EXPERŢI DIN ROMÂNIA: Pro-europeanul nostru Ghimpu este cel care l-a sprijinit pe Plahotniuc să fure miliardul

Experți din România: Pro- europeanul nostru Ghimpu este cel care l-a sprijinit pe Plahotniuc să fure miliardul

Republica Moldova este controlată în totalitate de prim-vicepreședintele Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, iar dispariția miliardului nu a fost posibilă fără contribuția acestuia. O spune fostul consilier prezidențial din România, Iulian Fota.

Mai mult de atât, Fota subliniază că la furtul miliardului a participat și liderul PL, Mihai Ghimpu.

Potrivit lui Fota, Ghimpu îl sprijină pe Plahotniuc pentru a-l slăbi pe liderul PLDM, Vlad Filat, care i-ar fi cel mai mare rival politic. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei emisiuni de la B1.ro.

„Până la urmă, miliardul a fost furat cu contribuția pro-europenilor noștri. Principalul aliat a lui Plahotniuc este Ghimpu. Adică, pro-românul Ghimpu, omul nostru Ghimpu este cel care l-a sprijinit și îl sprijină pe Plahotniuc pe un joc politic absolut murdar împotriva lui Filat. Ghimpu a sperat că dacă Filat se duce de râpă, el preia o parte din electoratul lui Filat și se întărește el politic. Ce este acum în Republica Moldova, este o mizerie pe mai multe planuri, nu doar economic, dar și politic” spune Iulian Fota, fost consilier prezidențial în România.

Expertul spune că prin acest furt, guvernarea de la Chișinău a scuipat nu doar în proprii cetățeni, dar și în România care a prezentat Moldova în fața europenilor drept „o istorie de succes.

„Prin furtul miliardului s-a scuipat nu doar în cetățenii Republicii Moldova, s-a scuipat în noi. Cum adică, tu furi miliardul în ochii mei, eu cel care am pus un cuvânt pentru tine în fața europenilor? Este un gest foarte urât față de propiul popor și față de parteneri”, a adăugat Fota.

Experții din România suspectează hotărârea din 29 decembrie a Curții Constituționale de la Chișinău ca fiind drept una părtinitoare, amintind aici mai multe exemple în care CCM a luat decizii în favoarea lui Plahotniuc.

„În momentul de față, Plahotniuc vrea să fie prim-ministru, deoarece el deține trei partide. Visul lui Plahotniuc este să fie un social-democrat veritabil, recunoscut în Europa. Și îi va ieși, fiindcă a existat o decizie foarte controversată a Curții Constituționale care spune că președintele trebuie să numească un premier al majorității. Eu aici suspectez că nu a fost foarte în regulă cu acea decizie. De fapt, sub mandatul actualului președinte al Curții Constituționale am avut de a face cu tot felul de decizii foarte ciudate, și care au avantajat anumiți actori politici. Acum doi ani, tot CCM a luat decizia ca fostul prim-ministru Vlad Filat să nu mai aibă dreptul să ocupe funcția de prim-ministru. Dar din ce motive s-a luat așa o hotărâre, nu se știe. Totul este foarte bizar” spune secretarul executiv al PNL România, Radu Carp.

Atât Mihai Ghimpu cât și Vladimir Plahotniuc nu au comentat acuzațiile aduse.

Unimedia.md