ROMÂNI APĂRAȚI PRESA DE LIBERTATEA PRESEI ! APĂRAȚI PRESA DE EA ÎNSĂȘI ! ROMÂNI APĂRAŢI POPORUL ROMÂN ŞI ROMÂNIA DE PRESĂ ! ROMÂNI APĂRAȚI PRESA!

Imagini pentru Stefan Dumitrescu

ÎN CEA MAI MARE PARTE A EI PRESA ROMÂNEASCĂ POSTCOMUNISTĂ ESTE O PRESĂ DE MERCENARI ŞI DE SLUGI SERVIND INTERESELE UNOR GRUPURI DE INTERESE ŞI NU ADEVĂRUL

Ştefan Dumitrescu

Pe televiziuni, în septembrie 2014, a fost lansat un Concurs care ne-a atras atenția de la început.
”50 000 de lei este valoarea premiului pe care Fundația Familia Voiculescu o oferă celui care va reuși să demonstreze că are curaj, forța si determinare pentru a apăra libertatea presei.
premiullibertateapresei.ro
INSCRIE-TE! Trimite-ne materialul pe care dorești să-l înscrii în competiția„Premiul Libertatea Presei” la adresa de e-mail:office@premiulibertateapresei.ro ”
Așa sună anunțul acestui Concurs, a cărui idee este extraordinară, din toate punctele de vedere, numai că acest Concurs, credem noi, este unul subtil, viclean, complex, care îl pune pe cititor şi pe jurnalistul care s-ar înscrie să ia acest premiu într-o situaţie ambiguă şi periculoasă.
Sunt scriitorul Ștefan Dumitrescu, membru al Uniunii Scriitorilor, unul dintre scriitorii importanți din România, credem noi, odată ce Domnul ne-a ajutat să dăm literaturii române, o operă literară de valoare, și bogată. Și dacă am fost propuși de mai multe Asociaţii, Societăți, Fundații culturale, Societăți ale scriitorilor și Personalități culturale la premiul Nobel, pentru literatură desigur.

”Calificați în finală
În fiecare lună, începând cu ianuarie 2015, din textele trimise pe adresaoffice@premiulibertateapresei.ro, va fi ales un finalist. In luna septembrie 2015, din cei opt finaliști, va exista un câștigător al marelui premiu de 50.000 lei.”

