DNA ( DIRECŢIA NAŢIONALĂ ANTICORUPŢIE) DIN ROMÂNIA LA CHIŞINĂU

Dacă politicienii din România ar fi ştiut ce va urma, n-ar fi creat niciodată Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). Asta au declarat la Chişinău Nistor Călin, procurorul-adjunct al DNA din România, şi Cristi Danileţ, judecător, membru al Consiliului Superior al Magistraturii din Bucureşti. Aceştia au participat la conferinţa – „Anticorupţia: Situaţia actuală şi studiul de caz al României”, organizată de către Institutul de Politici şi Reforme Europene, transmite IPN.

Experţii au împărtăşit experienţa României din ultimii 10 ani în lupta împotriva corupţiei şi reformele în justiţie. „Nu există o formulă magică a combaterii corupţiei. Ce poate face România este să împărtăşească din experienţa sa. A fost o muncă grea, iar rezultatele au întârziat să apară. Efectele însă au fost extraordinare. Astăzi 90% din inculpaţii trimişi în judecată de către DNA sunt condamnaţi. Încrederea populaţiei în justiţie s-a dublat în ultimii 10 ani, ajungând la peste 60%, DNA fiind pe primul loc în încrederea populaţiei”, a comunicat Nistor Călin, care a adăugat că pentru a ajunge la astfel de rezultate au fost nevoie de eforturi conjugate, presiuni din partea societăţii civile, din partea organizaţiilor internaţionale, dar şi voinţă politică.

Cristi Danileţ a îndemnat sistemul judiciar din Republica Moldova să elimine subiectivismul şi a subliniat că reforma în justiţiei trebuie să includă orice entitate implicată în sistemul justiţiar şi nu doar judecătorii sau procurorii. Totodată, judecătorul a accentuat că dacă nu există o justiţie independentă, atunci nu există democraţie. Societatea civilă trebuie să fie prima care trebuie să lupte pentru independenţa justiţiei.

IPN.md