OLIGARHII/HOŢII ÎN LEGE DIN R. MOLDOVA, VENIŢI DIN SISTEMUL SOVIETIC NU VOR SĂ PLECE DE LA PUTERE, IAR MULŢIMEA LE ŢINE HANGUL

Картинки по запросу Maria Herţa basarabialiterara.com.md

MARIA HERȚA

,,Să creștem Moldova,, era unul din sloganele electoralei-2014…
Mă tot întreb:- care Moldovă s-o creștem și ce performanțe mai obținem acum, când, Moldova e printre cele mai sărace țări din Europa, alături de Ucraina și Belarus ,unde la un cap de adult, revin sub 5 mii de dolari pe an. Nu sunt departe de noi India, multe țări din Africa Centrală și Asia de Sud/potrivit băncii suedeze Credit Suisse/.
Trecută prin mai multe campanii electorale, știu un lucru—veniții din sistem se tot rotesc printre partide, fac șe desfac alianțe politice, doar să nu le cadă treuca, doar să nu rămână fără putere.
Puterea politico-economică de la Chişinău, în toți anii de „ Independenţă”,a fost cea mai fericită și atotputernică pătură socială prin însăși obrăznicia și cinismul ei, care,în acest drum lung al tranziției, le-au transmis prin generații, mai puţin contănd erudiția, profesionalismul,carizma şi cumsecădenia, mai puţin responsabilitatea…
Electoratul a fost mereu momit să aprecieze valoarea şi moralitatea lor, dar,și ea, mulţimea ,venea ca şi ei din acelaş sistem politic. Puzderia de sondaje, mai mult comandate, ce s-au făcut în ultimii ani, niciodată n-a scos clasa politică mai sus de iarbă atunci, când populaţia a fost chemată să-i aprecieze valoarea şi moralitatea. Cu regret, deseori, practica a bătut sondajele-mulțimea, momită și mințită, se vinde pe sine, vinde republica prin alegerea unui dodon, unui usatăi, unui șor, unui …mulți,dintre care nici patrie nu au…
Toate sistemele și vremurile politice întotdeauna profită de împrejurări. La fel şi doamna clasă politică moldovenească de astăzi, a profitat de unele momente tulburi , întrănd pe scena politică adusă pe val, nu de principii și valori. Când a fost momentul, a pupat, alteori,când a trebuit, tot același obraz l- a scuipat ori l-a măscărit. A dat din coate, agonisindu-și ranguri și averi, care să-i ajungă până la bâtrâneţe. S-a îmbătat de putere şi a ajuns să creadă că totul i se cuvine, de la pâine şi cuţit, până la veşnicia în funcţii.
Păi, cine era ea, la începuturi, când o făcea pe acel Zelos şefuleţ ori „colaborator” din perioada comunistă? ! Când patrona vre-o comisie, care dârîma directori pentru a-i pune pe „ ai lor” la conducerea instituţiilor ? Iar promisiunele făcute electoratului aveau să rămînă, pe tot traseul lor politic, vorbe-n vânt.
Acum, de la o vreme, majoritatea clasei politice moldovenești , s-au înrăit la culme cică, pornind mascata luptă contra oligarhilor. Toți se revoltă împotriva oligarhilor autohtoni, dar prea puțini, dintre ei se întreabă:–cine i-a crescut pe acești oligarhi/hoți?
Deducţia e simplă. Anume comuniştii şi sistemul roşu au format din anturajul lor,o puternică armată de oligarhi/hoțomani naţionali, „buni tehnocraţi şi buni manageri”, vorba unui socialist, rămas comunist, care, iată urcă şi treptele castelului puterii politice deja fără comunişti.
În toţi aceşti ani de independenţă postsovietică, anume foştii activişti de partid comunist de pe vremea ussr, apoi, copiii şi colaboraţioniştii comuniştilor au şi format o „nouă clasă- „burgezimea mare” (conform teoriei leniniste).
De-ar învia Lenin ori Stalin să-i vadă pe actualii tovarăşi de partid „burghejiţi” ce- ar face oare cu ei?…
Doar partidul lui Lenin şi Stalin n-au distrus atătea suflete omeneşti numai pentru faptul ca persoanele cu biletul de partid-leninist să devină cu mult mai bogaţi decât aşa nimiţii „culaci” ucişi sau deportaţi prin Siberii.
Nici până astăzi, foştii deportaţii ori urmaşii lor, chiar purtaţi prin judecăţi, nu-şi pot recupera averile confiscate, iar oligarhii şi „descurcăreţii”, ieşiţi din sistemul roşu, s-au consolidat, s-au maturizat într-atâta că şi statul le-a devenit o proprietate.
Mă bucur că ţara are oameni bogaţi şi manageri buni. Nu mă bucură sărăcia care bântuie peste majoritatea populaţiei .
Dacă clanurile mafiotice, crescute pe vremea comuniştilor şi neocomuniştilor, fură ori deţin monopolul asupra unor ramuri însemnate din economia republicii, de ce nici o guvernare n-a pus la dubă măcar un „Rechin” din cohorta oligarhilor?
Mimând o luptă , ei ca atare au dezvoltat un capitalism de tipul gangster. Şi-au folosit autoritatea pentru a se îmbogăţi şi mai mult,şi mai camuflat.
Prerogativele fiecăruia, cu siguranţă, n-au fost scrise nici într-un document.Prerogativele au rămas bine plasate pe două segmente:-„gestionarea” afcerilor publice de către putere şi deplina „libertate” a oligarhilor/hoților în lege/ pentru a se ocupa de afacerile lor personale.
Toate la un loc au format un paravan, după care, fiecare cunoaşte bine ce are de făcut şi ce dăjdii trebuiesc plătite. Nu sunt ei atât de naivi ca să nu conştientizeze că puterea politică favorizează drepturile şi privilegiile lor la scară naţională, din simplul motiv că şi puterea are partea sa de câştig.
Astăzi,oligarhii/hoții în lerge/ din Moldova, veniţi din sistemul sovietic ori educaţi şi stimulaţi de către foştii „fii” ai vechiului sistem, concurează direct la împărţiri de funcţii, deci ,nu pot împărţi ţara şi sferele de influienţă. Acum, toți ei și acei, care le-au ținut hangul, stau cap de afiș în diferite liste electorale pentru a ne ,,ferici,, în continuare…