EXCLUSIV /ILAN SHOR ÎŞI EXTINDE IMPERIUL ÎN RUSIA PE BANII FURAŢI DE LA BEM: FACE REȚEAUA „BERYOZKA DUTY FREE”

Radu Soltan

Învinuit că ar fi regizat furtul de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, Ilan Shor nu renunță la ideea de a-și extinde afacerile. Deschide.MD a scris despre încercarea acestuia de a deschide un magazin Duty Free la Moscova, chiar dacă are statut de persoană indezirabilă în Rusia, iar acum redacția noastră are la dispoziție informații conform cărora Shor își va lansa o întreagă rețea, din câteva zeci de asemenea magazine, pe întreg teritoriul Federației Ruse.

Toate acestea ar urma să funcționeze sub marca comercială „Beryozka Duty Free”, preluând „brand-ul” pe care îl purtau magazinele cu circuit închis în perioada sovietică.

În februarie, Deschide.MD a publicat un articol în care am sesizat legătura dintre o scrisoare adresată de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, premierului rus Dmitri Medvedev, prin care solicita deschiderea unui magazin Duty Free pentru diplomații străini, și firmele asociate cu numele lui Ilan Shor la Chișinău.

Proprietar și operator al magazinului ar trebui să devenă o companie privată, „Victoria Trade”, iar funcția de control fa fi exercitată de o structură subordonată ministerului de Externe de la Moscova.

Potrivit publicației Gazeta.RU, Lavrov a lansat această inițiativă după ce a primit o scrisoare oficială de la șeful Serviciului Federal Vamal, Andrei Belianinov, care-i solicită să analizeze posibilitatea participării Direcției Principale Industrial-Comerciale de Deservire a Corpului Diplomatic în acest proiect, în calitate de organ de control. Șefului vămii ruse recomanda atunci „Victoria Trade” ca o companie cu „experiență bogată în afacerile cu magazine Duty Free”.

Același Belianinov s-a aflat, însă, printre invitații de onoare la ultima zi de naștere a lui Ilan Shor, spun sursele noastre.

Pe lângă asta, datele din registrul federal rus al întreprinderilor atestă că singurul proprietar al „Victoria Trade” este „Moldclassica International”, înregistrată la Chișinău. Cea din urmă firmă este unul dintre cei trei operatori care au afaceri cu magazine Duty Free în Moldova și se presupune că i-ar aparține chiar lui Ilan Shor.

Surse avizate au pus la dispoziția Deschide.MD informații conform cărora, între timp, planurile lui Ilan Shor, promovate prin intermediul acestor companii, s-au extins substanțial. Astfel, potrivit surselor noastre, businessmanul moldovean și-ar dori să deschidă o largă rețea de Duty Free în aproximativ 50 de puncte vamale de pe teritoriul Rusiei. Problema lui este că în majoritatea acestora funcționează deja asemenea magazine. Dar, firmele lui Ilan Shor au încă posibilitatea să-și desfășoare activitatea în cel puțin 13 puncte vamale, majoritatea acestora fiind amplasate la granița ruso-ucraineană.