BLOCUL UNITĂŢII NAŢIONALE: VREM LEGEA LUSTRAŢIEI

 (Foto: Legea Lustrației)
Pavel Maftei

Membrii Blocului Unității Naționale, au manifestat astăzi în fața sediului Serviciului de Informații și Securitate (SIS) în semn de protest împotriva încălcării de către această instituție a drepturilor și libertăților fundamentale.

Protestatarii consideră că SIS, instituție plătită din bani publici, încalcă drepturile și libertățile fundamentale atât ale cetățenilor europeni, cât și ale cetățenilor Republicii Moldova, prin desfășurarea unor activități de inspirație KGB-istă, contrar misiunii și valorilor pe care această instituție susține că le respectă.

Potrivit reprezentantului Blocului Unității Naționale, Constantin Codreanu, metodele abuzive ale SIS practicate inclusiv în cazul expulzării ilegale a lui George Simion, pe de o parte, și lipsa vădită de profesionalism, pe de alta, demonstrează cu prisosință nevoia reformării grabnice a acestui serviciu. Un pas important în acest sens este punerea imediată în aplicare a Legii Fondului Arhivistic, care obligă la declasificarea necondiționată a tuturor dosarelor.

Blocul Unității Naționale precizează că Legea Fondului Arhivistic în vigoare este încălcată grav de SIS, iar aplicarea de urgență a acesteia ar reprezenta o premisă pentru adoptarea unei viitoare legi a lustrației.

Blocul Unitati Nationale