PREMIERA FILMULUI DOCUMENTAR: “ VOR VENI CURAŢI ŞI LUMINAŢI”

Cunoscutul regizor Gheorghe Ciubuc, membru al Uniunii Cineaştilor din R. Moldova, autor al unor filme documentare de mare popularitate, precum: „ Prezentaţi scenariul”, „Vama”, „Prin cumpene”, „Moştenire”, „ Trecând Rubiconul”, „ Toţi pe punte” etc, a participat în luna septembrie 2011 la Festivalul Naţional de Film „7 ARTE”, CĂLĂRAŞI, ROMÂNIA, unde a lansat un nou film documentar inedit „ IONICĂ şi DACIA LUI”. Filmul şi-a confirmat valoarea şi a urmat calea succesului la Festivalul de Filme Documentare « Rossia » din Ecaterinburg, 2011, a obţinut diploma de excelenţă la Festivalul Internaţional „ Lucezarnîi anghel”, Moscova, Rusia, 2011, s-a învrednicit de premiul special oferit de Uniunea Cineaştilor din R. Moldova, 2012, la Festivalul Internaţional de Filme documentare, ediţia a 10-a jubiliară, „CRONOCRAF”, a obţinut CERTFICAT special la primul Festival Internaţional „SAMRUK ETNOFEST”, Kazahstan, Astana. Astăzi maestrul Gheorghe Ciubuc vine cu o nouă premieră, un nou film documentar, un film despre păstorii neamului, păstori care-şi duc veacul în satul Buţeni, raionul Hînceşti, Basarabia, la fel precum pe timpurile străvechi îşi duceau veacul dacii primordiali, văzîndu-şi de rostul şi treburile lor, de munca de zi cu zi, fiind în armonie cu natura şi cu tot ce-i înconjoară în jur şi este frumos aşa cum este Maica Pămîntesacă şi Tatăl Ceresc. Autorii acestui excepţional film, plin de locuri pitoreşti basarabene, oameni frumoşi la chip şi la suflet sînt convinşi că prin aceşti oameni minunaţi cu credinţă în istoria milenară a neamului lor de păstori, toţi, de la mic la mare, ne vom vedea pe noi înşine în oglinda satului natal la care tînjim în oraşele noastre cosmopolite.
Filmul este realizat de maestrul şi regizorul Gheorghe Ciubuc cu participarea lui Valeriu Ciurea, un alt maestru al cinematografiei moldave.
Imaginea este asigurată de acelaşi Valeriu Ciurea şi Valeriu Strungaru. Anatol Ştefăneţ, conducătorul artistic al formaţiei Trigon, ne desfată cu muzica sa baladescă.
Premiera filmului va avea loc pe data de 5 mai, la orele 18, la cinematograful “ODEON” din Chişinău în colaborare cu Uniunea Cineaştilor din Moldova şi Studioul “ Moldova-film”.