PAUL GOMA – 80 ANI. UN SCRIITOR ADOPTAT DE FRANŢA, REFUZAT DE ROMÂNIA ŞI BASARABIA

Paul Goma împlinește, la 2 octombrie 2015, 80 de ani de viață și aproape 50 de ani de activitate literară.

Goma este unul dintre intelectualii pe care România i-a respins, dar pe care Occidentul i-a primit cu brațele deschise.

Scriitorul Paul Goma s-a născut la 2 octombrie 1935 în orașul Orhei (Basarabia), într-o familie de învățători români.

După cedarea Basarabiei către URSS, în anul 1940, Paul Goma s-a mutat cu familia în România.

Inițial a fost elev la Liceul ”Gheorghe Lazăr” din Sibiu, dar a fost exmatriculat în clasa a X-a pentru că în școală a luat apărarea unor persoane anchetate pentru anticomunism.

Ulterior, Goma a absolvit Liceul ”Radu Negru” din Făgăraș, în 1953. În 1954 a fost admis la Institutul de Literatură și critică literară „Mihai Eminescu” din București, dar pe timpul studenției, în martie 1957, a fost condamnat la doi ani de închisoare corecțională, pentru ”tentativă de organizare de manifestație ostilă”.

Concret, Goma a salutat revoluția antisovietică din Ungaria, din noiembrie 1956, și a protestat împotriva introducerii limbii ruse ca materie obligatorie în școlile din România.

Goma a fost eliberat din închisoare în anul 1958 dar a fost trimis imediat după aceea cu domiciliu obligatoriu în Bărăgan, unde a locuit până în 1962.

O perioadă a fost muncitor necalificat, fotograf ambulant, trompetist și technician. În iunie 1965 și-a continuat studiile la Facultatea de Filologie a Universității din București, dar nu le-a finalizat.

În anul 1966, Paul Goma a debutat ca scriitor în revista Luceafărul, iar primul volum i-a apărut în anul 1968.

În urma invadării Cehoslovaciei de către URSS, în august 1968, fiind impresionat de politica aparent independentă a lui Ceaușescu față de Moscova, Goma a devenit membru al Partidului Comunist Român. În 1971 sciitorul a fost însă exclus din PCR, ca sancțiune pentru publicarea integrală a romanului ”Ostinato” în RFG, după ce cartea fusese sever cenzurată în România.

Romanul prezintă o imagine a închisorilor din România.

În primăvara anului 1977, printr-o scrisoare deschisă difuzată de postul de radio ”Europa liberă”, Goma s-a solidarizat cu mișcarea ”Charta 77” a intelectualilor cehi. La 1 aprilie 1977, Goma a fost acuzat de înaltă trădare și arestat, dar a fost eliberat la 6 mai, în urma protestelor internaționale.

La 14 aprilie 1977 Goma a fost exclus din Uniunea Scriitorilor din România, în care intrase în august 1968.

Ulterior, scriitorul s-a stabilit definitiv în Franța, împreună cu familia. Totuși, Goma a refuzat, în anul 1980, oferta de a primi cetățenia franceză.

După decembrie 1989, cărțile lui Paul Goma au început să fie publicate și în România.

Goma a scris peste 40 de volume (romane, mărturii, dialoguri, articole și un jurnal) în limba română, traduse apoi în franceză, germană, olandeză, suedeză și italiană.

În anul 1990, Paul Goma a fost reprimit în Uniunea Scriitorilor. Timp de opt zile, în aprilie 2006, Paul Goma a făcut parte şi din Comisia prezidențială pentru analiza dictaturii comuniste din România.

România Liberă