”De oriunde voi fi, voi apăra libertatea presei şi voi lupta împotriva dictaturii lui Băsescu. Sunt îngrijorat însă că presa din Romania, obsedată de rivalități, consumată de mize financiare şi politice, ratează un moment decisiv pentru garantarea propriei libertăți. Cei care au folosit cazul Voiculescu pentru a servi un sistem de presiune care a inculcat deja voința liber exprimata a 87% dintre romani, sunt naivi şi refuză să vadă amenințarea. Într-un asemenea sistem, drepturile civile ale fiecărui cetățean pot fi oricând inculcate. Chiar si drepturile celor care astăzi se bucură miop de acest august fierbinte”, mai scria Dan Voiculescu pe blogul personal pe 17 august.”„Dacă, sub acoperișul tău nu poți spune ceea ce gândești, înseamnă ca nu ai niciun acoperiș” ― Andre Aciman”
Așa glăsuiește mai departe anunțul acestui Concurs problematic, complex, perfid, dar şi foarte important.
Mai departe ne sunt date criteriile după care se va da Premiul :
” Criteriile de acordare
Competiția pentru câștigarea trofeului este declarată deschisă pe 25 septembrie, moment în care oricine, fie că este ziarist, ONG sau politician, orice om care a reușit sa obțină o victorie in care democrația, libertatea au de câștigat, se pot înscrie pe acest site, trimițând un mesaj.
Se premiază acțiunile îndrăznețe, luările de poziție împotriva abuzurilor, faptele care au împiedicat realizarea unei presiuni prin care drepturile presei ar fi fost îngrădite, dezvăluirile unor persoane din media scrisa, audio sau video sau care are legătură cu aceste domenii şi care au luptat cu demnitate împotriva unui sistem corupt. Se pot înscrie, de asemenea, cei care înțeleg să susțină presa independentă sau persoanele care au asigurat un climat ca presa să existe”.
Cum autorul acestui prim Articol este un luptător și pentru libertatea dar mai ales pentru demnitatea Presei, pentru o presă adevărată, cum este un activist care luptă pentru demnitatea și libertatea poporului român, (a popoarelor în general) ne înscriem în acest Concurs, deși nu avem nici o speranță că se va da vreun Premiu. Lansarea acestui Concurs a fost făcută de chiar domnul Voiculescu aflat în acest an într-o luptă crâncenă cu Traian Băsescu, Președintele României și cu Justiția, (care l-au trimis pentru 10 ani la închisoare) pentru a arăta lumii : 1. Că Presa în România nu este liberă, pentru că : a) există o presă, scrisă, audio și tv aservită clicii lui Traian Băsescu, și fiind aservită lui Băsescu această este o presă făcută de slugoii, de uneltele lui Băsescu, și deci nu poate fi o presă liberă, și b) că presei domnului Voiculescu, pentru că are și domnul Dan Voiculescu presa lui, Antenele și ziarul Jurnalul, Puterea (deși la putere este guvernul Ponta susținut de PSD, Partidul Conservator, partidul domnului Voiculescu și de UNPR, partidul lui Gabriel Oprea, Nașul lui Victor Ponta, altfel spus la putere este guvernul domnului Dan Voiculescu, al lui Ion Iliescu și al lui Năstase) i se pune pumnul în gură de către Băsescu. Și deci nici presa domnului Dan Voiculescu nu este liberă.
Raționamentul nostru este corect, da, este adevărat : nici Presa, ziare, televiziuni, aservită clicii lui Băsescu, nici presa care este a domnului Dan Voiculescu nu sunt libere. Pentru că ziariștii, jurnaliștii care lucrează în presa aservită lui Băsescu răspund comenzilor acestuia, dar și ziariștii care lucrează în presa domnului Dan Voiculescu răspund sarcinilor și interesului acestuia, și sunt și aceștia slujbași în mod direct sau indirect. Bine dar pe lângă presa aservită Grupării Băsescu și Grupării Voiculescu, mai există presă în România. Există într-adevăr, dar și această presă este și ea aservită, cumpărată de cei care au avut bani şi au vrut să aibă „goarna” lor, ziarul lor prin care să-şi facă publicitate electorală. Prin care şi-au împroşcat cu noroi adversarii. În țară, în capitalele de Județe există câte un cotidian sau două, dar care sunt finanțate de Moguli, de Președinții Consiliilor Județene, care la rândul lor fac şi eu parte dintr-o gaşcă mai mare, (numit impropriu Partid politic) ale cărei interese le servesc.
