BĂNCILE STRĂINE AU PRINS GUSTUL PĂMÎNTULUI ROMÂNESC. ŞI ÎL CUMPĂRĂ BUCATĂ CU BUCATĂ

acapararea terenurilor

Băncile străine au prins gustul pământului românesc. Și îl cumpără bucată cu bucată. Acapararea terenurilor continuă în România. Instituţii bancare, fonduri de investiţii, agenţii imobiliare, fonduri de pensii şi companii de asigurare au acumulat în ultimii ani peste 100.000 de hectare de teren arabil în România. Cumpărătorii de terenuri româneşti care nu au ca domenii de bază agricultura achiziţionează între 3.000 ha și 40.000 ha sau chiar mai mult în scopuri speculative. Pentru acapararea terenurilor, băncile internaționale și fondurile de investiții înregistrează, de obicei, filiale sau companii-soră în România, în umbra cărora încep să achiziționeze și să-și consolideze terenurile. Din datele Eco Ruralis citate de Economica.net, cele mai mari suprafeţe sunt controlate de Rabobank care, prin fondul de investiţii Rabo Farm, a ajuns să deţină în jur de 25.000 de hectare de teren arabil. Compania a ridicat o mulţime de semne de întrebare legate de modul în care a dobândit suprafeţele de teren pe raza a 51 de sate româneşti. A doua cea mai mare exploataţie o are fondul de investiţii american Paine & Partners, care au ajuns să exploateze în România, prin mai multe societăţi, aproximativ 18.200 de hectare de teren arabil. Fondul britanic de investiţii Insight Investment a început să cumpere şi să arendeze teren în România în 2013 și în total fondul exploatează peste 17.700 de hectare de teren.

Acapararea terenurilor se face într-un ritm alert

Grupul Agrinvest deţinut de mai mulţi investitori danezi controlează peste 10.750 de hecatre de teren în România, iar grupul italian cu activităţi pe piaţa asigurărilor Generali exploatează peste 4.600 de hectare. România rămâne una dintre cele mai atractive pieţe pentru investitorii străini, fie că doresc să facă agricultură, fie afaceri imobiliare. Preţul mediu pe hectar în România variază acum între 2.900 şi 7.000 de euro. Dacă ne raportăm la costurile terenului arabil din restul Europei, hectarul românesc are un preţ derizoriu.

acapararea terenurilor romanesti

Potrivit unor estimări ale asociaţiei Eco Ruralis împreună cu partenerii săi internaționali, între 2 și 4 milioane hectare de terenuri agricole au fost acaparate de către diferiți actori naționali sau internaționali. Din păcate acapararea terenurilor românești nu este oprită de nimeni.

sokant.ro