PREMIERUL ROMÂNIEI DACIAN CIOLOŞ A ÎNCEPUT PREGĂ-TIRILE PENTRU O „100 de ANI DE LA MAREA UNIRE „

 (Foto: mediafax.ro)

O instituție care se va ocupa de organizarea evenimentelor dedicate celor 100 de ani de la Marea Unire din 1918 va funcționa în subordinea premierului României.

Potrivit unui proiect de ordonanță de urgență, în scopul coordonării la nivel naţional a pregătirii, organizării şi desfăşurării manifestărilor, acţiunilor şi proiectelor de aniversare a Centenarului României (1918 – 2018) va fi înființat un departament propriu în structura Executivului, condus de un secretar de stat și în care vor lucra 35 de angajați. „Departamentul Centenar” este numele noii instituții.

Redăm textul din ordonanţa de urgenţă care vizează înfiinţarea Departamentului Centenar:

„Art. 3. – (1) În scopul coordonării la nivel național a pregătirii, organizării și desfășurării manifestărilor, acțiunilor și proiectelor de aniversare a Centenarului României (1918 – 2018) și sfârșitul primului Război Mondial se înființează Departamentul Centenar, structură fără personalitate juridică în cadrul aparatului de lucru al Guvernului, în subordinea prim-ministrului, condusă de un secretar de stat, finanțată prin bugetul Secretariatului General al Guvernului.
(2) Prin hotărâre a Guvernului se aprobă organizarea, funcționarea și atribuțiile Departamentul Centenar.
(3) Se suplimentează numărul maxim de posturi al aparatului de lucru al Guvernului cu 35 de posturi”.

Marea Unire din 1918 rămâne pagina sublimă a istoriei românești. România întregită s-a realizat într-un context istoric deosebit, prin trei momente succesive, pe cale democratică, prin adunări cu caracter reprezentativ: unirea Basarabiei, a Bucovinei, a Transilvaniei cu țara-mamă.

Sursa: deschide.md