AUTORII JAFULUI BANCAR DE LA CHIŞINĂU SE AFLĂ ÎN RUSIA – OAMENII DE AFACERI ILAN ŞOR ŞI VEACESLAV PLATON AU EXECUTAT CU ACORDUL LUI VORONIN, PLAHOTNIUC, FILAT

 (Foto: tv7.md)

Svetlana Maftei

Fostul premier al Republicii Moldova, Ion Sturza a făcut mai multe dezvăluiri despre banii furaţi din sistemul bancar. Potrivit lui, autorii furtului sunt la Moscova, iar executorii schemei sunt oamenii de afaceri Ilan Shor și Veaceslav Platon. În ceea ce privește Vlad Filat și Vlad Plahotniuc, spune Sturza, că ei doar ar fi dat consimțământul contra unor cote parte, însă nu nici eu nu s-au așteptat că spălările de bani se vor face în asemenea proporții. Declarațiile au fost făcute la emisiunea ”Interpol” de la TV7.
„Ceea ce se întâmplă acum în Moldova, este iraţional. În Moldova nu se face politică, ci comerţ, un adevărat business. Pentru a intra în politică ai nevoie de milioane de euro, alte modalităţi nu există acum. În prezent banii se transformă în voturi. Oficial, 1%, a costat 2,5 milioane de lei”.
Sturza a dezvăluit că anul trecut a fost sunat de către Veaceslav Platon, pentru a i se cere un sfat când cel din urmă era în război cu Vlad Plahotniuc.
„V. Platon m-a sunat într-o zi să-mi ceară un sfat. Eu i-am sugerat să facă un armistiţiu între Plahotniuc şi Filat. Eu le sunam disperat autorităţilor statului şi le spuneam să facă ceva cu situaţia financiar-bancară creată. Dar ei se pregăteau de Crăciun. Este adevărat că, nimeni nu s-a gândit că din cele 3 bănci, atât de uşor se va fura. Am avut acces la raportul Kroll şi mi-am pus mâinile în cap. Doar că principalii autori ai furtului nu sunt în RM. Ei se află în Est. RM pe bune a spălat bani din Federaţia Rusă. Aceşti doi oameni, Platon şi Shor, coordonaţi de centrele respective din exterior executau nişte scheme în Republica Moldova care însemnau implicarea oamenilor despre care vorbim. Autorii schemelor respective au cerut permisiunea de la oamenii decizionali din Republica Moldova. A fost o discuţie sinceră şi destul de pragmatică şi la temă, inclusiv, cu repartizarea profiturilor. Adevărul este că atunci când sumele au trecut nişte limite pe care nici băieţii din Moldova nu le vedeau zerourile, ei au înţeles că proporţia sau amploarea este cu mult mai mare decât beneficiile şi atunci s-au pus nişte condiţii de comisioane, care au fost cu mult peste posibilităţile reale şi atunci s-a rupt firul pentru că autorii schemei au spus că ăştia sunt prea hapsâni. Leii virtuali au fost transferaţi şi s-au dus din rezervele valutare, majoritatea fiind împrumuturi de la FMI”.
În opinia fostului premier, în Moldova situaţia poate fi schimbată acum doar cu furcile. Pentru că, oligarhii nu vor pleca benevol de la guvernare. Sau aceştia trebuie să se apuce de lucru şi să-şi coase buzunarele”, a spus Sturza.

Deschide.md