Scenariul secret al lui Plahotniuc şi Dodon

Scena politică din RM va suferi modificări în perioada următoare, dar acestea nu vor fi cauzate de câştigătorul recentelor alegeri prezidenţiale, afirmă analistul politic Vladimir Socor, de la Fundaţia Jamestown, care spune că Igor Dodon nu ar fi câştigat alegerile prezidenţiale fără ajutorul lui Vladimir Plahotniuc şi că Dodon deja îşi demonstrează subordonarea faţă de controversatul oligarh.

„Unul dintre cele două proiecte politice actuale ale domnului Plahotniuc este crearea unui pol social-democrat. Dânsul doreşte să coaguleze un mare partid după modelul Edinaia Rosia, în cuprinsul căruia să existe grupări de diferite nuanţe ideologice sau de diferite orientări ideologice, toate sub controlul centrului puterii. În această constelaţie, Plahotniuc va avea sub controlul său o grupare unionistă mică, dar necesară la dreapta, la flancul drept al acestei construcţii; la flancul stâng al acestei construcţii o grupare de nuanţă comunistă cu transfugii de la Voronin sau cu câţiva deputaţi pe care, sunt sigur, Plahotniuc îi va rupe din fracţiunea PSRM”, susţine cunoscutul observator politic.

Cât despre stabilitatea despre care vorbesc cei de la guvernare, Vladimir Socor spune: „Guvernarea este stabilă. Sistemul instituit de domnul Plahotniuc este stabil. Guvernarea este eficientă, dar nu în interesul cetăţenilor, ci în interesul grupării de putere, vârful căreia îl reprezintă Plahotniuc şi câteva zeci de familii beneficiare”.

Referitor la ce se poate întâmpla pe eşichierul politic de centru-dreapta în Republica Moldova, Vladimir Socor spune că rezultatul de 48% obţinut de Maia Sandu şi Andrei Năstase la alegerile prezidenţiale este un rezultat extraordinar. „În condiţiile existente – fără finanţare, fără suport media, fără resurse administrative, fără aparat politic în teritoriu. E un rezultat splendid şi acest rezultat arată o consolidare a societăţii. Niciodată nu a fost o jumătate din societate consolidată în jurul unei singure platforme politice. Niciodată nu s-a consolidat o jumătate din populaţie în jurul unui singur program, care nu ţinea seama de chestiuni de identitate, limbă sau geopolitică. Acesta a fost marele merit al campaniei conduse în comun de Maia Sandu şi de Andrei Năstase, s-au concentrat asupra problemelor care îi preocupă pe cetăţeni”, a menţionat Vladimir Socor, la Radio Europa Liberă.

Totodată, analistul politic de la Jamestown spune victoria lui Igor Dodon la prezidenţiale este meritul oligarhului Vladimir Plahotniuc.

„Alegerea domnului Dodon s-a datorat, în cea mai mare parte, domnului Plahotniuc, prin canalele de televiziune care au răspândit minciuni şi calomnii la adresa candidatului forţelor antioligarhice. Un număr mic, dar suficient de cetăţeni au crezut aceste minciuni şi, practic, l-au săltat pe domnul Dodon mai sus de limita de 50%, dacă se confirmă, l-au săltat datorită acestor minciuni. Dacă nu ar fi fost suportul canalelor de televiziune ale domnului Plahotniuc, domnul Dodon, cu siguranţă, nu ar fi câştigat alegerile. Şi domnul Dodon este conştient de acest lucru”, a declarat Vladimir Socor.

„Puterea actuală din RM este o putere cu două capete – Plahotniuc şi Dodon. Plahotniuc reprezintă puterea reală, Dodon reprezintă puterea simbolică. Primul pas al domnului Dodon este un pas greşit, negativ, care arată subordonarea lui faţă de Plahotniuc, care l-a făcut preşedinte şi anume, se pare că Dodon şi Plahotniuc au ajuns la o înţelegere despre procurorul general”, a mai spus Socor.

Cât despre promisiunile lui Dodon că nu va face niciodată coaliţie cu PD şi că nu-l va desemna premier pe Plahotniuc, analistul de la Jamestown afirmă că este un şiretlic, pentru că înţelegerile dintre cei doi vizează alte aspecte.

„Nemulţumirea cetăţenilor faţă de regim este atât de mare, încât PSRM îi va conveni să rămână un partid de opoziţie. Aceste promisiuni ale domnului Dodon că Partidul Socialiştilor nu va face coaliţie, că domnul Dodon nu-l va numi pe Plahotniuc prim-ministru, Plahotniuc nu doreşte să fie prim-ministru şi socialiştii nu doresc să facă parte din coaliţia guvernamentală. Deci promisiunile lui Dodon pur şi simplu înşeală lumea. Ei au alte înţelegeri, care nu sunt la vedere. Şi sunt două – procurorul general şi un nou Cod Electoral, prin care jumătate din numărul membrilor Parlamentului vor fi aleşi în circumscripţii uninominale”, a punctat Vladimir Socor.

Jurnal.md