles a aprins o lumânare, s-a rugat și închinat în semnul crucii ortodoxe, confirmând astfel peculațiile că a trecut la confesiunea creștin-ortodoxă și nu se face publică această convertire pentru a nu destabiliza Coroana britanică a cărei membrii sunt anglicani? Și în Rusia adepții monarhiei câștigă teren tot mai mult. Să fie prințul Charles un creștin-ortodox, un om care iubește sincer poporul român cu tradițiile sale și să vrea să devină viitorul Rege al României? După Brexit un rege englez pe tronul Basarabilor poate fi o ipoteză posibilă în haosul geopolitic din estul european și o garanție a României unite.

Ionuț Țene