În concluzie, acesta este adevărul foarte trist şi foarte periculos pentru poporul român, pentru ţară, PRESA DIN ROMÂNIA NU ESTE LIBERĂ. EA ESTE, ÎN CEA MAI MARE PARTE, UN INSTRUMENT ÎN MÂINILE UNOR STRUCTURI, ALE UNOR GRUPURI DE INTERESE. Da, la început, anii 1990, 1991, după lovitura de stat din decembrie 1989 presa a fost o perioadă liberă. Dar apoi încetul cu încetul şi-a pierdut libertatea, ziarele şi televiziunile au început să fie „cumpărate” primind reclame bine plătite de la Ciocoi, apoi când a scăzut tirajul şi nu s-au mai putut susţine, când redactorii nu-şi mai primeau salariile, iar ziarele erau ameninţate cu falimentul presa a fost sponsorizată de moguli, intrând în slujba lor.
Ce îi cere domnul Voiculescu celui care se înscrie în acest concurs, ca: „De oriunde voi fi, voi apăra libertatea presei si voi lupta împotriva dictaturii lui Băsescu”.
Da, autorul acestui Articol (scriitor şi gazetar) şi a articolelor care vor urma, care se înscrie în acest Concurs, va apăra libertatea şi demnitatea presei de oriunde va fi el aşa cum am făcut-o din 1990 în scrierile noastre. „si voi lupta împotriva dictaturii lui Băsescu”, ne cer Cei care au lansat acest concurs. Da, vom lupta împotriva dictaturii lui Băsescu, aşa cum am făcut-o în Articolele, în Apelurile, (multe trimise chiar lui Băsescu la Cotroceni, dar pe care l-a durut în fund de a Apelurile Biroului de viitorologie !) în scrierile noastre mereu. Dar vom lupta şi împotriva clicii lui Băsescu, (nu numai a dictaturii lui) aşa cum am făcut-o şi până acum. Pentru că Băsescu nu a fost singur, el a avut un partid, a avut o structură relaţională pe care s-a bazat şi de care s-a folosit. Şi nu ne vom opri aici, aşa cum nu ne-am oprit până acum, ci vom lupta cu pana, spunând ADEVĂRUL, ca Mihai Eminescu, împotriva oricărei dictaturi, fie ea a lui Băsescu, a lui Ponta, a lui Voiculescu. Împotriva oricui îi face rău Ţării noastre, poporului român, Omului în general, fie el partid politic, grup de interese, forţă ocultă, individ uman, stratagemă, lichelism, împrejurare dăunătoare societăţii româneşti.
Lucrul acesta ar trebui să-l facă toţi ziariştii oneşti, toţi gazetarii care îşi spun gazetari adevăraţi. Dar nu ştim dacă mai avem gazetari adevăraţi în România, pentru că în marea lor majoritate ei sunt aserviţi banului. Acesta este Marele lor stăpân, BANUL. Pentru bani ei vor trece dintr-o tabără în alta fără nici o mustrare de conştiinţă, aşa cum fac politicienii care trec de la un partid la altul. Aşa cum a făcut Ion Cristoiu, care de la tribuna Antenei 3, la emisiunile lui Gâdea, îl înfiera crunt pe Traian Băsescu, da, ca apoi pentru bani să părăsească barca Antenei 3 şi să meargă în barca lui Băsescu. La fel au făcut şi Turcescu şi ATÂŢIA ALŢII. FOARTE MULŢI CARE AU MERS ACOLO UNDE STĂPÂNUL I-A PLĂTIT MAI BINE !. Dacă ar fi fost 2 sau 5 sau 7 cazuri n-ar fi fost aşa grav, dar după aprecierea noastră peste 75-80 la sută dintre jurnaliştii de azi S-AU DUS ACOLO UNDE AU FOST PLĂTIŢI MAI BINE. Odată ce au prins un post plătit mai bine au renunţat la convingerile, la părerile lor, au renunţat să mai spună adevărul, nu zicem să lupte pentru adevăr, pentru a nu-şi pierde postul călduţ. Nu am văzut nici un jurnalist de la B1 să-l critice pe Traian Băsescu, aşa cum nu am văzut nici un jurnalist de la Antena 3 să-l critice pe Dan Voiculescu.
Domnul Dan Voiculescu are perfectă dreptate şi confirmă ce am spus noi aici, CĂ MAREA MAJORITATE A JURNALIŞTILOR DIN ROMÂNIA SLUJESC ZIARUL SAU POSTUL DE RADIO ŞI TV CARE-I PLĂTEŞTE ŞI NU ADEVĂRUL şi are dreptate să fie îngrijorat. Şi noi suntem îngrijoraţi şi dezamăgiţi de ziariştii români. „Sunt îngrijorat, scrie dânsul, însă ca presa din Romania, obsedată de rivalități, consumata de mize financiare şi politice, ratează un moment decisiv pentru garantarea propriei libertăți. Cei care au folosit cazul Voiculescu pentru a servi un sistem de presiune care a inculcat deja voința liber exprimată a 87% dintre romani, sunt naivi şi refuză să vadă amenințarea. Într-un asemenea sistem, drepturile civile ale fiecărui cetățean pot fi oricând inculcate. Chiar şi drepturile celor care astăzi se bucură miop de acest august fierbinte”, mai scria Dan Voiculescu pe blogul personal pe 17 august.”„
