,,LOVEȘTE ȘI FUGI,, ori CUM MANIPULAREA ȘI DEZINFORMAREA SPALĂ BINE CREERII MULȚIMII

Maria Herța

Una dintre multiplele reguli ale manipulării și dezinformării ,“Loveşte şi fugi,” ne spune:-,,Dezinformatorul, pe orice forum public, poate să-şi atace scurt adversarul sau poziția acestuia, apoi să fugă înainte ca răspunsul să fie publicat, sau pur și simplu să-l ignore. Acest lucru funcţionează extrem de bine pe internet în mediile de tip semnale de la cititori către editor, în care poate fi folosit un flux continuu de identități noi pentru a evita explicarea criticilor şi argumentelor. Faci pur și simplu o acuzație sau lansezi un alt atac, nu vorbești despre problemele reale și nu răspunzi niciodată, pentru că în acest fel ai acorda credit punctului de vedere al adversarului,,…

Deja a doua lună Primăria Chișinău împrumută bani la bănci pentru a achita salariații bugetari:-pedagogii și alți angajați din cadrul municipal.

Evident, în cazul dat, vinovatul nu este Primăria, cu atât mai mult nu-i vina Primarului Chirtoacă. Restanțele salariale s-au acumulat din vina Ministerului Finanțelor, care , potrivit legislației în vigoare, n-a operat la timp transferurile cu destinație specială de la Bugetul de Stat către Primăria Chișinău.
Pentru a se spăla pe mâni, cei de la Ministerul Finanțe dau asigurări orale că-și vor onora promisiunele…Dacă reeșim din acel vestit,,sfântu- așteaptă,, apoi ,,deștepții de sus,, mai vin și cu sfaturi: luați credite, iar creditele, știm noi, chiar de se dau, se dau cu procente , care la fel sunt achitate, în cazul dat,din Bugetul municipal.
Acum să vedem cum se manipulează electoratul prin mass-media angajată politic ori cu ajutorul dezinformatorilor-forumiști, la fel, angajați politici. Electoratului i se spală mințile cu ”șampon politic colorat”.
Pentru comparație, am accesat saitul JURNAL.md și UNIMEDIA. M-am oprit doar la două titluri dedicate subiectului ,,restanțele salariale,,. Capul de afiș a celor două informații la Jurnal.md. primul–,,Guvernul nu are bani să plătească salariile profesorilor,,; al doilea titlu: – ,, Primăria capitalei se împrumută pentru a plăti salariile angajaţilor,,. Aici, după mine, ni se aduce la cunoștință o realitate fără multe ifose/pretenții.
Citim pe UNIMEDIA. Primul titlu: – ,,125 milioane lei datorii la achitarea salariilor. Primăria dă vina pe autoritățile centrale,,; al doilea–,,Ministrul Finanțelor: Stabilitatea veniturilor la Bugetul de stat este în pericol,,.
Chiar din start,vedem diferența- numai cine nu dorește n-o observă pe Unimedia. Dacă la primul titlul , ni se sugerează ideia, că Primăria se face vinovată pentru neachitarea salariilor , iar, ,,nerușinatul Primar,, dă vina pe autoritățile centrale, care, principial, sunt datoare să-și asume responsabilitatea și să găsească banii necesari.
În schimb, din cel de-al doilea titlul trebuie să înțelegem că Ministerul Finanțelor se luptă pentru stabilitatea financiară, dar nu se face vinovat că nu vin banii în Bugetul Public, din motive ,,obiective și geopolitice,,.
Trec peste conținutul informațiilor și mă opresc la comentarii. Dacă la Jurnal.md forumiștii sunt pasivi, apoi Unimedia ,,gâfâie,, de comentarii. Unii , ”cu spume la gură” și bine puși pe rol, presupun, susținuți financiar, au tăbărât cu toată artileria verbală asupra Primarului General. Am analizat părerile unora dintre ei, numele cărora figurează sub ambele titluri. Destul de interesant—viziuinea și accentul dânșilor suferă metamorfoze de la un caz la altul.
Ce spun dânșii vizavi de Ministerul Finanțelor?
Tyrgo: –

