CUM MAFIA DE LA CHIŞINĂU SUSŢINE REGIMUL DE OCUPAŢIE DE LA TIRASPOL

Centrala electrică de la Cuciurgan a fost privatizată fraudulos de către grupul rus Inter RAO EES

De mult se ştie că nedorinţa Chişinăului de a ieşi de urgenţă din spaţiul energetic rusesc ne demonstrează că Tiraspolul este prima bază militară a Federaţiei Ruse iar Chişinăul este cea de-a doua bază rusească, dar cu faţadă naţională. Mai jos sînt pezentate probe concrete la acest capitol:

„Este totalmente o aberaţie mărirea tarifelor la energie electrică pentru că nu există un calcul foarte clar. Între Gas Natural Fenosa şi Centrala de la Kuciurgan au apărut două întreprinderi aşa-zise „de stat”, Energocom şi una de la Tiraspol, care se numeşte Energocapital. Există o opacitate, o lipsă totală de transparenţă, la ce preţ vine Kuciurgan celor de la Energocapital. Din surse destule de credibile, de la Kuciurgan kw se vinde cu 2 cenţi, iar cei de la Energocapital vând acest kw la 6 – 7,95. „ Aceste tarife nu sunt reglementate, iar Energocapital din Tiraspol nu este înregistrată la Camera înregistrării de stat. Este o întreprindere fantomă, care se află sub controlul şi gestionarea celor de la Tiraspol. Prin această schemă, noi, cetăţenii RM, susţinem acest regim separatist de la Tiraspol. Suntem părtaşi impuşi de guvernare să susţinem acest regim. Este o schemă pusă bine la punct de guvernanţii de la Chişinău”, susţine analistul politic Valentin Dolganiuc.

Sursa: Jurnal.md

Centrala Termoelectrică Moldovenească de la Cuciurgan a anunţat că în prima jumătate a acestui an a majorat cu 19,5%, până la 2,16 miliarde de kWh producţia de energie electrică. Potrivit administraţiei Centralei această evoluţie s-a datorat în special „majorării livrărilor de energie în Republica Moldova”. Totodată, Centrala de la Cuciurgan susţine că Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) ia eliberat o nouă licenţă de producere a energiei electrice pentru o perioadă de şase luni. „Este un factor pozitiv, care permite întreprinderii să funcţioneze pe baze legale şi să garanteze consumatorilor livrarea de curent electric”, a declarat Alexei Şirma, directorul Centralei de la Cuciurgan. De notat că ANRE la fiecare jumătate de an eliberează o nouă licenţă aceste centrale privatizate fraudulos de grupuzl Inter RAO EES. ANRE îşi argumentează necesitatea eliberării acestor licenţe printr-o hotărâre de Guvern din august 2005 care permite agenţilor economici din această regiune, înregistraţi provizoriu în Registrul de Stat al Republicii Moldova, să obţină licenţe pentru genurile de activitate supuse licenţierii, pe un termen de până la 6 luni. În prezent Centrala de la Cuciurgan asigură peste 80% din necesităţile Republicii Moldova în curent electric, restul fiind din producţia locală. Livrările sunt efectuate însă prin firma Energokapital din Tiraspol, căreia ANRE ia eliberat licență pentru furnizarea energiei electrice la tarife nereglementat.

Sursa: mold-street.com