PIRKKA TAPIOLA: VREM PAȘI CONCREȚI PRIVIND DEPOLITIZAREA ȘI INDEPENDENȚA PROCURATURII

Tapiola: Vrem paşi concreţi privind depolitizarea şi independenţa procuraturii

În a doua jumătate a anului 2014, implementarea Strategiei privind reformarea sectorului Justiţiei a încetinit considerabil. Acest lucru a determinat Uniunea Europeană să reducă din finanţarea prevăzută, declară într-un interviu pentruMoldova Curată, ambasadorul UE la Chişinău, Pirkka Tapiola.

„De exemplu, componenta care ţine de distribuirea aleatorie a dosarelor în instanţele de judecată – am fost profund decepţionat de faptul că în Judecătoria sectorului Râşcani al Capitalei acest sistem pur şi simplu nu funcţionează. Chiar nu înţelegem din ce motive, odată ce poate fi pus în aplicare acest sistem, avem un volum atât de mare de dosare care a fost redistribuit. Nu ne-a oferit nimeni nicio explicaţie”, menţionează Pirkka Tapiola.

O altă stagnare la acest capitol este reforma Procuraturii Generale. Ambasadorul UE susţine că deşi conceptul reformei acestei structuri a fost adoptat de către Parlament, legea rămâne în aşteptare.

„Acum, aceasta este examinată de către Comisia de la Veneţia. Aşteptăm acum ca această structură să se exprime. Vrem să vedem paşi concreţi care ar asigura depolitizarea şi independenţa Procuraturii Generale, protejând-o de orice intervenţie politică sau de oricare alte interese. Bineînţeles, mai vrem să vedem o implementare concretă a pachetului de legi anticorupţie care a fost adoptat de Parlament în 2013 – cele ce ţin de testarea integrităţii profesionale, confiscarea extinsă şi îmbogăţirea ilicită”, precizează Pirkka Tapiola.

Cât despre şansele actualei guvernări de a continua reformele pe calea integrării europene, oficialul european subliniază că acest lucru este posibil doar dacă executivul va continua reformele. Altfel, aceste aspecte vor lăsa o amprentă asupra credibilităţii noului guvern.

„Nu ne interesează culoarea sau componenţa guvernului, ci reformele pe care le va face şi acţiunile pe care le va întreprinde. Avem deja o foaie de parcurs bine pusă la punct în cadrul Acordului de Asociere şi cred cu fermitate că acum avem posibilitatea să abordăm mai multe chestiuni ce ţin de parteneriatul cu UE. Am menţionat şi anterior care sunt priorităţile noastre politice şi am vorbit despre necesitatea promovării reformei în sectorul bancar, una cu adevărat importantă, lupta împotriva corupţiei – unde ar trebui întreprinse mult mai multe acţiuni în continuare, domeniul justiţiei”, afirmă Pirkka Tapiola.

Totodată, ambasadorul delegaţiei UE reiterează necesitatea implementării acţiunilor privind lupta împotriva corupţiei şi reforma administraţiei publice. „Noi deschidem piaţa UE pentru Republica Moldova. Acest lucru poate crea nişte oportunităţi şi pentru ca acestea să fie valorificate avem nevoie de investitori atât străini, cât şi locali. În cazul în care corupţia nu va fi contracarată, aceşti investitori nu vor veni pentru că nu vor găsi un climat investiţional care i-ar atrage”, spune Pirkka Tapiola.

Pentru a combate corupţia, oficialul european susţine că este nevoie de multă voinţă politică, iar persoanele condamnate pentru acte de corupţie să nu fie doar din partidele de opoziţie, ci şi din partidele de la guvernare.

Referindu-se la panica din societate privind noul val de devalorizare a leului în raport cu principalele valute de referinţă, ambasadorul UE subliniază că Republica Moldova are nevoie de soluţii transparente.

„Ştiu că Guvernul este în contact strâns cu Fondul Monetar Internaţional şi cred că este foarte important ca Executivul să-i urmeze sfaturile. În plus, faptul că acum avem un Guvern sper să ducă la stabilizarea cursului leului moldovenesc în conformitate cu realităţile economice şi financiare”, comunică Pirkka Tapiola.

jurnal.md