Memorialul Durerii – Demonul din călimară. Arestarea şi torturarea poeţilor, scriitorilor şi filosofilor de către Ministerul de Interne şi Securitatea Română!

Rezistenta anticomunista a Neamului Romanesc – Arestarea si torturarea poetilor, scriitorilor si filosofilor de catre Ministerul de Interne si Securitatea Romana!
Mizeria fara de margini a specimenelor bolnave psihic si scelerate din cadrul Serviciului de Informatii Externe: „Sfintii Inchisorilor au fost agenti nazisti! Trebuiau arestati si impuscati!”. General (r) SRI Adrian Tudor: „Dupa anul 1990, Serviciul Roman de Informatii a continuat sa-i fileze pe fostii detinuti politici!”.

MEMORIALUL DURERII – „O istorie care nu se invata la scoala” –  episodul   cu titlul „Demonul din calimara” se consacră unui rasunator proces: lotul ziaristilor si scriitorilor, judecat cu o graba suspecta in intervalul 30 mai-4 iunie 1945. A fost al doilea proces instrumentat de Tribunalul Poporului in care acuzatii au primit condamnari la moarte si la ani grei de temnita. Documentarul realizat de Lucia Hossu-Longin investigheaza in arhiva celor 26 de dosare ale Lotului capetele de acuzare pentru care au fost osanditi cei 14 jurnalisti, printre care: Stelian Popescu – directorul ziarului „Universul” intre anii 1915-1945; Radu Demetrescu Gyr; Pantelimon (Pan) Vizirescu; Pamfil Seicaru (directorul ziarului „Curentul”), Nichifor Crainic, Alexandru Hodos, Gabriel Balanescu si altii. Peste 8.000 de opere literare au fost interzise in acei ani, zeci de publicatii suspendate si editorii arestati. Un film despre „libertatea de constiinta”, asa cum o vedea Moscova si o aplicau ocupantii sovietici.


Memorialul Durerii – Episodul 7 – Demonul din… MicaelNicolas