ACTIVISTUL ANATOL MĂTĂSARU CONDAMNAT LA DOI ANI DE ÎNCHISOARE DE JUSTIȚIA LUI MARIAN LUPU

Ieri structura mafiotă care este denumită generic „justiția din Republica Moldova” a mai dat o lovitură. Activistul Anatol Mătăsaru a fost condamnat la doi ani de închisoare, e drept, cu suspendare, pentru că a protestat.

Nu cred că sunt mulți cetățeni moldoveni care să nu fi auzit de Mătăsaru și isprăvile sale din ultimii 10 ani. Acest cetățean a spart toate tiparele moldovenilor încă de prin 2008, în plin regim represiv comunist, când a costumat un măgar în polițist și l-a plimbat prin toată Republica Moldova.

magarporc

Mătăsaru s-a mai făcut remarcat și când a ieșit cu „Porcurorul” în fața Procuraturii Generale, precum și prin alte numeroase proteste împotriva regimului represiv și a structurilor de forță corupte.

img_1009071_thumbs_600x440_798561

Pentru faptele sale cu măgarul, Mătăsaru a fost torturat timp de câteva zile în izolatoarele capitalei, în aprilie 2009, polițiștii răzbunându-se astfel pe cel care i-a comparat cu un asin.

Și protestele împotriva procurorilor, pe care protestatarul i-a numit „porcurori”, i-au adus lui Mătăsaru mai multe probleme, câteva ore de arest, amenințări sau amenzi.

Lupu l-a băgat la pușcărie

Totuși, niciun protest nu i-a adus lui Mătăsaru condamnarea la închisoare, până ce nu a ajuns să se atingă de ditamai cel care ocupă funcția de președinte al Partidului Democrat, Marian Lupu. Nemulțumit de faptul că după patru ani de guvernare așa-zis „proeuropeană”, pentru care și el a pledat, nimic nu s-a schimbat în bine în justiția din Moldova, ba chiar a degradat, Mătăsaru a hotărât să organizeze un altfel de protest.

De data această, la 29 ianuarie 2013, activistul nu i-a mai vizat direct pe procurori, ci pe așa-zisul lider al partidului căruia, în urma partajării funcțiilor în stat, i-a revenit Procuratura Generală. El a organizat un protest în stilu-i caracteristic, în care l-a prezentat pe Marian Lupu, președintele partidului care controlează Procuratura Generală, drept șeful indirect al instituției și individul vinovat de toată corupția de acolo.

Și l-a prezentat pe Lupu sub forma unui falnic falus de doi metri. Iar de aici au început toate problemele pentru cunoscutul protestatar.

matasaru

Și dacă faptul că s-a luat de polițiști i-a adus zile tortură, iar protestele împotriva procurorilor i-au adus amenzi și zile de arest, atunci atingerea „demnității” lui Lupu s-a soldat cu 2 ani de pușcărie.

Judecătoria Râșcani a calificat fapta lui Anatol Mătăsaru la „huliganism”, una care trebuie să fie pedepsită cu 2 ani de închisoare cu suspendare. Iar dacă în acești doi ani protestatarul face o singură mișcare deranjantă, suspendarea se va transforma în executare.

„Huliganismul” lui Lupu din Parlament, cu câții ani de pușcărie va fi pedepsit?

Din ce am înțeles de la Mătăsaru, unul dintre motivele condamnării sale a fost că protestul s-a derulat în apropierea unei universități din capitală, iar copii care treceau prin zonă „s-au rușinat” când l-au văzut pe Lupu în acea postură.

Chiar așa, tovarăși judecători? Chiar s-au rușinat?

Păi pentru acest gest, făcut de către Marian Lupu chiar în Parlamentul Republicii Moldova, instituția cea mai importantă în stat, nu s-a rușinat nimeni? Gest văzut de-o țară întreagă, adresat unui întreg popor, inclusiv vouă, tovarăși judecători ai lui Plahotniuc.

Dacă un amărât de protest al unui simplu om este catalogat drept un gest condamnabil la doi ani de închisoare, atunci ăsta, al unui fost președinte de Parlament, de țară și actual deputat, la ce categorie poate fi calificat?

Cum, tovarăși procurori? La nicio categorie? De ce? Pentru că Procuratura Generală aparține Partidului Democrat, adică lui Plahotniuc și Lupu?

Alex Cozer

PS: Totuși, Mătăsaru a avut marea inspirație și norocul de a nu-l pune pe falus pe Plahotniuc, adevăratul șef al Procuraturii Generale și al așa-zisei justiții din Moldova. Dacă o făcea, mă tem că lua vreo 10 ani de pușcărie, într-un penitenciar de maximă siguranță.