”Criza din regiune isi face aparita, din cauza conflictului RUso-Ucrainean, dar si conflictul Rusiei cu UE si SUA. ..”
Carga: –

”Acum Republica Moldova trece prin tranformari dificile. Suntem intro perioada foarte grea dupa deprecierea leului. Noua Guvernare a venit cu un program care va aduce schimbari majore in tara noastra. Prioritatea noastra de baza este crearea mai multor locuri de munca, conditii de viata mai bune, mai putina coruptie, dar şi integrarea in Uniunea Europeana. Acum ca niciodata trebuie sa fim uniti si sa lucram intens asupra vecotului european”
SirbuAlina: –

”E ceva ce se astepta. Criza din regiune ne afecteaza si pe noi. Tre sa le multumim TeroRusilor pentru asa situatie. Acum Bidonel va zice ca Acordul de Asociere cu UE e de vina. Asta niciodata no sa spuna nimic rau despre Tar. Sper sa se normalizeze situatia in viitorul apropiat. Si la sigur UE nu ne va lasa in momente delicate.”
Mai departe.
Aceiași ,,angajați- forumiști,, cu păreri deja la titlul ,,125 milioane lei datorii la achitarea salariilor. Primăria dă vina pe autoritățile centrale,, :
Tyrgo: –
”Cel mai usor e sa dai vina pe altcineva in momentul in care gresesti sau nu iti merge asa cum ti-ai propus. Dorin Chirtoaca, Primarul de Chisinau asta o face regulat si cu placere. Faptul ca e gunoi pe strada- e vinovat cetateanul, nu e din cauza ca nu este un sistem eficient de management in orasul asta. aFaptul ca cad copacii tot locuitorii capitalei sun de vina- nu Chirtoaca si Spatiile Verzi. entru faptul ca nu este iluminare stradala in toate sectoarele Chisinaului- tot cetatenii sun de vina. Faptul ca nu avem strazi europene- tot cetatenii sunt de vina. Faptul ca nu avem climatizatoare si aer conditionat in troleibuse- tot cetatenii sunt de vina. Faptul ca pute a rahat in Chisinau- tot oamenii sunt de vine, doar se caca, nu? Faptul ca nu este asigurat tot orasul cu sistem de canalizare si apeduct (in sec. 21)- tot cetateanul e de vina… Cama asa rezolva prblemele primarul Dorin Chirtoaca.”

SirbuAlina: –
”Mereu Chirtoata da vina pe altii. Municipiul are buget care a fost votat. Cum poti sa spui k nu ai bani. Asta de fiece data cauta vinovati, numai nu el sa fie vinovat in situatiile care se intimpla in Municipiu. Daca nu poti administra un Municipiu dati demisia sa vina un om competent care sa faca lucrul asa cum trebuie. Deja cauza e lipsa transferurilor de peste hotare, deprecierea leului. De ce nu ar spune ca a mai spalat niste bani si acum nu stie de unde sa achite salariile oamenilor. Halal de asa primar.”
Carga: –
”Nu prea i-a mers lui Ghimpu cu nepotii… Sunt penibili ambii. Chirtoaca ar trebui sa-i adreseze lui Dragutan aceasta intrebare si pe urma sa explice cum a fost votat bugetul Municipiului Chisinau si acum sa declari ca nu sunt bani. Avem cea mai murdara capitala din Europa. Doua mandate l-am rabdat pe Chirtoaca cu speranta ca se va schimba ceva mai ales dupa ce a venit Guvernarea pro-europeana am sperat ca lucrurile vor merge mai bine, dar din pacate ele merg mai prost decat ne asteptam.”

Fără prea multe explicații, concluziile vin de la sine– devine și mai reală ipoteza precum că de ani de zile, facebookul, forumurile și mass-media, angajată politic și fiind activ monitorizate spală bine creerii mulțimii slab informate.

Or, potrivit cunoscutului ziarist de investigații V.Călugăreanu ,,pentru a ,,cânta,, în corul OLIGARHILOR din R.Moldova, se plătesc lunar 3 mii de EURO…