AMBASADA FRANŢEI A LANSAT LA CHIŞINĂU UN CONCURS NAŢIONAL DE ARHITECTURĂ ŞI URBANISM

Ambasada Franţei în Republica Moldova, Primăria municipiului Chişinău şi Agenţia de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor au lansat astăzi un concurs naţional de arhitectură şi urbanism.

Organizatorii evenimentului au anunţat că la concurs pot participa arhitecţi-urbanişti din R. Moldova, instituţii de proiectare de stat şi private, precum şi studenţi din mediul universitar antrenat în acest domeniu.

În cadrul unei conferinţe de presă, Jérémie Petit, prim-consilier al Ambasadei Franţei în R. Moldova, a menţionat că cele trei instituţii şi-au propus să revalorifice spaţiul public din Chişinău şi anume: amenajarea zonei protejate, spaţiului pietonal – strada 31 August 1989, perimetrul Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfînt”, de la strada Maria Cebotari pînă la strada Puşkin, precum şi amenajarea zonei neprotejate, spaţiul public – Circul din Chişinău şi zona adiacentă din bulevardul Renaşterii Naționale.

Potrivit oficialului, scopul concursului este de a selecta cel mai bun concept spaţial-urbanistic pentru zonele protejate şi neprotejate, astfel încît în perspectivă acestea să facă parte din infrastructura turistică a oraşului şi să devină un spaţiu demn şi reprezentativ pe plan naţional şi important la scară europeană.

„Proiectele elaborate urmează a fi prezentate pînă la 11 aprilie, pe adresa celor trei instituţii. Cele mai bune lucrări vor fi selectate de către un juriu mixt (moldo-francez), după care vor fi expuse pentru dezbateri publice la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei. Rezultatele concursului vor fi anunţate la 19 aprilie. Cîştigătorii premiilor I şi II vor beneficia de cîte o vizită de documentare şi formare în Franţa”, a  precizat Jérémie Petit.

Directorul Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor, Ion Ştefăniţă, a subliniat, la rîndul său, că  trebuie să avem în centrul oraşului o stradă cu adevărat pietonală, şi anume strada 31 August 1989, pe care sînt amplasate mai multe monumente istorice ale capitalei: Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfînt”, Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei, Biblioteca Naţională, Muzeul Naţional de Artă al Moldovei.

În acelaşi timp, viceprimarul capitalei Nistor Grozavu a afirmat că organizatorii mizează pe faptul că la acest concurs vor participa mai mulţi tineri arhitecţi, care au „o gîndire necontaminată de modele vechi”.

Concursul este organizat în colaborare cu Lafarge Moldova, DAAC Hermes, BERD şi UNDP Moldova.