Are perfectă dreptate domnul Voiculescu pentru că într-adevăr „presa din Romania este obsedată de rivalități”, mai mult, este centrată, fixată pe rivalitatea dintre tabere, se află într-un război civil informatic tot timpul. Este „consumată de mize financiare si politice” şi „ratează un moment decisiv pentru garantarea propriei libertăți”. Trist adevăr, într-adevăr presa românească a ratat şi ratează în continuare nu numai propria sa libertate, dar şi propria sa demnitate, credibilitate. Își ratează, compromite rostul pentru care ea există în viața socială, în istorie ! Din păcate acest fapt dureros s-a întâmplat demult, încă din anii 1990, când ziarele şi ziariştii au renunţat a mai spune ADEVĂRUL, a mai lupta pentru poporul român şi pentru România, şi băgându-se slugă la partide, la stăpâni, au început să-şi dea la gioale. Ce-i mai dădea la gioale Vadim ardeiului umplut de Ion Cristoiu, şi ce-i mai trăgea şi Ion Cristoiu nebunului, tribului, adică lui Vadim. Același lucru se întâmpla în toată presa românească, în București și în provincie, acolo unde existau două sau trei ziare. Își dădeau zdravăn la gioale în fiecare număr, pe pagini întregi !
Făcea lucrul acesta spre deliciul cititorilor, cărora le plăcea pamfletul, le plăcea gustul dulce şi mireasma scârboasă a zoaielor şi a lăturilor dâmboviţene. În anii 1990 am înfiinţat şi am condus în oraşul nostru de provincie, în T, un ziar. Visul nostru era să fim un gazetar ca Mihai Eminescu, modelul nostru de gazetar, să luptăm pentru adevăr şi pentru a ajuta poporul român să înţeleagă ce se întâmplă, în ce situaţie să găseşte, care sunt pericolele care îl pândesc. Care este direcţia în care trebuie să mergem. Am convenit la început că fiecare redactor are libertatea de conştiinţă şi datoria să scrie adevărul şi numai adevărul. Astfel că ziarul a devenit foarte critic. Anchetele şi dezvăluirile au însemnat însă condamnarea noastră la dispariţie. Câtă naivitate din partea noastră. Ziarul a rezistat o lună şi ceva. A venit cineva care i-a cumpărat pe redactori, apoi a cumpărat ziarul după care l-a desfiinţat. N-a mai vrut să plătească tipărirea lui. Aceste vânzări și trădări s-au întâmplat în toată ţara.
Atunci am înţeles că un oraş de o sută de mii de locuitori NU ARE BĂRBAŢI CARE SĂ LUPTE PENTRU ADEVĂR ŞI PENTRU POPORUL ROMÂN. Acum după 25 de ani când Economia României a fost distrusă, pentru că după căderea lui Ceauşescu Economia României, poporul român au devenit VICTIMA ŞI OBIECTUL UNUI MARE RĂZBOI ECONOMIC CARE DUREAZĂ ŞI ASTĂZI ŞI CARE A DISTRUS REALMENTE ROMÂNIA, ne-am convins că nu numai oraşul nostru de provincie nu are bărbaţi curajoşi, gazetari cu coloana vertebrală, care să lupte pentru poporul român ca Mihai Eminescu. Dar că întreaga Românie timp de 25 de ani nu a fost capabilă să dea asemenea gazetari curajoşi şi oneşti. Şi aceasta este una din cauzele care au distrus România şi poporul român, una din cauzele foarte importante.
În Finalul acestui Prim Articol concluzionăm: „ DIN PĂCATE ÎN CEA MAI MARE PARTE A EI PRESA ROMÂNEASCĂ POSTCOMUNISTĂ ESTE O PRESĂ DE MERCENARI ŞI DE SLUGI SERVIND INTERESELE UNOR GRUPURI DE INTERESE ŞI NU ADEVĂRUL. NICI POPORUL ROMÂN ŞI ROMÂNIA ! IAR FAPTUL ACESTA ESTE O MARE TRAGEDIE, O INFIRMITATE A POPORULUI ROMÂN ŞI A INTELECTUALITĂŢII ROMÂNEŞTI. A PRESEI ROMÂNEȘTI.

22. 09. 2014

Prof.  Ştefan Dumitrescu, scriitor, gazetar, purtător de cuvânt al BVB
birouldeviitorologie2007@yahoo.com, stefandumitrescu2007@yahoo.com
tel 0766 52 98 93

Articol din volumul „EXPERIMENTUL MIHAI EMINESCU SAU MARILE ADEVĂRURI DESPRE TRAGEDIA POPORULUI ROMÂN ÎN EPOCA POSTCOMUNISTĂ”