TENTATIVA DE LOVITURĂ DE STAT ÎN TURCIA

soldati_4

Foto: http://www.click.ro/news/lume/soldatii-pucisti-tinuti-ca-animalele-intr-un-grajd-vor-plati-scump

La nici zece ore de la eșecul loviturii de stat, Erdogan a decimat justiția turcă. Cu viteza luminii, președintele dictator a și identificat trădătorii din magistratură și i-a demis pe bandă rulantă iar pe unii dintre ei i-a și arestat prin intermediul procurorilor.

Înaltul Consiliu al judecătorilor şi procurorilor din Turcia a decis demiterea a 2.745 de judecători în urma tentativei de lovitură de stat a unei facţiuni din armată, în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Cititi va rog mai multe la:

Erdogan arestează pe bandă rulantă judecători. Peste 2700 de judecători au fost demiși

Situaţia din Turcia degenerează în epurări în masă. După demiterea şi arestarea a mii de judecători şi militari, luni dimineaţa s-a trecut la poliţişti.

Potrivit agenţiilor de presă internaţionale, 7800 de poliţişti au fost demişi în urma tentativei de lovitură de stat, mulţi dintre aceştia din Istanbul şi Ankara. Nu se cunosc încă acuzaţiile concrete care li se aduc, un oficial militar declarând pentru Reuters că există doar suspiciuni cu privire la legăturile acestora cu tentativa de lovitură de stat.

Cititi va rog mai multe la:

NEBUNIE în Turcia: Aproape 8000 de poliţişti au fost demişi după tentativa de lovitură de stat

Johannes Hahn, comisarul european pentru Extindere şi Politici de vecinătate, a afirmat că a avut impresia că guvernul de la Ankara avea pregătite liste a celor care urmau să fie arestaţi.

„Pare ca şi cum ceva ar fi fost pregătit. Listele sunt disponibile, fapt care indică că au fost pregătite şi urmau să fie folosite la o dată anume,” a spus Hahn. „Sunt foarte îngrijorat. Este exact de ceea ce ne-am temut.”

Cititi va rog mai multe la:

Merkel şi Mogherini avertizează Turcia: nu introduceţi pedeapsa cu moartea

Comentriu saccsiv:

Ca listele erau deja facute, e limpede. Asta poate duce la concluzia ca Erdogan a orchestrat de fapt in mod foarte dibaci lovitura de stat. Dar poate duce si la concluzia ca cei de pe liste stiau ca sunt pe liste si au apelat la militari care au incropit in graba o lovitura de stat.

Interesanta si relatia cu SUA:

SUA au interzis zborurile spre şi dinspre Turcia până pe 1 septembrieDigi 24:

Administraţia americană de Aviaţie (FAA) a interzis toate zborurile între Statele Unite şi Turcia până pe 1 septembie, relatează Aviation Channel, citat de News.ro.

Nicio companie aeriană, fie ea americană sau străină, nu are voie să zboare în Statele Unite din Turcia, nici direct, nici via o ţară terţă.

Decizia afectează compania Turkish Airlines, singura care opera zboruri între cele două ţări. Aceasta avea curse către Atlanta, Boston, Chicago, Houston, Los Angeles, Miami, New York, San Francisco, şi Washington.

FAA va revizui situaţia cel târziu pe 15 august.

Măsura vine după tentativa de lovitură de stat din weekend, când elemente din armată au încercat să îl îndepărteze de la putere pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan.

Turcia | Percheziţii la baza militară de la Incirlik, folosită de SUADigi 24:

Procurorii turci au suspiciuni că această bază a fost folosită pentru organizarea tentativei de lovitură de stat. Baza este folosită de armata SUA. Activitatea de aici a fost suspendată în weekend şi alimentarea cu electricitate, oprită. Autorităţile de la Washington anunţau astăzi că activitatea a fost reluată şi de aici continuă atacurile împotriva poziţiilor ISIS din Siria. La Incirlik se află 1.500 de militari americani.

Tensiuni între Turcia şi SUA. Mesajul DUR transmis de John Kerry pentru AnkaraRealitatea:
Orice stat care îl susține pe Fethullah Gulen, cel pe care președintele turc l-a acuzat că ar fi pus la cale lovitura de stat eșuată de vineri, nu va fi un ”prieten al Turciei” și va fi considerat ca fiind în război cu această țară, a declarat prim-ministrul turc, Binali Yildirim. Totdată, preşedintele turc, Recep Erdogan, i-a solicitat omologului american Barack Obama arestarea lui Fethullah Gulen, exilat în SUA. În schimb, chiar din Statele Unite, unde se află de mai mulţi ani, Gulen a negat că ar fi avut vreun rol în puciul din Turcia şi a condamnat „în cei mai puternici termeni” tentativa de răsturnare a regimului, scrie Reuters.
Secretarul american de stat, John Kerry, i-a spus sâmbătă omologului său Mevlut Cavosoglu că insinuările publice potrivit cărora Statele Unite au fost implicate în tentativa eşuată de stat din Turcia subminează relaţiile dintre cei doi aliaţi NATO, relatează Reuters.

Kerry a exercitat presiuni asupra Turciei pentru a da dovadă de reţinere şi pentru a asigura respectarea statului de drept în ancheta privind puciul, a anunţat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, John Kirby, într-un comunicat.

“A spus clar că Statele Unite ar fi dispuse să ofere asistenţă autorităţilor turce care desfăşoară ancheta, dar insinuările publice sau afirmaţiile în legătură cu rolul Statelor Unite în tentativa eşuată de atentat sunt complet false şi dăunătoare relaţiilor noastre bilaterale”, a adăugat oficialul.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut Statelor Unite să îl predea pe clericul musulman Fethullah Gulen pe care îl acuză pentru tentativa de lovitură de stat, avertizând că acesta este un test al alianţei dintre Washington şi Ankara. Într-un discurs rostit sâmbătă în mijlocul susţinătorilor săi strânşi la Istanbul, Erdogan a spus că există “forţe externe care vor să întoarcă această naţiune împotriva forţelor armate”.

Guvernul turc spune că susținătorii lui Gulen, clericul care trăiește în Statele Unite de ani buni, s-au aflat în spatele tentativei de lovitură de stat care a avut loc vineri seara.

De asemenea, Guvernul îl acuză pe Gulen că încearcă să construiască o ”structură paralală” în sistemele judiciar și de învățământ, precum și în media și în zona militară.

saccsiv.wordpress.com