MAREA ADUNARE NAŢIONALĂ A CERUT LA CHIŞINĂU UNIREA R. MOLDOVA CU ROMÂNIA

Zeci de mii de oameni s-au adunat astazi in centrul capitalei. Acestia au scandat sloganuri unioniste iar un tricolor imens a fost intins de-a lungul Pietii Marii Adunari Nationale. Spre seara o mare parte din manifestanti au pornit pe jos spre Ungheni. Acolo vor trece vama si vor merge in mars spre Bucuresti.

Veniti din mai multe colturi ale tarii, oamenii au fluturat steaguri si pancadre, in timp ce pe o scena improvizata cantau piese patriotice, fredonate cu lacrimi in ochi de catre manifestanti.

In piata a fost adus si un tricolor imens. Oamenii au cerut deputatilor din Parlament  sa nu mai recunoasca partidele de stanga.

Nu numai moldovenii au cerut Unirea cu Romania, mai multe autocare cu romani au venit astazi sa-i sustina asa cum spun ei, pe fratii lor.

Dupa mitingul de 2 ore din Piata Marii Adunari NAtionale, o parte din protestatari au pornit intr-un mars pe jos spre Prut, iar destinatia finala este capitala Romaniei, Bucuresti. Pentru a le asigura accesul, sute de politisti au supravegheat traseul, pana la iesirea din capitala.

“Am cu mine doar apa si bani, imi ajunge atat.”

Organizatorii spun ca astazi au vrut sa faca o reconstituire a Marilor Adunari Nationale din anii 90.

Oamenii vor trece prin Straseni si Calarasi, iar la Ungheni, unde vor ajunge peste 5 zile vor organiza Podul de Flori peste Prut. Evenimentul de astazi, a fost organizat de Platforma Unionista Actiunea 2012, impreuna cu asociatia Tinerii Moldovei. Potrivit acestora astazi in piata au fost in jur de 30 de mii de oameni.

Cronologia evenimentelor, duminica, 5 iulie:

UPDATE 15:15  Oamenii adunati in PMAN scandeaza: „Unirea face puterea, Jos hotarul de la Prut”.


UPDATE 15:12 Traiasca, traiasca, traiasca si sa infloreasca: Moldova, Ardealul si Tara Romaneasca”

UPDATE 14:36 Sute de oamenii s-au anunt in Piata Marii Adunari Nationale pentru a participa la mars.

„Unire, unire, unire”


UPDATE 14:15 A inceput ce dea patra Mare Unire Nationala. Evenimentul a fost binecuvantat de catre un grup de preoti de la Mitropolia Basarabiei.

Organizatorii spun ca astazi, 5 iunie 2015, vor continua ceea ce au inceput acum 25 de ani, prin primele trei mari Adunari Nationale.

„Cetatenii Republicii Moldova vor vota Unirea cu Romania in cadrul Marii Adunari Nationale de la Chisinau. Duminica, 5 iulie, toti cei care considera ca Unirea este unica salvare in contextul crizei economice, politice si sociale interne, dar si in cel regional tensionat, ies in strada pentru un viitor mai bun”, se arata in comunicat.

Convocata de Blocul Unitatii Nationale (BUN), Marea Adunare Nationala va fi a patra astfel de manifestatie din istoria statului format în urma destramarii URSS.

Blocul Unitatii Nationale este format din 22 de entitati nonguvernamentale, printre care Platforma Unionista Actiunea 2012, Miscarea Civica Tinerii Moldovei, Forul Democrat al Romanilor din Republica Moldova si Asociatia Fostilor Detinuti si Victime ale Represiunilor din Moldova.
„Dupa Marile Adunari Nationale din 1989, 1990 si 1991, anul 2015 este momentul cel mai oportun pentru a cere intr-un glas Unirea si pentru a forma o majoritate pregatita sa participe la un referendum decisiv”, precizeaza sursa citata.

„Marea Adunare Nationala reprezinta expresia vointei populare si dovada faptului ca populatia din satele, orasele si raioanele Republicii Moldova au un cuvant de spus cu privire la deciziile pe care le iau politicienii si care îi vizeaza pe ei în mod direct”, mai precizeaza Actiunea 2012.
„Îi chemam pe toti oamenii din raioanele Republicii Moldova sa se organizeze în echipe si sa vina la Chisinau, la Marea Adunare Nationala, pentru a contribui la schimbare, pentru a demonstra ca împreuna suntem o forta”, a declarat Constantin Codreanu, reprezentantul BUN, citat în comunicat.

Reprezentantii tuturor categoriilor sociale vor tine discursuri pe scena special amenajata în Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau.
Marea Adunare Nationala incepe duminica la ora 14:00, dupa care mii de participanti vor porni in mars pe jos, spre Prut, unde pe 11 iulie va avea loc Podul de Flori de la Ungheni.

Sursa: Mediafax.ro