EU NU-l VOI VOTA PE PUTIN ÎN FRUNTEA PRIMĂRIEI CHIŞINĂU

 (Foto: deschide.md)

Dumitru Crudu (columnist)

În spatele tuturor politicienilor se află niște forțe politice obscure. Inclusiv, în spatele Zinaidei Greceanâi. În spatele Zinaidei Greceanâi se află Vladimir Putin. Ar trebui să fim cu adevărat naivi ca să credem că e atât de populară doamna Greceanâi printre chișinăueni. Nu pentru că ar avea niște calități deosebite, ar fi un lider ieșit din comun, un profesionist cum nu mai sunt alții pe glob, a fost votată masiv în primul tur de scrutin doamna Greceanâi, ci pentru că în spatele ei se află Vladimir Vladimirovici Putin și de asta s-a prins deja foarte multă lume, și lucrul ăsta l-au semnalat deja foarte mulți analiști politici.
Lumea nu pe Zinaida Greceanâi a votat-o, ci pe Vladimir Vladimirovici din Kremlin. Cei care au votat-o pe Greceanâi, speră că aceasta va fi manipulată din spate ca o păpușă de dictatorul din Kremlin. De asta, au mers pe mâna ei și nu pentru că ar avea un farmec ieșit din comun.
Nu, n-are carismă doamna Greceanâi. Este un orator de două paralele, este un polemist șters, și, în general, nu are umor. Or, nu poți să porți o dezbatere politică antrenantă dacă nu ai umor.
Nu are umor, n-are ironie, nu știe să întoarce fraza în așa fel încât să-i lase pe toți cu gura căscată. Ca politician, a fost mereu umbra altor politicieni. Pe vremea când făcea parte din Partidul Comuniștilor era o copie inexpresivă a lui Vladimir Voronin. Acum, e o copură a lui Putin. De aia, nostalgicii și cei care nu-și imaginează viitorul și viața în afara Rusiei au votat-o.
Și nu pentru că ar avea niște aptitudini excepționale. Fără însușiri deosebite, fără carismă, fără a avea o viziune clară despre ce ar vrea să facă în Chișinău- în afară de ordine- iată că a ieșit în turul doi. Dar, așa cum am mai spus, a ieșit în turul doi pentru că proesticii și prorușii au votat-o masiv.
Eu însă nu vreau să-l votez pe Vladimir Vladimirovici Putin ca să devină primar al Chișinăului. Asta ar fi cea mai mare nenorocire pentru noi. E ca și cum ai opta ca mașina în care urci să fie condusă de un tip care a ieșit de la nebuni. E ca și cum ai vota ca lupul să devină paznic la oi.
Oare chiar asta vrem? Să-l votăm pe Caligula? Vrem să-l votăm pe cineva care să arunce un chibrit aprins într-un butoi cu pulbere? Pentru că asta va face doamna Greceanâi dacă va ieși primar.
Ce timpuri nasoale ne așteaptă dacă va ajunge Vladimir Vladimirovici Putin primar la Chișinău. Nici nu vreau să-mi imaginez ce va fi atunci.