LEONIDA LARI: DISCURS VIZIONAR DESPRE UNIRE LA MAREA ADUNARE NAŢIONALĂ DIN 27 AUGUST 1991

Leonida Lari MAN-discurs 27 aug 1991-500px

La 26 octombrie 1949 s-a născut poeta reîntregirii Neamului, Leonida Lari, care a părăsit astă lume mult prea repede, în 11 decembrie 2011.

Astăzi, această femeie legendă ar fi împlinit 66 de ani…

Fire mistică, înzestrată poetă şi traducătoare din marii clasici ai lumii, Leonida Lari este, neîndoios, una dintre cele mai importante poete ale literaturii române din toate timpurile şi cu cât va trece timpul, cu atât opera-i va deveni mai valoroasă şi mai cunoscută, mai cu seamă cea lirică, scrisă până la evenimenele istorice cruciale din Basarabia postbelică, perioadă în care marii noştri poeţi au lăsat pana şi au urcat pe baricade ca să-şi lumineze, însufleţească Neamul în lupta pentru Libertate.

Totuşi, în memoria colectivă a românilor, a moldovenilor în mod special, Leonida Lari rămâne în calitate de suflet viu al Mişcării de Eliberare Naţională din Basarabia postbelică (1988-1991), de Deputat al Poporului, în chip de luptătoare temerară, de Ioana d’Arc a Basarabiei, de om al Dreptăţii, de femeie enigmatică, îmbrăcată mereu în negru, cu ochi mari, pătrunzători şi cu bentiţa nelipsită pe creştet, purtată ca o aură încă în timpul vieţii.

Să ne-o amintim cu drag, astăzi şi întotdeauna, s-o cinstim cu mult suflet pe cea care ne-a dăruit suflet din sufletul ei şi ne-a iubit până la lacrimi, până la sacrificiu…

Secvenţa de mai jos este de la Marea Adunare Naţională din 27 august 1991, zi în care a fost proclamată Independenţa R. Moldova. Discursul Leonidei Lari a fost cel mai curajos din acea zi, dar şi cel mai vizionar, intuiţia de poetă şi femeie îi spunea că unii colegi de luptă vor întoarce armele contra României şi Europei, vor trăda ca iuda, că iarăşi se vor pupa cu Moscova, întrând în kolhozuri CSI-iste dezastruoase pentru destinul basarabenilor ei…

Aşa a şi fost! Aşa este până astăzi!

Ta-a-a-are ne lipseşti astăzi, dragă Leonida…

Lumina Lină între îngeraşi, pace sufletească măcar acolo.

Leonida Lari – discurs curajos de Unire la Marea Adunare Naţională 27 august 1991

Flacăra TV