EXCLUSIV! MILIONARUL ILAN SHOR, OM DE AFACERI SAU ESCROC?!

Imagini pentru EXCLUSIV! MILIONARUL ILAN SHOR, OM DE AFACERI SAU ESCROC?!

balacci.wordpress.com

Eroul negativ al ultimelor luni în Moldova este milionarul „moldovean” Ilan Shor, pus de ruşi preşedinte la Banca de Economii după preluarea acesteia, printr-o schemă de escrocherie, de Vneşekonombank. Necunoscut anterior, milionarul în vârstă de doar 27 ani este arhiprezent de la un timp în mass-media, mai mult prin apariţii sponsorizate, de cancan, datorită straniei căsnicii cu interpreta de origine daghestaneză Jasmin, mult mai în vârstă ca el, cunoscută doar în Rusia. În timp ce numele său apare tot mai des în investigaţii jurnalistice scandaloase, legate de escrocherii şi atacuri raider, presa plătită ni-l prezintă ca pe un bun familist, filantrop şi om care investeşte în sportul moldovenesc. CINE este totuşi acest controversat Ilan Shor, cunoscut şi cu porecla „regele duty free-urilor din Moldova” şi care este faţa lui adevărată, cea de dincolo de sticla TV-urilor?

Din start trebuie să remarcăm că juniorul Shor n-a muncit nicio zi pentru a acumula capitalul de început pentru o afacere sau pentru a începe un business. El nici nu poate fi calificat ca businessman, ci doar în calitate de succesor al tatălui său, Miron Shor, pe care am avut ocazia să-l cunosc, un om deosebit şi cumsecade, care chiar merită doar cuvinte de bine. Tot ce are în prezent Ilan Shor (cu excepţia datoriilor) este produsul moştenirii primite de la tatăl său, care a ştiut să facă afaceri în Moldova fără a se implica în scheme ilegale.

ShoricSe pare totuşi că proverbul moldovenesc cu surcica, care nu sare departe de trunchi, nu este valabilă şi pentru etnia din care face parte dinastia Shor. La scurt timp după primirea moştenirii Shor a început să gestioneze defectuos afacerile lansate altădată de către tatăl său, transformându-se din „regele duty free-urilor” în „regele creditelor”, un milionar dator putred! Estimativ, la moment Ilan Shor are la Chişinău şi Moscova datorii însumate la 5 miliarde MDL, echivalentul a 300 milioane de euro!

Shor s-a împrietenit după 2009 prin intermediul fostului director comunist al Serviciului Vamal Viorel Melnic (vechiul său apropiat, care actualmente îi administrează duty free-urile şi UniBank-ul) cu noul şef al Vămii moldoveneşti, semi-interlopul Tudor Baliţchi. Cei doi vameşi au reuşit să-l prostească pe junele devenit peste noapte proprietar al milioanelor tatălui său şi să-l convingă că futy free-urile pot aduce un venit de zeci de ori mai mare, dacă încalci „niţel” legea, după cum am descris detaliat aici. Riscul răspunderii pentru ilegalităţi a fost din start exclus de Tudor Bandiţchi, care l-a inclus în schemă şi pe Şăfu’ său, premier pe atunci, Vlad Filat, care a şi devenit „krîşa” celor trei amici. Junele Shor n-a rezistat ispitei şi lăcomiei şi a acceptat implicarea… de fapt într-o grupare criminală organizată, specializată în contrabandă, evaziune fiscală, escrocherie, furtul averii publice şi spălare de bani, conectând la schemă şi alţi afacerişti şi demnitari de stat de la Chişinău.

Shor a fost pus în situaţia de a-i demonstra lui Filat seriozitatea intenţiilor sale. Respectiv, în 2011 el a fost somat să cumpere, prin „Shor Holding”, de la compania „Nobil Air”, care aparţine lui Vlad Plahotniuc un avion, de model Bombardier Learjet (vezi imaginea). Pentru procurarea avionului, Shor a fost nevoit sa ia un credit de 10 milioane de euro de la VictoriaBank, din care 5 milioane au fost achitate de el, iar 5 – de Filat, adică de Baliţchi, din cashul venit din contrabanda de la Vamă. Iată de ce avionul care de jure aparţine lui Shor, de facto e folosit mai mult de Filat. shor_avionnnn

Din acel moment Shor a devenit lacheul lui Filat, persoana pusă în calitate de păpuşă în faţă, în cele mai criminale scheme de escrocherie financiară ale fostului premier. Shor nu e nimic mai mult decât o interfaţă a păpuşarului aflat în spatele său. Iată de ce „bancherul” Ilan Shor, care s-ar părea că în prezent controlează tocmai 3 bănci, UniBank, Banca Socială şi Banca de Economii de fapt este în criză permanentă de bani, ajungând să ceară mereu cu împrumut. Doar în 2012 firmele lui Shor au împrumutat de la BEM 50 milioane de lei, pe care aşa şi nu le-au rambursat. În prezent niciuna din băncile serioase de la Chişinău sau Moscova nu vrea să-i mai împrumute bani. În martie curent VictoriaBank i-a acordat bancherului cu tocmai trei bănci un credit de 3,5 milioane de euro, dar doar pentru că a intervenit premierul Leancă, la presiunea fostului prim-ministru Filat.

Shor s-a transformat într-un escroc de soi, care pentru a mai obţine nişte bani cu împrumut e gata la orice procedeu, oricât de josnic n-ar fi acesta. Spre exemplu, i-a promis lui Voronin că va procura sediul nou al PCRM şi nu s-a ţinut de cuvânt. În plasa escrocului a căzut şi Gabriel Stati, care i-a împrumutat 15 milioane de euro, în cash. La moment Shor se vaicără că este în criză de bani şi îi restituie lui Stati nu mai mult de 5 mii euro lunar. Shor a recurs şi la alte şmecherii pentru a obţine, prin escrocherie, bani cu împrumut. Astfel, unul din creditele contractate de Shor de la VictoriaBank a fost înregistrat, în mod miraculos, pe numele Alionei Steflea, actuala soţie a lui Tudor Baliţchi.

Implicarea lui Shor în preluarea BEM este în calitate de simplu intermediar între Victor Barbăneagră, omul lui Filat şi Vneşekonombank şi este de fapt o încercare de a scăpa de datoriile faţă de băncile din Rusia. Plasarea sa în calitate de preşedinte al Băncii de Economii este un element de gaj, garanţie pentru ruşi că banca va rămâne sub controlul Vneşekonombank şi totodată pentru Filat, că acesta îşi va primi toate „otkat-urile” convenite. În luna martie curent o companie offshore controlată de ruşi, înregistrată în Gibraltar şi care administrează activele BEM a transferat pe contul unei companii de lobby din SUA suma de 500 mii USD. Straniul transfer are şi o explicaţie. Acesta a fost costul aranjării recentei vizite a lui Filat în New York.

Iată că acum răspunsul la întrebarea din denumirea articolului este unul evident. Acum „regele” Shor e gol! De altfel, ca şi păpuşarul său şi… „al nostru”, Vlad Filat…

P.S. Am o rugăminte sinceră pentru Natalia Cheptene, care a lăsat recent un proiect TV de succes pentru a deveni PR manager la Ilan Shor, să aibă grijă cum şi la ce dată îşi primeşte salariul de la escroc…