EXCLUSIV // (DOC) RAPORTUL STRICT SECRET al comisiei de anchetă privitor la jaful de 1 mlrd de euro de la BEM

 (Foto: cdn.moldova.org)

Parlamentul s-a întrunit în ședință, pentru a discuta raportul comisiei de anchetă privind situația financiar-bancară. Din cauza că documentul a fost marcat ca fiind strict secret, ședința s-a desfășurat cu ușile închise. Decizia finală va fi luată în plen.
Deputatul PLDM, Valeriu Streleț, a avertizat că documentul cade sub incidența Secretului de Stat și răspândirea informațiilor din el poate fi pedepsită penal.
”Ceea ce pot să vă spun este că raportul a fost expediat deputaților și pe plic scrie „Strict Secret” și cade sub incidența secretului de stat. Ce se conține în raport încă nu cunosc, abia mâine se va decide ce poate fi public și ce nu”, a declarat aseară, după ședința Biroului permanent, Streleț.
În pofida acestui avertisment, o copie a raportului a fost expediată pe adresa electronică a redacției Deschide.md.
Nu cunoaștem cine este autorul mesajului pe care l-am primit cu raportul atașat, însă, după o verificare care ne-a convins de autenticitatea lui, am decis să-l publicăm, chiar dacă anterior am fost și noi atenționați că ”am putea avea probleme” cu legea. O facem pentru că suntem convinși că este absurd și nedrept ca „aleșii poporului” să secretizeze rezultatele unei anchete, care sunt demult cunoscute publicului larg. Toate faptele și documentele despre „jaful secolului”, pe care le conține raportul, au apărut deja în presă.
Considerăm că este nedrept ca cei care se află la conducerea țării să poată fura miliarde din banii cetățenilor, să-și legifereze furtul, iar după aceea să pună datoria din nou pe umerii cetățenilor.
NOTĂ: decizia noastră este justificată și de un precedent în care CEDO a dat câștig de cauză unui funcționar ce a pus la dispoziția presei un document catalogat ca Secret. Este vorba despre cazul fostului ofițer de presă al Procuraturii, Iacob Guja, care a oferit unui ziar un ordin al fostului președinte al Parlamentului, Vadim Mișin, prin care cel din urmă ordona Procurorului General să ”ia măsuri” în cazul unui dosar pornit pe numele unor polițiști.
Vom menționa că, potrivit procesului verbal al comisiei de anchetă, din data de 20 martie 2015, care a propus adoptarea raportului, la ședință au fost prezenți 7 din cei 9 membri ai comisiei. În lipsa lui Igor Dodon și Iurie Chirinciuc, 6 din dei 7 membri prezenți au votat pentru, iar unul s-a abținut.

Raport comisia BEM